IZVJEŠTAJ IZ ORGANIZACIJSKOG KUTA

7. Plivački maraton Raslina – BURA NAS NIJE SLOMILA!

Ovogodišnji plivački maraton u Raslini, sedmi po redu, je u kalendaru Saveza daljinskog plivanja osvanuo u nešto kasnijem terminu, zbog toga što se standardni termin (predzadnja subota u srpnju) ove godine poklopio sa državnim prvenstvom u plivanju. Odluku o promjeni termina početkom kalendarske godine donijeli su organizatori u suradnji sa Savezom daljinskog plivanja. Tako je prvi put maraton održan u kolovozu, ispostavit će se na kraju da to nije jedina specifičnost ovogodišnjeg izdanja.

Nekoliko tjedana uoči maratona standardno se pažljivo počinje pratiti kretanje broja prijava. Kao i svake godine oglasili smo se na lokalnim i domaćim portalima te na adresama specijaliziranim za daljinsko plivanje i plivanje općenito. Obavijest o maratonu smo mjesecima ranije stavili i na veliki broj međunarodnih Facebook stranica posvećenih plivanju, u nadi da će nas i ove godine posjetiti pokoji strani plivači, kako bi, uz užitak u plivanju, upoznali i ovo pitoreskno mjesto na Prokljanskom jezeru.

Tjedan prije maratona broj prijavljenih na dvije glavne utrke se popeo preko stotke, a iz dana u dan, kako se sve više bližio dan maratona, broj prijava je očekivano rapidno rastao, dosegavši u petak navečer sa zaključenjem prijava, rekordnu brojku od 211 prijavljenih!

Međutim, kako se bližio maraton vremenska prognoza je bivala sve lošija i zadavala nam glavobolju. Kao organizator maratona čovjek se ponekad osjeća isto kao poljoprivrednik – višemjesečni trud vrlo lako može uprskati jedno nevrijeme… Pratila se tih dana pažljivo DHMZ prognoza, AccuWeather, pouzdana norveška prognoza, a preko osobnih kontakata se i Vlastu Tutiš pitalo za mišljenje o razvoju vremena na mikrolokaciji.

DSC_8029

Ništa ne prepustivši slučaju već u četvrtak je odlučeno da ovaj put info pult, garderoba i prostor za ručak budu na zatvorenim lokacijama, a u petak ujutro definirana je najpovoljnija alternativna staza koja, u odnosu na originalnu stazu, puno bolje podnosi udare bure. O svim ovim novostima odmah smo obavijestili mailom sve prijavljene plivače, kako bi dobili svježe informacije što se poduzima kontra (ne)vremena i kako se uslijed prognoze ne bi pokolebali i odustali od samog dolaska na maraton.

San u noći uoči maratona, uz standardnu tremu i vibru, ovaj put prekidala je i grmljavina i prolomi oblaka. Zoru smo tako dočekali s grmljavinom i obilnom kišom iza nas, vjetar je bio jak, ali pogledom prema nebu doimao se da je u skorom opadanju ili je barem to tako izgledalo očima organizatora.

Staza koja je marljivo i precizno postavljena večer prije, morala je ujutro ići na ozbiljan „remont“ jer su bove nakon vjetrovite noći izgledale kao nekakav raštimani simfonijski orkestar.

Od ranog jutra pa nadalje vrijeme je pokazalo svu svoju ćudljivost pa su se tako u kratkim intervalima razilazili i skupljali tamni oblaci na nebu, a vjetar pojačavao i stišavao. Koliko je vrijeme nestabilno znali smo i kad se naš Željan Gaćina iz KDP Mihovil, koji je na svih šest dosadašnjih izdanja maratona došao biciklom iz 40-ak km udaljenog Primoštena, ovaj put odlučio na dolazak – automobilom.

Dosta prijavljenih plivača je nažalost odustalo od samog dolaska na maraton vidjevši jutarnje kretanje vremena. Vjetar je bio u pojačanju kako se bližilo vrijeme predviđenog starta (10 sati), pa je odlučeno da se start utrke prolongira za pola sata, nadajući se smirenju vremena i tome da će se utrka održati u orginalnoj trasi. S obzirom da, za razliku od velike utrke na 5000 m, na maloj utrci od 1500 m ima dosta nedovoljno iskusnih plivača donesena je odluka da se mala utrka skrati.

Nešto prije 10 sati i 30 minuta bili smo primorani još jednom odgoditi start i zatim definitivno prijeći na alternativnu stazu te skraćivanje utrke na 3750 metara odnosno na tri kruga po 1250 metara. Za malu utrku je bio predviđen jedan krug odnosno 1250 metara. Trokut varijanta staze je bila jedina sigurna opcija za sve natjecatelje uz praćenje budnim okom naših neustrašivih barkarijola.

U 11 sati i 15 minuta se startalo, pjenilo se žestoko, što od vjetra, što od gužve, pogotovo do ranog prvog okreta gdje je u kratkom vremenu pristiglo 156 plivačica i plivača (83 startalo veliku, a 73 malu utrku).

U maloj utrci vidjeli smo dominaciju članova PK Šibenik, kod djevojaka je pobjedila domaća plivačica Bruna Lokas, a u muškoj konkurenciji Niko Perica. Uz Niku na pobjedničko postolje popeli su se njegovi klupski kolege Vice Perica i Robert Vukičević. Drugo i treće mjesto kod djevojaka osvojile su Višnja Petković i Sanja Demut, obje rekreativke.

U velikoj utrci stazu, vjetar i valove najbrže je savladao Ivan Šitić (KDP Split) u vremenu 45 minuta i 17 sekundi. Minutu i pet sekundi poslije njega do cilja stiže njegov klupski kolega Grgo Mujan koji je za tri sekunde bio brži od Ivana Kukolje iz KDPSR Poreč. Najbrža djevojka bila je Doris Beroš (KDP Split) koja je stazu savladala za 46 minuta i 27 sekundi, a preostala dva mjesta na postolju pripala su također članicama KDP Split – Antonia Buličić bila je druga s vremenom 48 minuta i devet sekundi, dok je Dina Levačić s četiri sekunde sporijim vremenom završila na trećem mjestu.

DSC_8080
Raslinski maraton tako je dobio nove pobjednike u muškoj i ženskoj konkurenciji, neki od prošlogodišnjih pobjednika poput Duje Milana i Karle Šitić nažalost nisu mogli nastupiti jer su ovaj vikend plivali na međunarodnom plivačkom maratonu Jarak – Šabac.

U dobnim kategorijama je bilo puno različitih slavljenika, prednjače prijatelji iz KDPSR Poreč i KDP Donat Zadar koji su kao i prethodnih godina pohodili maraton u velikom broju. U kategoriji “Najbolji u selu” na 1250 m prva dva mjesta su zauzela braća Frane i Ante Lokas. Treći je bio imenjak i prezimenjak slavljenika, Frane Lokas.

Djeca su nastupala u tri dobre kategorije, oni također na izmjenjenoj stazi i zaklonjeni od jakog vjetra. Te dječje utrke su sad već tradicionalno uzbudljive, vrlo gledane i bodrene sa svih strana! Nadamo se da ćemo nekog od te djece u bližoj budućnosti vidjeti i na velikim utrkama.

Eto, uspjeli smo, unatoč svim poteškoćama, održati ovogodišnji maraton. Po ovim otežanim uvjetima svi koji su nastupali su pobjednici jer su pokazali da za plivanje na otvorenim vodama, uz plivačko umijeće treba imati i pravi sportski duh i srce. Ovakve utrke gdje treba uložiti ekstra napor za savladavanje staze i uvjeta na stazi, plivačima se sigurno više urežu u sjećanje nego utrke po bonaci…

Ovo vrijeme nas nije obeshrabrilo, prošli smo kako kažu kriznu sedmu godinu i sad možemo mirno dalje. Za dogodine se već pripremamo pa je tako dizajn majice već spreman i jako nam se sviđa!

Otkrit ćemo vam i malu eskluzivu, za iduću godinu pripremamo i „warm up“ rekreacijsku utrku dobrodošlice koja bi se održala u petak u večernjim satima na netom postavljenoj stazi. Tako svi oni koji su pristigli i oni koji to žele mogu malo isprobati stazu, vidjeti gdje ima „ulja na cesti“, gdje je okus bočate vode intezivniji…

I još nešto, al’ nemojte nikom kazati, imamo i vremensku prognozu za dogodine. Bit će… Pretežno vedro. Vakula je rek’o!

REZULTATI

 

Autor: Tonći-Ante Lokas, DSR Raslina, Foto: Matko Jakelić

Nema postova za prikaz