10 ZLATA VRIJEDNIH SAVJETA

Eh, da mi je ovo netko rekao kad sam počeo trčati

Iskusni trkači i trkačice sa smiješkom će se sjetiti svojih početaka. Mnogi od nas trčali su bez ikakvog početnog znanja, a objekt na kojem smo provodili istraživanje bilo je – naše vlastito tijelo. Donosimo 10 savjeta kako zavoljeti trčanje i uživati u njemu što duže.

 

1. UZ TRČANJE TREBAŠ I DRUGE VRSTE TRENINGA

Početi trčati za mnoge je “korak iz fotelje” gdje su se polako pretvarali u biljku. No iako ovo izgleda kao velik korak, samo trčanje, osobito nagli početak, može voditi prema ozljedi. U svoje aktivnosti uključi bicikl, plivanje, šetnje, teretanu jednom tjedno, pliometrijske vježbe, jogu… sve ono što će pokrenuti i druge mišiće osim nožnih.

Cross trening za trkače

 

2. OHLADI SVOJE AMBICIJE

Nakon nekoliko tjedana trčanja shvatiš da to tijelo ipak ponešto može. Počneš praviti planove i ambicije porastu. To je dobro, ali treba ih držati pod kontrolom – najveći broj početnika prestane trčati zbog ozljede, a ozljede nastaju kad ne idemo postupno. Ima vremena.

 

3. NE TRČI SE SVAKI DAN

I opet, kao i u prethodnoj točki – smiri ambicije. Tijelu je potreban odmor – trčanje 3-4 puta tjedno za početnika je i više nego dovoljno.

 

4. TRENING NIJE UTRKA

Osobito ako trče u društvu, mnogi ne mogu suspregnuti svoj “utrkivački” nagon, muškarci osobito. I onda lagani jogging završi utrkom na 100 metara do idućeg stupa, a to je siguran put prema ozljedi.

 

5. OHLADI SE I ISTEGNI NAKON TRČANJA

Ne treba skoro ništa dodati – nakon trčanja, ohladi se postupno, istegni se lagano i tek onda je trening gotov.

6. BRINI SE ZA CORE MIŠIĆE

Mišićni disbalans nastaje ako samo trčiš. Slabe ruke, slabi trbušni i leđni mišići onemogućit će da trčiš pravilno, a to opet vodi prema – ozljedi. Brini se za core mišiće, a ne zaboravi ni one iznad njih.

Funkcionalni trening za trkače

 

7. MIJENJAJ OBUĆU KAD SE ISTROŠI

Neko okvirno pravilo kaže da se obuća za trčanje potroši nakon 600-900 km trčanja. To naravno ovisi o tome kakva je obuća, koliko imaš kila, po kakvoj podlozi trčiš i slično. Tenisice koje su istrošene su opasne – zamijeni ih novim.

Kada se mijenjaju tenisice?

 

8. OZLJEDE SE NE ISTRČAVAJU

OK, ima nekih ozljeda kod kojih trčanje nije zabranjeno, ali pravilo za početnike je – ne trči kroz ozljedu, pričekaj da prođe i onda ponovno počni polako i postupno.

 

9. ISPROBAJ TRENDOVSKE STVARI, ALI NAĐI ŠTO TI ODGOVARA

Do jučer minimalizam, čak bosonogo trčanje, danas maksimalna amortizacija i debeli potplati – trendovi će se uvijek mijenjati, baš kao i u modi. Kod trčanja je dozvoljeno probati sve, ali neka ti to koristi da pronađeš ono što tebi najviše odgovara.

 

10. KAD BOLI, TRAŽI POMOĆ

Bol u koljenu, unutarnjoj strani lista, križima… koja ne prestaje ili se trčanjem pogoršava treba biti signal da nešto nije u redu. Ne čekaj dugo s traženjem stručne pomoći, svaka ozljeda koja se otkrije na samom početku brže se zaliječi.

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz