IZVOZI ZIMU

Bicikliranje u hladnim uvjetima

Mnogi se na samu pomisao na izlazak iz topline doma i sjedanju na bicikl u ove hladne zimske dane vrlo brzo obeshrabre, a oni malo „zagriženiji“ će cestu ili šumu zamijeniti trenažerom ili zidovima teretane.

Kako se pokrenuti?

Do prije godinu dana i sama sam odbijala pomisao na vožnju po hladnoći jer nisam mogla zamisliti da nakon takve vožnje ne navučem kakvu prehladu, u najmanju ruku. Ipak, na prijedlog prijatelja, koji se već godinama vozi po gotovo svim vremenskim uvjetima, odlučila sam upoznati čari zimskog biciklizma.

Odjevena u tanak, ali moćan sloj vjetronepropusne biciklističke odjeće, specijalno izrađene da odolijevaju temperaturama oko 0 stupnjeva (minuse još nisam isprobala), odvezla sam svoju prvu vožnju na MTB-u u brdo. Iskustvo je bilo fenomenalno i danas mogu reći da se često puta čak i više veselim zimskim nego ljetnim vožnjama (iako sam, zapravo, općenito zimogrozna).

Kako se pripremiti?

Prednosti bicikliranja u hladnim uvjetima su mnogobrojne. Nema onog neugodnog znojenja kao u ljetnim mjesecima , a hladnoća u zraku vas ostavlja nevjerojatno svježima. Ipak, potrebno se pridržavati nekih smjernica kako biste u potpunosti uživali u vožnji na hladnoći i prepustili se njenim dobrobitima. Prije svega, potrebno je imati adekvatnu odjeću. Poznata je izreka da nema lošeg vremena, već samo loše opreme.

Zaboravite na beskonačne slojeve koji vas otežavaju i ograničavaju kretanje i zaboravite pamuk. Pamuk nije dobar jer upija vlagu i znoj što dovodi do pothlađivanja.

Kvalitetna biciklistička odjeća napravljena od sintetičkih materijala u potpunosti će vas zaštititi od hladnoće jer je izrađena na način da zadržava vašu tjelesnu toplinu kako se zagrijavate, ali propušta vlagu i sprječava pregrijavanje, stoga ste suhi i zaštićeni.


Vjetre, stani!

Poželjno je da vaša biciklistička odjeća ima posebnu membranu, kako bi vas dodatno zaštitila od vjetra. Postoje i „termo“ varijante, kao i vunene kombinacije odjeće za zaista niske temperature, no meni osobno se pokazao dovoljnim i običan „windstopper“.

I dok hladan vjetar neumorno šiba u prsa, vi ste ispunjeni samo ugodnim osjećajem topline-neprocjenjivo!


Upoznajte svoje tijelo

Iako sam inače zimogrozna, na biciklu se jako brzo zagrijem i održavam tjelesnu temperaturu visokom, stoga sam često i laganije odjevena od svojih kolega biciklista. No, to su sve detalji koje vam nitko ne može sugerirati, već morate otkriti sami, pošto smo svi različiti i tijelo nam različito reagira na hladnoću. Potpuno je normalno, pa čak i poželjno da na početku vožnje osjećate da vam je pomalo hladno, jer ćete se vrlo brzo zagrijati, stoga se ne treba pretjerano toplo odjenuti, kako bi vožnja bila što ugodnija.

Pošto se na biciklu nerijetko postižu i velike brzine, važno je dodatno zaštititi izloženije i osjetljivije dijelove tijela, stoga su rukavice, kapa, buff (navuče se preko usta da ne udišete hladan zrak) i navlake za cipele obavezan dodatak svakoj vožnji. Meni nema gore stvari od smrznutih prstića na rukama i nogama, da ne spominjem da nedostatak osjeta prilikom vožnje može biti i opasan. I da, nemojte zaboraviti naočale!

Od odjeće za hladnije vrijeme, koju trenutno koristim, preporučila bih Gore Bike Wear. Kako ima jeftinijih, ali i prilično skupljih proizvođača, u ovome sam zasad pronašla najbolji omjer cijene i kvalitete.


Hladnoća kao saveznik?

Često smo u hladnijim mjesecima izloženi negativnom utjecaju zatvorenih prostora, nekvalitetnom grijanom zraku, a samim time i povećanoj količini patogenih mikroorganizama, što naposlijetku narušava naše zdravlje i dovodi do pojave bolesti. Vožnja na hladnoći budi i potiče vaš imunološki sustav da ostane u formi i lakše se bori s bolestima.

Kako je u hladnijem periodu često prisutan nedostatak sunčeve svjetlosti, to se odražava na naše hormone, što direktno utječe na naše raspoloženje, stoga je veoma poželjno iskoristiti i one najslabije sunčeve zrake, kako bi se održala pozitivna energija i pobijedila „zimska“ depresija.

Neka istraživanja pokazuju kako se naš metabolizam drugačije ponaša prema masnim naslagama i navodno ih lakše eliminira prilikom vožnje u hladnijim uvjetima, što može biti dodatan poticaj ako mislite da imate koji gram viška.


Priprema za sezonu

Ukoliko ste u kakvom treningu, planirate sudjelovati na utrkama ili jednostavno održati svoju kondiciju na visokom nivou tijekom čitave godine, zimski period je idealno vrijeme koje će poslužiti kao bazna priprema za nadolazeću sezonu.

Uspijete li se motivirati da vozite po hladnoći, tijelo će zapamtiti vaš trud i, napokon, kad dođe toplije i ljepše vrijeme, bit će vam mnogo lakše savladati izazove koji su tek pred vama, a tijelo će biti spremno.

Stoga, kacigu na glavu i uživajte na svoja dva kotača!

 

Autor: 3sporta/Dina Tuzlić

- Marketing -

Nema postova za prikaz