IZVJEŠTAJ IZ ORGANIZACIJSKOG KUTA

8. PLIVAČKI MARATON RASLINA – Plivaj globalno, djeluj lokalno

U našoj Raslini maraton je zadnjih godina postao nezaobilazan i centralni događaj cijelog ljeta, jer maraton ne organizira samo Društvo sportske rekreacije Raslina nego gotovo svi mještani Rasline i oni koji se tako osjećaju – tako je bilo i ove godine.

 

Maraton u Raslini se organizira neprekidno od 2010. godine, a od 2012. godine je imatelj CRO CUP licence od strane Hrvatskog saveza daljinskog plivanja (www.hsdp.hr). Licenca CRO CUP znači da se nastup, odnosno rezultat na plivačkom maratonu u Raslini boduje za glavnu nagradu CRO CUP serije koja se dodjeljuje na kraju sezone.

Od ove godine maraton u Raslini je član organizacije Global swim series (www.globalswimseries.com), organizacije koja okuplja najbolje maratone iz cijelog svijeta te je raslinski maraton jedan od 90 utrka u 29 zemalja diljem svijeta koji se može pohvaliti ovom licencom, ujedno jedini takve vrste u Hrvatskoj.

U kalendaru utrka smo se, nakon prošlogodišnjeg maratona koji je iznimno održan u kolovozu, vratili u standardni termin predzadnje subote u srpnju, baš negdje oko Svetog Ilije, poznatog kao „gromovnika“, jer tih dana vrele srpanjske dane zna prekinuti poneka grmljavina i nevrijeme.

Kako bi produžili ovaj sportski vikend i dali mu dostojan uvod, uveli smo kao novitet „warm up“, utrku dobrodošlice kako bi svi koji to žele mogli testirati netom postavljenu stazu.           U rekreacijskoj utrci na 500 m okušala se nekolicina plivača i organizatora. Zbog plivačkog maratona, ali i ove „warm up“ utrke, iz Dubrovnika je večer prije doputovao Frano Mašković, vjerojatno najbolji plivač maratonac među glumcima i najbolji glumac među plivačima maratoncima.

Raslina 2018 (27)

Nakon rekreacijske utrke održali smo zadnji „briefing“ kako bismo bili sigurni da možemo polako krenuti na (ne)miran počinak. Tijekom noći uoči maratona počela je kiša i grmljavina, da ipak ne zaboravimo koji je datum održavanja maratona. Zora je donijela relativno tmurne oblake i ista takva lica organizatora, ali kako je vrijeme prolazilo sunce se uspješno probijalo i potjeralo oblake, odagnavši svaku sumnju da će se dogoditi repriza prošlogodišnjeg burnog maratona i prvog koji je zbog vremenskih neprilika bio u skraćenoj i alternativnoj stazi (3750 m i 1250 m).

Nakon 7 sati već je cijela kulisa u blizini popularnog Zadružnog mula bila spremna i mogli smo dočekati plivače na prijavama na info pultu. Kako se bližilo vrijeme starta imali smo dosta telefonskih poziva plivača koji su zapeli u kolonama i gužvama na autoputu, jer su se standardne gužve karakteristične za ljetne vikende, još produžile zbog prometne nesreće na autoputu. Ponukani tom činjenicom i u želji da omogućimo većini da startaju utrku, odlučili smo pomaknuti start za 20 minuta.

Neki su doslovno pristigli u zadnji čas i iz automobila ulijetali u more kako bi se poredali u startnoj liniji, a dvojica naših prijatelja iz Varaždina, Zdravko Hanžek i Krunoslav Borovec su startali naknadno, uz mjerenje na kronometar. U jednom trenutku nakon starta, zbog dosta „last minute“ startera, mislili smo da je oboren dosadašnji rekord od 180 plivača, ali ipak je nakon provjere startnih lista utvrđeno da je ukupan broj onih koji su startali 178 plivača, od čega je u velikoj utrci na 5000 m nastupilo 92 plivačice i plivača, a na maloj utrci od 1500 m je nastupilo 86 plivačica i plivača.

DCIM100MEDIADJI_0814.JPG

 

Uz natjecatelje širom i uzduž „Lijepe naše“ imali smo i zavidan broj stranih natjecatelja i to iz Slovenije, Češke, Poljske, Italije, Švedske, Nizozemske, Mađarske, Irske, pa čak i Palestine!

