REKORDI SU PADALI!

6. Plivački maraton Raslina – izvještaj

Šesti po redu plivački maraton u Raslini, održan u subotu 25. 7., organizatorima i gledateljima je donio sve ono što se može poželjeti u jednom sportskom natjecanju – rekordan broj sudionika i rekord staze koji je oboren u spektakularnom fotofinišu dvoje mladih nada hrvatskog daljinskog plivanja, pobjednika Duje Milana iz KDP Split sa rezultatom 1:01:24 i drugoplasiranog Matije Luke Rafaja iz KDP Triton Sisak.

Dvojac je posljednji kilometar, pa i više, sprintao u žestokom tempu, plivajući rame uz rame! Finiš je bio toliko tijesan da je službeni pobjednik proglašen tek nakon pregledavanje snimke fotofiniša od strane glavnog suca Mladena Levačića uz prisustvo stručnih timova oba plivača.

Organizatori su se prije nekoliko godina, nakon što se utrka na 5 km dovoljno uhodala, počeli baviti mišlju kako privući veći broj natjecatelja i one koji plivaju i vole plivanje, ali im je možda preveliki „zalogaj“ preplivati 5 km u zadanom vremenu. Pala je odluka da se od mini jubilarnog petog maratona, pa nadalje, uvede uz maratonsku utrku i ona kraća, na udaljenosti 1,5 km, te čak tri dječje utrke.

Ovogodišnja odlična posjećenost od 183 natjecatelja na velikim utrkama (100 na utrci od 5 km i 83 na utrci od 1,5 km), te 66 natjecatelja na dječjim utrkama, čime dolazimo do ukupne brojke od 249 plivača i plivačica, ukazuje na uspješnost u dva glavna cilja: organizacija visoko kvalitetno plivačkog maratona za profesionalne daljinske plivače, te promicanje plivanja i daljinskog plivanja među rekreativcima i djecom.

Zadnjih tjedana uoči maratona finaliziraju se razne aktivnosti (sponzori, pehari, medalje, majice…) i razglaba se što se sve treba i može popraviti u onosu na lani, kako bi se u zadnji glavni tjedan ušlo sa što manje otvorenih pitanja. Ekipa je već uigrana i svatko zna svoj dio zaduženja.

Tjedan dana prije maratona brojka prijavljenih je tek na 50 natjecatelja, ali standardno glavnina prijava dolazi zadnji tjedan, kako je iz dana u dan broj prijava rapidno rastao organizatori ubrzo shvaćaju da će se probiti najoptimističnije prognoze koje su se kretale oko 120-130 plivača.

Večer uoči maratona uz zadnji sastanak i briefing, provjeravaju se i sve količine, da ne bi plivačima nešto nedostajalo! Ujutro plivači pristižu na zborno mjesto tj. info pult gdje obavljaju registraciju i uzimaju startni broj. Neki koji su to na dovoljno rano obavili mogli su se priključiti još jednom događaju koji je uveličao 6. Plivački maraton u Raslini, a to je milenijska fotografija poznatog vodičkog fotografa Šime Strikomana. Vrijedni Raslinjani i gosti su u plićaku svojim tijelima formirali natpis RASLINA i tako ovom malom mjestu priredili fotografiju za pamćenje.

Zajednički start utrka na 5 km i na 1,5 km je u 10 h. Prokljansko jezero je zapjenjeno od profesionalnih plivača, Cro-cup natjecatelja, brojnih članova KDP Poreč, KDP Donat Zadar, mladaca iz KPD Dupin Biograd… Tu je i nekoliko plivača iz ekipe Strel Swimming, rekreativci iz raznih dijelova Hrvatske i iz inozemstva…

Staza je formirana i potpuno pregledna u špaliru bova, oznaka udaljenosti, te velikih bova na okretima na 750 m za malu utrku i 2,5 km za veliku utrku. Sve to uz budno oko i neposrednu prisutnost barkariola, vrijednih čuvara staze i plivača.

Nakon 20-tak minuta plivanja pristižu najbolji na 1,5 km:

Muškarci:

1. Perica Niko 0:22:16
2. Plenča Lovro 0:23:08
3. Molnar Marko 0:24:12

Žene:
1. Belamarić Petra 0:24:07
2. Božičević Karla 0:24:15
3. Šitić Ivana 0:24:21

Poredak najboljih na 5 km nakon već opisanog finiša izgledao je ovako:

Muškarci:
1. Milan Duje 1:01:24
2. Rafaj Matija Luka 1:01:25
3. Kukolja Ivan 1:03:41

Žene:
1. Perčić Nika 1:07:42
2. Buličić Antonija 1:11:24
3. Andrašek Martina 1:15:45

U muškoj konkurenciji nastavila se dominacija braće Milan. Duje je opet pobjedio nakon što je isto učinio 2012. god., a posljednje dvije godine prvo mjesto je odnosio Dujin brat Marin Milan. Što se Rasline tiče, važno je prezivati se Milan!

U ženskoj konkurenciji je odsustvo Karle Šitić koja je na prvenstvu u Kazanu, najbolje iskoristila Nika Perčić okitivši se prvi puta naslovom najbolje, nasljedivši Karlu koja se tri godine za redom penjala na najvišu stepenicu postolja.

U konkurekciji plivača i plivačica iz Rasline ove godine je bilo čak 13 natjecatelja što pokazuje da Raslinjani ne vole samo gledati najbolje daljinske plivače na djelu, nego se sve više odlučuju pridružiti im se u moru.

Djeca su se okušala u tri discipline te puni dojmova nakon utrka nastavljaju vježbati, neki od njih sanjajući da će se za koju godinu okušati sa odraslima na velikim utrkama. Jedan mali četverogodišnjak je nošen pozitivnom vibrom sa maratona to popodne uspio u naumu da nauči plivati bez ikakvih pomagala!

Rasplivana Raslina se u subotu pozdravila sa svojim zadovoljnim gostima, poželjela im sretan put i dobrodošlicu za dogodine!

REZULTATI:

6. PM RASLINA 1.500 m apsolutno.pdf

6. PM RASLINA 1.500 m kategorije.pdf

6. PM RASLINA 5.000 m apsolutno.pdf

6. PM RASLINA 5.000 m kategorije.pdf

6. PM RASLINA najbolji u selu 1.500m i 5.000m.pdf

6. PM RASLINA najmlađi i najstariji 5.000m.pdf

 


 


 

Autor: Tonći – Ante Lokas // foto: Matko Jakelić

- Marketing -

Nema postova za prikaz