PRIZNAO (SKORO) SVE

VIDEO Lance Armstrong – DA, uzimao sam doping!

Dugo očekivani intervju Lancea Armstronga s Oprah Winfrey emitiran je prije nekoliko sati. Kako je bilo i najavljeno, Lance Armstrong priznao je da je uzimao krvni doping, testosteron, hormon rasta i druga nedozvoljena sredstva.

Ovo priznanje svojevrstan je epilog dugogodišnjih sumnji u dopingiranje najuspješnijeg bicikliste svih vremena. Armstrong je bio uzor mnogima, prije svega zbog svoje životne priče. Teksašanin je odrastao bez oca, u prilično lošim uvjetima, no već kao dijete se posvetio sportu i vrlo brzo počeo postizati izvrsne rezultate, prvo u triatlonu, a onda u biciklizmu. 1996. godine, praktično u trenutku kada je potpisao prvi ozbiljni profesionalni biciklistički ugovor diagnosticiran mu je rak testisa, a nakon nekog vremena i metastaze u mozgu.

Njegove fotografije gdje leži u bolnici potpuno ćelav od kemoterapije i knjiga u kojoj su opisani događaji u vezi njegove bolesti i povratka u biciklizam (“It’s Not About the Bike“) urezale su se u sjećanje svima koji su ih vidjeli i pročitali, a kasniji uspjesi bili su za mnoge dokaz snage ljudske volje za opstankom i jedna od najljepših sportskih “bajki” ikad.

Nakon nedavne odluke Američke antidopinške agencije o doživotnoj suspenziji Armstronga iz biciklizma i izjava svjedoka, timskih kolega, o tome da su se zajednički dopingirali, Armstrong je sve ove navode priznao u spomenutom intervjuu.

Na pitanje Oprah Winfrey misli li da je moguće pobijediti na Touru de France bez uzimanja dopinga, Armstrong je odgovorio – “Ne, po mojem mišljenju to nije moguće“. Tom izjavom i drugim izjavama kojima aludira da svi vrhunski biciklisti uzimaju doping, Armstrong je za sobom na neki način povukao i cijelu biciklističku organizaciju i bacio veliku ljagu na biciklistički sport.

Nakon intervjua Oprah Winfrey je izjavila – “Nisam dobila odgovore na sva pitanja, ali mislim da smo dobili odgovore na najvažnija pitanja koja su sve zanimala. Mogu reći da sam zadovoljna, no moram reći da nije bio iskren na način kako sam to očekivala. Moja ekipa i ja bili smo hipnotizirani nekim njegovim odgovorima.

Evo što je za T-portal o ovom slučaju izjavio jedan od naših najboljih biciklista, Vladimir Miholjević:

Ne čudi li vas to njegovo priznanje? Prije par mjeseci poricao je krivnju, a sada je kod Oprah Winfrey odlučio sve priznati.

‘Tako je to u životu. Nažalost, svjedoci smo i mi u Hrvatskoj, i to ne samo u sportu, već i u politici, kako se svi do jednog dana ograđuju od bilo kakvih nedjela, a onda se iznenada pretvaraju u pokajnike.’

Armstrong je sada rekao i da su mnogi biciklisti bili pod dopingom. Dokle se cijeli slučaj može rasplesti?

‘Može se rasplitati do tadašnjeg vrha Svjetske biciklističke organizacije. No, ono što je najvažnije, nadam se da će nakon ovog slučaja biciklizam puno više dobiti nego izgubiti. Jer znate kako je u životu, ako čovjek ima gangrenu, rez se treba napraviti do mjesta gdje je zdravo tkivo.’

 

Ovo je možda završno poglavlje jedne velike sportske karijere koja je završila najvećom sportskom aferom u povijesti, a možda nas od Armstronga čekaju i nova iznenađenja.

 

Video clipove intervjua možete pogledati na Youtube stranici Oprah Winfrey.

Autor: 3sporta /foto: screenshot CNN

Nema postova za prikaz