VRIJEME JE NOVAC

Andrej Vištica: Aerodinamika na biciklu

Na triatlonskim utrkama sa zabranjenom vožnjom u zavjetrini može se uštedjeti dosta vremena na račun opreme. Koncept uštede vremena bez znojenja na treningu djeluje privlačno, barem dok ne vidimo cjenik koji većini natjera znoj na lice.

Ako ništa drugo onda zbog rizika da nam životni suputni(k/ca) pridoda pridjev “bivši” ako odriješimo kesu. Gledano sa svijetle strane može se uštedjeti dosta vremena bez pretjerano velikih ulaganja. Obično su zadnjih nekoliko minuta koje bi se teoretski mogle uštedjeti daleko najskuplje.

Teško je precizno izračunati koliko se vremena može dobiti nadogradnjom opreme. Većina podataka koje sam našao odnosi se na testiranja u zračnim tunelima pri brzini od 48km/h. Zračni tuneli bi trebali dati najpouzdanije rezultate jer se mjerenja rade pod kontroliranim uvjetima. Međutim, jedan od glavnih inženjera u Specializedu je jednom prilikom rekao da im je i u tim kontroliranim uvjetima bilo teško replicirati rezultate. Zato sve ovo treba uzeti s rezervom. Uostalom, još nitko nije na Ironmanu vozio s prosjekom 48km/h, niti ga je vozio u zračnom tunelu.

 

 

Potencijalna ušteda vremena na 180 km Ironmana po komponentama bi izgledala ovako:


Odjeća 10 minuta

Ovih 10 minuta se odnosi na razliku između običnog biciklističkog dresa i skin-suit odijela za kronometar. Nitko ne vozi Ironman u skin suit-u, pa je i potencijalna ušteda nešto manja, ali jasno se vidi koliko je bitno odabrati uzak dres.


Aerobar 10 minuta

Ovo se odnosi na “clip-on” aerobar kojeg se može ugraditi na cestovni bicikl. Neveliko ulaganje, a potencijalno velika korist. Zapravo neveliko ulaganje pod pretpostavkom da ga imate na što zašarafiti, tj. da već imate cestovni bicikl.


Aero kaciga 5 minuta

Aero kaciga predstavlja srednje velik omjer uloženog i dobivenog. Pri odabiru kacige treba uzeti u obzir vremenske uvjete i konfiguraciju staze. Aero kacige imaju manje ventilacijskih otvora pa može doći do pregrijavanja zbog kojeg se minute dobivene na račun aerodinamike brzo istope. Na brdovitim stazama se potencijalna korist smanjuje.


Visokoprofilni kotači 7-8 minuta

Kotači su malo veća investicija. Dubok prednji kotač zna biti nezgodan u slučaju jakog bočnog vjetra. Nesigurniji vozači bi zbog toga umjesto uštede mogli izgubiti koju minutu u konačnom rezultatu. Disk kotač je nešto brži, ali neki tvrde da prenosi vibracije sa ceste što se može negativno odraziti na rezultat trčanja.


TT okvir 7-11 minuta
Najveći dio otpada na mogućnost da se dođe u bolju  tj. nižu poziciju. Manji dio otpada na aerodinamiku okvira.    

Za kraj, nemojte zaboraviti da se ipak najviše vremena može uštedjeti radom na “motoru”. Enzo Ferrari je jednom rekao da se aerodinamikom zamaraju oni koji ne znaju praviti motore.

Autor: Andrej Vištica

Nema postova za prikaz