ŠEST DANA TISUĆU KILOMETARA

U utorak starta Tour of Croatia!

Ove će godine treći put zaredom hrvatske ceste zaposjesti neki od najboljih biciklista današnjice natječući se na međunarodnoj etapnoj utrci prve kategorije – Tour of Croatia. Na svoja dva kotača prijeći će više od 1.000 kilometara i projuriti kroz sve dijelove zemlje: Slavonijom, Zagorjem, Istrom, Primorjem, Dalmacijom i glavnim gradom.

 

Na ovogodišnjem izdanju nastupit će jedna od najvećih biciklističkih zvijezda, Talijan Vincenzo Nibali (Bahrain – Merida Pro Cycling Team). Nibali na ovu utrku dolazi na završnu provjeru forme za jubilarni stoti Giro d’Italia, a nastupa još jedan brzi Talijan, Giacomo Nizzoli (Trek-Segafredo), koji je prošle godine pobijedio na prvoj i trećoj etapi, te će na Tour of Croatia odraditi posljednje pripreme za obranu titule najboljeg sprintera na prošlogodišnjem Giro d’Italia.

Hrvatske boje brani prošlogodišnji pobjednik Matija Kvasina (Team Felbermayr Simplon Wels), a ističu se i Kristijan Đurasek (UAE Team Emirates), Radoslav Rogina (Adria Mobil) te Emanuel Kišerlovski (Meridiana Kamen Team).

tour1

 

Šest etapa, tisuću kilometara

Prva etapa kreće u utorak 18. travnja iz Osijeka oko 11 sati ujutro i završava u Koprivnici, a natjecatelji će između toga prevaliti 227 slavonskih kilometara. U srijedu se putuje ka jugu, u Trogir, odakle se voze 123 kilometra do Biokova, odnosno do drugog najvišeg vrha Hrvatske, Svetog Jure. Ta će etapa značajno utjecati na poredak već na samom početku utrke jer sadrži jako puno uspona (Sv. Jure je na 1762 mnv).

Treća i najdulja etapa je također na jugu – ide od Imotskog do Zadra i duga je 236 kilometara. U četvrtoj se od Crikvenice vozi 171 kilometar do prekrasnog Umaga, a u petoj slijede nova uzbuđenja. Iz Poreča se kreće na Učku i to dva puta, prvo s istarske pa onda s kvarnerske strane, završavajući na Poklonu nakon nimalo lakog 141 kilometra. Posljednja etapa starta u nedjelju u Samoboru, duga je 145 kilometara i ide prema Zagrebu u kojemu se voze posljednji krugovi do cilja na Trgu svetog Marka, gdje se održava svečano proglašenje pobjednika.

 

Medijska pozornost

Da popularnost utrke sve više raste dokazuje i suradnja s Amaury Sports Organisation koja inače surađuje s najvećim svjetskim biciklističkim utrkama i koja će distribuirati TV signal iz Hrvatske diljem svijeta. Tour of Croatia prenosit će HTV i Eurosport i svake će večeri emitirati sažetke s najuzbudljivijim detaljima svake etape. Rezultati se mogu pratiti na službenim stranicama utrke. Organizator je agencija Top Sport Events koju predstavljaju Ivan Črnjarić i Vladimir Miholjević, a utrka je jedan od najznačajnijih sportsko-turističkih manifestacija u Hrvatskoj.

 

Timovi

Na Tour of Croatia nastupa ukupno 20 ekipa među kojima se nalaze i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI). U tablici možete vidjeti timove, a mi želimo puno sreće i dobru utrku svim natjecateljima!

 

 

World Teams

BAHRAIN – MERIDA PRO CYCLING TEAM
ASTANA PRO TEAM
TREK – SEGAFREDO
UAE TEAM EMIRATES
 

 

 

 

Professional

BARDIANI CSF
CCC SPRANDI POLKOWICE
GAZPROM – RUSVELO
NIPPO – VINI FANTINI
TEAM NOVO NORDISK
ISRAEL CYCLING ACADEMY
CAJA RURAL – SEGUROS RGA
 

 

 

 

 

Continental

ADRIA MOBIL
TEAM FELBERMAYR SIMPLON WELS
MERIDIANA KAMEN TEAM
TORKU SEKERSPOR
BICICLETAS STRONGMAN
ROTH – AKROS
TEAM WIGGINS
GM EUROPA OVINI
KOLSS CYCLING TEAM

Web stranica Touf of Croatia

Službeni roadbook utrke:

tour2

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz