CAPE TOWN, 23. ožujka

Epski početak Cape Epica

Ako se, parafrazirajući staru poslovicu, po prologu utrka poznaje, jedini će hrvatski tim na ovogodišnjem izdanju najprestižnije timske etapne brdskobiciklističke maratonske utrke, Cape Epicu, ostvariti najbolji hrvatski rezultat u njenoj povijesti. Vozači tima Biker-Protea Jaska, Tomislav Katalenić i Luka Šopić, prolog su utrke koja se vozi vinorodnim krajevima samog juga Južnoafričke Republike, odvezli izvrsno, zauzevši ukupno 52. mjesto, tj. 46. u najjačkoj konkurenciji muških timova.

Prolog dužine 23 kilometra sa startom i ciljem u Durbanvilleu i sa 700m uspona, hrvatski je dvojac odvozio u vremenu od 1h13’14“, što je nešto više od 14 minuta zaostatka od pobjednika etape, španjolsko-nizozemskog tima Multivan Merida u kojem voze Jose Hermida i Rudi van Houts.

Za ovogodišnje, jedanaesto izdanje Cape Epica, očekuje se da će biti najizjednačenije i najneizvjesnije u impresivnoj povijesti ove utrke, koju se smatra Tour de Franceom brdskog biciklizma. Na utrci sudjeluju ponajbolji svjetski biciklisti i biciklistice, uključujući i svjetske i olimpijske prvake.

Ove su godine oči stručnjaka i publike uprte u tim Meerendal Songo Specialized. Manji je razlog u tome što Švicarac Christoph Sauser nastoji osvojiti svoj peti naslov, što do sada nije uspjelo nikome. Veći je interes javnosti međutim zbog njegovog partnera, Čeha Františeka Rabona, poznatog cestovnog biciklista koji je s asfalta prije nekoliko mjeseci odlučio preći na prašnjave makadame i uske brdske staze. Pitanje koje sve zanima je može li cestovni biciklist za nešto više od tri mjeseca uspjeti savladati sve tehničke vještine vožnje za koje drugima trebaju godine? Prolog, koji je ipak tehnički manje zahtjevan od ostalih etapa, su završili na 9. mjestu s vremenom 1:02.22.

Najveći Sauserov suparnik, također četverostruki pobjednik utrke, Nijemac Karl Platt koji sa svojim partnerom, Švicarcem Ursom Huberom, vozi u timu Bulls, završio je na 6. mjestu, 2 minute i 4 sekunde iza pobjednika i minutu i deset sekundi brže od Sausera i Rabona.

Najbrži ženski tim, RECM 2, koji čine Švicarka Ariane Kleinhans i Dankinja Annika Langvad, prolog je završio na ukupno 35. mjestu s vremenom 1:10.07.

Zanimljivo je da je u mješovitoj konkurenciji, nakon prologa u vodstvu tim ETIS, za koji uz Nijemicu Anni Hellstern vozi Slovenac Peter Vesel.

U svakom slučaju već je prolog Cape Epica 2014. pokazao da nas čeka epski brdskobiciklistički tjedan u kojem ćemo s velikom pozornošću pratiti i nastup hrvatskog tima.

Nakon nedjeljnog prologa, već prva etapa pokazat će pravu prirodu ove timske utrke. Vozače čeka 108 izazovnih kilometara uz 2450m uspona sa startom i ciljem u viktorijanskom gradiću Robertsonu, kroz koji prolazi i najduža vinska ruta na svijetu, poznata „Route 62“. Etapa će se vjerojatno rješavati na tri vrlo teška uspona (iza kojih naravno slijede jednako teški spustevi) po tehnički zahtjevnom terenu.  

Cape Epic 2014.

Rezultati prologa:

Kategorija muških timova
1. Multivan Merida Biking (Jose Hermida /ŠPA/, Rudi van Houts /NIZ/)                     59.08
2. BMC Mountainbike Racing (Lukas Fluckiger /ŠVI/, Martin Fanger /ŠVI/)  59.20
3. Topeak – Ergon Racing (Robert Mennen /NJEM/, Kristian Hynek /ČEŠ/)  1:00.28,7

46. Biker-Protea Jaska (Tomislav Katalenić, Luka Šopić)

 

Kategorija ženskih timova
1. RECM 2 (Ariane Kleinhans /ŠVI/, Annika Langvad /DAN/)           1:10.07
2. Meerendal (Esther Suss /ŠVI/, Sally Bigham /ENG/)           1:12.16,3
3. Cape Brewing Company (Jennie Stenerhag /ŠVE/, Theresa Ralph /JAR/)    1:15.43,3

 

Kategorija mješovitih timova
1. ETIS (Peter Vesel /SLO/, Anni Hellstern /NJEM/)  1:15.44,7
2. ASSOS Werksmannchaft (Karl Zoetemelk /FRA/, Sarah Koba /ŠVI/)       1:16.31,7
3. RECM Mixed (Cherise Stander /JAR/, Theo Blignaut /JAR/)          1:17.55,3

 

Autor: Daniel Lacko / foto: Denis Peroš

Nema postova za prikaz