TRČI I AFRIKA

VIDEO: I Etiopljani dolaze na 17. Varaždinski polumaraton

Danas je u gradskog vijećnici Grada Varaždina održana konferencija za novinare u povodu obilježavanja 20. godišnjice oslobođenja grada. Dio programa obilježavanja ove obljetnice je i 17. Varaždinski polumaraton koji će po svemu sudeći biti rekordan – i po broju natjecatelja i rezultatima.

Kako bismo više saznali o pripremama za 17. Varaždinski polumaraton zamolili smo Gorana Pongračića, predsjednika TK Marathon 95 da nas informira o aktualnostima u organizaciji utrke.

 

Možete li nam pojasniti iznenadnu najavu o dolasku Etiopljana na Varaždinski polumaraton

Nismo do sada željeli o tome izlaziti u javnost jer u prvom momentu nismo ni vjerovali da će doći do realizacije. No svakim danom situacija je bivala sve ozbiljnija da bi se posljednjih dana ustanovilo da je sve to čak i izvedivo pa smo krenuli u operacionalizaciju.
 
Kako je uopće došlo do te ideje

Oni su se kao i mnogi drugi trkači javili posredstvom svog menadžera da su zainteresirani za utrku. Većina tih boljih trkača se javlja svim organizatorima utrka i nude se da dođu na utrku uz uvjet da im se ispune razni zahtjevi poput avionskih karata i slično. Međutim, ovog puta su oni sami odmah napomenuli da imaju putem sponzora osigurane avionske karte za put u Europu te da bi im mi trebali osigurati samo smještaj i prehranu za vrijeme 2 dana boravka u Varaždinu. Tad smo zapravo započeli ozbiljnije pregovore i zaista se uvjerili da se radi o jako kvalitetnim trkačima. Međutim problem je bio kako ishoditi vize za njihov ulazak u Hrvatsku u tako kratkom vremenu. Etiopija naime spada u zemlje najvećeg rizika po pitanju azilanata tako da smo morali prikupiti razne potvrde i jamstva i priložiti ih uz zahtjev za izdavanje viza. Sve se to odužilo ali uz veliku susretljivost osoblja našeg veleposlanstva u Egiptu (koje pokriva i Etiopiju) nadamo se da smo uspjeli uhvatiti zadnji vremenski rok za dostavu traženih dokumenata kako bi oni uspjeli dobiti na vrijeme vize prema urgentnoj proceduri. Tako smo npr. jučer morali riješiti putno i zdravstveno osiguranje za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj i to hitnom dostavom poslati jer bez toga ne mogu dobiti vize. 

 

Kad ćete imati točnu informaciju o njihovom dolasku?

Utorak je zadnji rok kad im viza mora biti odobrena jer im treba još 2-3 dana da im se to dostavi u Etiopiju s obzirom da oni imaju rezervirane avionske karte za polazak rano ujutro u subotu. Prema najavama iz našeg veleposlanstva oni će učiniti sve da se njihovi zahtjevi obrade urgentno ali naravno ne mogu prognozirati da li će im vize biti odobrene ili ne.

No, s obzirom da se radi o sportašima koji su već bili u više europskih i azijskih zemalja nadamo se da s te strane neće biti problema.

 

Zbog čega su oni odabrali baš Varaždin za svoj nastup?

Razlog je taj što se radi o mlađim trkačima koji još nisu interesantni organizatorima najvećih utrka pa traže zaobilazan put kako se afirmirati i ugurati se u samu elitu. A Varaždin je uz Zagrebački maraton jedina utrka u Hrvatskoj koja ima AIMS certifikat o duljini staze i nalazi se u kalendaru utrka AIMS-a i IAAF-a tako da se rezultat na našoj utrci smatra službenim i s tim bi se rezultaom oni možda već ove jeseni uspjeli “ubaciti” i u neke veće utrke i na taj način početi zarađivati od trčanja. A prema njihovim riječima teško im je nekog organizatora utrke privoliti da s njima surađuje na poslovima izdavanja viza jer to vrlo zahtjevan proces u što smo se i sami uvjerili.

Možete li nam dati informaciju o kojim se to zapravo trkačima radi?

Kad sam već toliko otkrio onda neću ni to držati u tajnosti. Najbolji od njih je YARED ADMASU MIRATU (1987.) koji je ovog proljeća istrčao svoj jedini polumaraton izvan Etiopije. Bio je sudionik polumaratona Rome – Ostia u Italiji koji je završio na 6. mjestu s rezultatom 1:02:52 i na taj način skrenuo pozornost na sebe u Etiopiji, tako da je po povratku po prvi puta dobio trenera koji se brine (uz još neke) i o njemu. Prema riječima njegovog trenera ovih 6 mjeseci je trenirao izuzetno kvalitetno i ako dođe kod nas na utrku imat će glavni cilj završiti polumaraton ispod 60 minuta što bi ga odmah vinulo u rang elitnih cestovnih trkača.

Za ostvarivanje tog cilja kao ispomoć bi trebao doći ABEL GETACHEW DEMSSE (1988.) koji je trkač na 5 i 10 km i ove godine ima rezultat 27:30 na 10.000 m. Njegov zadatak će biti dovesti YAREDA do 15. kilometra u vremenu 42:30 – 42:40.

Posljednji od trkača je FRESBHAT SHUMYE TEFERI (1982.) koji je najiskusniji među njima i ima ovogodišnji rezultat 1:04:50 na polumaratonu. Između ostalog on bi trebao poslužiti i za komunikaciju s ostalima jer odlično se služi engleskim jezikom.

Osim ta tri trkača u kombinaciji za dolazak je jedna trkačica: HAIMANOT BEKELE WONDIMU (1985.) koja od 2005. nastupa na mnogim poznatim europskim maratonima (Zurich, Sevilla…) da bi nakon toga jedno vrijeme prestala s natjecateljskim trčanjem. Vratila se ponovno prošle godine maratonom u Sevilli. Nakon toga ove godine je prionula trenizima kao nikad do sada i prema riječima trenera sposobna je istrčati polumaraton za brže vrijeme od trenutnog njenog osobnog rekorda 1:12:20.

 

Ostaje nam samo nadati se da će se ostvariti dolazak spomenutih trkača.

I nama također ostaje nada, međutim čak i ako se ne ostvari ove godine slijedeće ćemo sigurno uspjeti. Sad smo naučili čitavu proceduru organizacije takvog projekta pa nećemo na kraju ovisiti doslovno o satima da li će neki dokumenti stići na vrijeme za obradu ili ne. A u tome imamo i podršku našeg generalnog sponzora, renomiranog proizvođača sportske opreme NIKE, koji je također pripomogao u ostvarivanju čitavog ovog projekta. Preostaje nam samo još koji dan pričekati ali i ako na kraju ne uspijemo sigurni smo da će ovogodišnja utrka biti izuzetno posjećena i uspješna za sve sudionike i za nas organizatore.  A informaciju o potvrdi dolaska ili nedolaska dat ćemo promptno čim dobijemo obavijest iz veleposlanstva.

Autor: 3 sporta

Nema postova za prikaz