VJEŠTINA JE VRLINA

Brdski biciklizam po zahtjevnom terenu

Sludorudnik Russia - September 13 2015: long line of riders on bike going uphill during Blagikh Racing Cup mountain bike

Brdski biciklizam, osim što je zabavan i prepun adrenalina, iziskuje i određenu razinu spretnosti, uvježbanosti, poznavanje tehnike, vještinu pokreta, balansa i koordinacije. Ne izgleda baš jednostavno, no, nakon što savladate ovih nekoliko osnovnih stvari, i najmanja nesigurnost se pretvara u igru.

Ojačajte trup

Kad se nađete na brdu, pogotovo na zahtjevnijem terenu, brzina pada u drugi plan, a sve se zapravo svodi na balansiranje. U početku nije nimalo jednostavno, no ustrajnim vježbanjem (i možda ponekim bezazlenim padom) stvari polako sjedaju na svoje mjesto. U svladavanju tehnike održavanja ravnoteže na biciklu, od neprocjenjive pomoći je imati snažan trup. Svaki prelazak preko stijena i kamenja traži od vas da snagom trupa usmjeravate bicikl i održavate se na kotačima. Imate li razvijene i ostale skupine mišića, osim klasičnih „biciklističkih“, uspjeh na terenu je zajamčen.

Preskačite stijene

Ponekad situacija ne ostavlja puno prostora za manevriranje i zaobilaženje prepreka na putu. Ne dopustite da vas stijena izbaci iz takta ili, još gore, iz sjedala. Upotrijebite snagu nogu i podignite bicikl ispod sebe, a rukama održavajte ravnotežu. Preskočite manje stijene-biciklom.

Zadržite opuštenost

Ako je teren ispod vas prilično neravan, pogotovo ako se spuštate nizbrdo, grčevito hvatanje volana je uglavnom kontraproduktivno. Opustite stisak i dopustite biciklu da sam pronalazi put do dolje. U početku to možda i nije najugodniji osjećaj zbog osjećaja nesigurnosti i straha od pada, no zato neka prst uvijek bude na kočnici. S vremenom, boljom koordinacijom pokreta i strah će jenjavati, a brzina će se povećavati. Gornji dio tijela neka bude opušten. Koristite laktove, savijajte ruke, kako biste ublažili udarce i amortizirali trenje.

Održavanje ravnoteže

Pri spuštanju po zahtjevnom terenu najvažnije je balansiranje. Što je strmiji spust, centar ravnoteže potrebno je pomaknuti unatrag. Pritom treba paziti da se ne pomaknete previše unatrag, kako ne biste izgubili kontrolu nad prednjim dijelom bicikla. Naginjanjem prema naprijed gubite kontrolu nad zadnjim dijelom bicikla, što rezultira padom preko volana.

Razmišljajte unaprijed

Podignite pogled s prednjeg kotača i fokusirajte se na ono što dolazi ispred vas. Ovo je posebno važno pri većim brzinama, pri čemu za svaki pokret i reakciju imate doslovno djeliće sekunde. Pripremite se unaprijed na ono što dolazi i budite spremni usporiti, preskočiti ili zaobići prepreke na putu.

Cyclist Riding the Bike Down Rocky Hill. Extreme Sport Concept.

Teže je lakše

Na težem terenu je uglavnom lakše vrtjeti brzo, a lagano. No, postoje dijelovi na kojima ćete poželjeti što lakše i bezbolnije prijeći neku prepreku, pukotinu ili strminu. Ubacite u višu brzinu i aktivirajte brza mišićna vlakna. Okrećite pedale što brže možete, ali na težem prijenosu, kako biste dodali brzinu i što prije „preskočili“ problematična mjesta koja vam se nađu na putu.
Fleksibilnost

Bilo da se borite s preprekama na ravnini ili se spuštate preko istih, nemojte biti statični, već koristite cijelo tijelo. Savijena koljena i laktovi, podizanje iz sjedala po potrebi i prava brzina jamče opuštenu i sigurniju vožnju. Kako se pomiče bicikl, pomičite se i vi. Neka cijelo tijelo sudjeluje u vožnji.


Kad postane teško…

Podijelite rutu na nekoliko kraćih dionica. Ne razmišljajte što će biti kasnije, već se koncentrirajte na trenutnu situaciju. Pokušajte zaboraviti napore koji su još pred vama i pokušajte zamisliti da je trenutna točka i zadnja koju morate prijeći. Sve je u glavi.


Upoznajte stazu

Ponekad se dio uzbuđenja sastoji upravo u tome da ne znate kamo idete i što vas čeka na putu. Međutim, ponekad je ipak mudro unaprijed moći predvidjeti kamo idete i što možete očekivati tijekom vožnje. Dio je to psihološke pripreme koja može biti od pomoći ako unaprijed znate što vas čeka iza zavoja. Isto tako, kad se već nađete na stazi, pratite što vam govori svaki trag guma, savijeno raslinje, popucalo granje. Možda su to znakovi da se netko prije vas na tome mjestu baš i nije najbolje proveo u nadolazećem zavoju. Predvidite gdje treba ubrzati, a gdje usporiti. Neka to bude putokaz za dalje.


Opustite se

Ruke, ramena, leđa, noge…neka cijelo tijelo bude opušteno. Dišite. Krutost izaziva gubitak kontrole. Sjedinite se sa svojim ljubimcem na dva kotača i zajedno pratite svaki kamenčić na stazi. Sve su to vještine koje se stječu s vremenom i vježbanjem. No, nakon što ih savladate, svaka vožnja će biti užitak prepun adrenalina. Stoga, opustite se i uživajte.

Autor: 3sporta/Dina Tuzlić

- Marketing -

Nema postova za prikaz