U ŠUMARKU SKRIVENOM

12 vur Bereka – raport

12 sati znoja, 12 sati prašine, 12 sati agonije – natpis je koji stoji na majicama koje su natjecatelji dobili na startu ovogodišnje utrke 12 vur Bereka.

U nedjelju, 18.8.2013. BK Prelog je već treću godinu za redom uspješno organizirao Hard men maraton pod nazivom ”12 vur Bereka”. Kao što i sam naziv utrke govori, riječ je o 12 satnom kruženju popularnom ”priločkom” XC stazom Berek (kod mjesta Otok). Zadatak utrke je od starta u 6 ujutro do cilja u 18 sati napraviti čim veći broj krugova, gdje jedan krug iznosi 3,35 km. Natjecatelji su se mogli prijaviti u solo kategoriji ili pak kao dvočlana štafeta (minimalni broj odvoženih krugova prije izmjene je 5).

Nešto manji broj natjecatelja pojavio se ove godine na startu: njih 23. Govori li taj broj o zahtjevnosti same utrke ili nečem drugom – procijenite sami. Izvrsna organizacija BK Prelog uz cjelodnevnu okrepu i podršku natjecateljima definitivno nije razlog. Pa ipak, osmero natjecatelja (i jedna natjecateljica) u solo kategoriji, te 7 parova štafeta odlučili su nedjelju provesti spartanski. Natjecatelji će možda reći da je ovako mali broj natjecatelja prednost – barem nije bilo gužve na stazi. Od starta u 6 sati pa prvih nekoliko krugova vozilo se u koloni (većina staze je singletrack), a već nakon toga su susreti bili rjeđi.

U solo kategoriji, na domaćem terenu pobijedio je Tomislav Bermanec (BK Prelog) odvozivši 65 krugova (218 km). Sa samo dva kruga zaostatka i 211 km, drugi je bio Tomislav Kelemen iz BBK Asi, a treći Danijel Horvat s 57 krugova (191 km). Zanimljivo je da Horvat odspavao pola sata dulje i uz kašnjenje uspio dogurati do trećeg mjesta, bravo! Za njima su krugove brojili Marijan Godinić, Damjan Mikec, Ivan Cigrovski, Željko Bokor, Marko Rafaj. Jedina cura koja je nastupila u solo kategoriji je Majda Horvat, koja je u 12 sati odvozila 55 krugova (184 km).

Na timski rad odlučilo se 14 natjecatelja, što nam daje 7 štafeta, od čega je jedna mješovita. Uz više odmaranja za svakog člana nego kod solo natjecatelja, razumljivo je da su štafete brže. Tako je pobjednička štafeta u sastavu Renjak/Stručić nanizala 76 krugova (255 km). Druga (Komlenac/Pupić) i treća (Haramina/Lesičar) imaju podjednaki broj krugova: 74, što iznosi 248 km. Dakle vidimo da je borba među vodećima bila žestoka:  iščekivanje člana svojeg tima i neizvjesnost do isteka svih 12 sati. Ostale, moglo bi se reći malo opuštenije štafete su Belić/Mikec, Gavran/Žganec, Hunjak/Madić i Pajtak /Šarović.

Za najbolje su BK Prelog i glavni sponzor Huni Bike Shop osigurali vrijedne nagrade, a svi natjecatelji su dobili priznanja s brojem odvoženih krugova. Po završetku utrke neki su potražili osvježenje u Dravi, a svi natjecatelji i gledatelji su bili pozvani na druženje i topli obrok (a našla se tu i koja piva/sok).

Uz standardnu klijentelu Međimuraca i Varaždinaca, ove godine su neki od natjecatelja stigli čak iz Križevaca i Bjelovara. Oduševljeni organizacijom, stazom, prirodom i osvježenjem u Dravi nakon utrke obećali su dovesti veći broj natjecatelja iduće godine. Berek je na istom mjestu cijele godine, dođite i uvjerite se u njihovo iskustvo, pa se možda vidimo slijedeće godine na ovom 12 satnom druženju!

Čestitke svim natjecateljima i pohvale organizatoru!

 

 

Autor: 3 sporta (mh)

Nema postova za prikaz