U pravom smislu riječi međunarodna scena u maloj Raslini, pa nakon navedenog učlanjenja u  organizaciju Global swim series s pravom možemo parafrazirati poznati slogan i kazati:  plivaj globalno, djeluj lokalno!  

Na velikoj utrci je slavila prošlogodišnja pobjednica Doris Beroš s vremenom 1:05:32, a u muškoj konkurenciji po prvi put je u Raslini slavio Grgo Mujan s vremenom 1:02:59. Oboje su članovi KDP Split i ovu godinu postižu izvrsne rezultate jer su pobijedili na svim utrkama CRO CUP-a na kojima su nastupili. Za Doris je to bila treća, a za Grgu četvrta pobjeda u isto toliko nastupa. Vidjeli smo i puno okršaja i finiša u starosnim kategorijama gdje se također tradicionalno postižu hvale vrijedni rezultati.

Na utrci od 1500m pobijedila je domaća plivačica Bruna Lokas (PK Šibenik) s vremenom 21:11, ispred Marka Molnara (PK Osijek Žito) koji je bio prvi u muškoj konkurenciji s vremenom 22:54.

I ovaj put smo se veselili domaćim plivačima iz Rasline, a posebice onima koji su osvojili medalje. Tako je, uz Brunu, na 1500 m u muškoj apsolutnoj konkurenciji treće mjesto zauzeo Domagoj Računica (PK More). Na velikoj utrci po prvi put su nastupila braća Frane i Ante Lokas koji su smjelo odlučili dosadašnjih 1500 m zamijeniti s ovom zahtjevnom dionicom od 5000 m gdje su se okitili zlatom i srebrom u ovom posebnoj kategoriji.

Kompletni rezultati po utrkama i kategorijama mogu se pronaći na stranici www.stotinka.hr .

Pred sam kraj velike utrke startale su dječje utrke na 100 m, 75 m i 50 m. Uz bučnu podršku roditelja i rodbine s kopna nastupilo je ukupno 65 djece, dobar dio njih po prvi put u ovakvom ambijentu i u jednoj plivačkoj utrci koja će se svima urezati u sjećanje.

Raslina 2018 (43)

U boćatoj vodi, koja je iznimno ugodna za plivanje, se zbog gustoće vode nešto sporije pliva nego u slanoj vodi. 

Korent (usmjereno horizontalno gibanje mase mora) na srednjim dijelovima staze i manji valovi koji su plivačima ovu godinu „udarali u prsa“ nakon okreta, utjecali su na vremena plivanja, tako da do daljnjega ostaju aktualni rekordi staze. U ženskoj konkurenciji rekord tako drži Karla Šitić iz KDP Split, višegodišnja osvajačica raslinskog maratona i naša Olimpijka iz Londona 2012. s rezultatom 1:03:02 s maratona iz 2013. godine. Kod muškaraca je aktualan rekord  Duje Milana, KDP Split, naš poznati maratonac  je rezultat 1:01:24 ostvario na maratonu iz 2015. godine.

Uz poznata i priznata imena daljinskog plivanja, koja su nastupila na ovogodišnjem maratonu, s nama je bila i Dina Levačić, maratonka iz Splita. Osvajačica prvog raslinskog maratona iz 2010. je na ovogodišnjem maratonu zauzela treće mjesto u ženskoj konkurenciji. Dina je prošli mjesec, kao prva osoba iz Hrvatske, preplivala cijeli krug oko Manhattana u duljini 46 kilometara u vremenu 7:33:50! Međutim, to joj nije dovoljno za ovo ljeto jer se Dina priprema u kolovozu plivati 34 kilometra od otoka Cataline do Los Angelesa i u rujnu 34 kilometra dugu dionicu preko La Manchea!

 

Poznati televizijski voditelj Joško Lokas, inače rodom iz Rasline, je u vrijeme ovogodišnjeg maratona bio na odmoru  u Raslini te se rado priključio organizaciji i vodio naš program.       U svom poznatom ležernom i zabavnom stilu učinio je sam događaj još interesantnijim svim plivačima i gostima.

Hvala svim sponzorima i volonterima bez kojih ovaj maraton ne bi bio ono što danas jest, a to je nezaobilazno mjesto u kalendaru utrka svima onima kojima je daljinsko plivanje „pod kožom“ !

S nestrpljenjem vas očekujemo dogodine na devetom plivačkom maratonu!

Raslina 2018 (66)

 

 

Tekst: Tonći-Ante Lokas, DSR Raslina
Foto: Matko Jakelić i Marin Sušić

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz