TORTOUR DE FRANCE

Evans prvi Aussie na tronu u Parizu

Od 1903., u mjesecu srpnju, u Francuskoj se održava najveći sportski događaj na svijetu koji se događa svake godine. Veći od Toura de France samo su Olimpijske igre i Svjetsko nogometno prvenstvo.

Ovogodišnje izdanje Toura po mnogo čemu je bilo posebno. (Konačan) odlazak Lancea Armstronga i nerazriješen dopinški status Alberta Contadora otvorili su prostor nekim novim imenima koja su se najčešće pojavljivala u TV prijenosima. Osim toga, odluka vodstva Toura o modifikaciji nekih ustaljenih etapa učinila je ovu utrku (prema mnogima) jednom od najzanimljivijih u novijoj povijesti.

Prvi tjedan s iscrpljujućim dugim etapama, nakon toga Pirineji i pred sam kraj Alpe najavljivali su da će ovogodišnji Tour pobjedu dati samo najkompletnijem biciklistu. Tako je i bilo – pobjedu je odnio Cadel Evans, prvi čovjek južne hemisfere koji je osvojio Tour. Ovaj simpatični australski biciklist imao je zaista dugi put do vrha – počeo je kao dječak na BMX natjecanjima, nakon toga se prebacio na MTB i bio čak i pobjednik svjetskog kupa, da bi na kraju završio na asfaltu i polako gradio svoju karijeru (već mu je 34 godine) do jučer kada je osvojio najprestižniji trofej cestovnog biciklizma.

Gubitnici su (i ove godine) braća Andy i Frank Schleck Luksemburžani koji su u novoj ekipi (koju su sami organizirali) uspjeli doći na korak do trona pobjednika. Na kraju su završili kao drugi i treći. Komentatori se uglavnom slažu da osnovni razlog neuspjeha leži u nedovoljnoj spremnosti na rizik koji je (prije svega) Andy Schleck morao preuzeti na brdskim etapama. Prednost koju je tamo ostvario pred konkurentima morala je biti puno veća prije predzadnje etape kada se vozio time-trial u Grenoblu. Poznavaocima je bilo jasno da njegova prednost ispod minute neće biti neki problem za Evansa i da će Andy Schleck provesti samo jedan dan “u žutom”. Upravo to se i dogodilo – Evans je drugim najboljim vremenom iza Tony Martina osigurao ukupnu pobjedu i veselje za svoj BMC Racing Team.

Zadnji dan, prema ustaljenom običaju, vozila se etapa kroz Pariz koja je imala “revialan” karakter za sve osim sprintera koji su mogli ugroziti Marka Cavendisha u nastojanju da postane prvi sprinter koji je osvojio zelenu majicu na Touru tri puta uzastopno. Kolege iz njegove ekipe to naravno nisu dozvolili pa su ga “isporučili” stotinjak metara prije cilja i omogućili mu još jednu sprintersku pobjedu

Najbolji “penjač” je Španjolac Samuel Sanchez, a najbolji mladi biciklist Francuz Pierre Rolland. Ekipnu pobjedu ostvarili su biciklisti Teama Garmin Cervelo.

Nakon 3 tjedna i odvoženih 3.430 km Tour de France 2011. bit će zapamćen i kao jedan od “najčišćih” sa samo jednom diskvalifikacijom zbog otkrivenog dopinga. Najveći biciklistički cirkus na svijetu nastavlja se i iduće godine.

Ukupni rezultati

Autor: 3 sporta

Nema postova za prikaz