PLIVAJ I TRČI

[FOTO] Prvi Škojatlon oduševio i publiku i natjecatelje

Prvo izdanje Škojatlona, neobičnog plivačko-trkačkog natjecanja održanog u subotu, 1. rujna u Pakoštanima, oduševilo je sve sudionike i radoznale gledatelje i pokazalo da je ovo dalmatinsko mjesto dobilo nov i jedinstven sportski i turistički događaj.

 

 

Škojatlon je slikovita utrka koja u plivačko-trkačkom ritmu povezuje tri otočića raštrkana pred pakoštanskom lukom i plažama: Sv. Justinu, koja je sa svojom kapelicom postala zaštitni znak Pakoštana, Veli Školj koji se sa svojom vršnom gradinom zaštitnički nadvio nad mjestom te Babuljaš, koji upotpunjuje ovaj otočki niz. Startni i završni trk prolaze kroz samo središte Pakoštana i njegovu dugačku rivu, dok su dionice na otočićima kratke, izazovne trail minijature.

Na prvom izdanju Škojatlona okupilo se dvadesetak natjecatelja iz Austrije, Belgije, Češke, Mađarske i Hrvatske, a trčale su se i plivale dvije utrke: kraća, Slatka avantura od 2,5 km (1 km plivanje, 1,5 km trčanje) te duža, Slana avantura na dvostruko dužoj dionici.

Na kraćoj utrci slavili su sestra i brat, Lucie i Tomaš Havelka iz Češke. Pobjednica duže utrke u ženskoj je konkurenciji bila poznata hrvatska pustolovka, Tea Đurek, dok je u muškoj konkurenciji najbrže vrijeme imao šibenski triatlonac Goran Perica.

“Koncept Škojatlona je baš simpatičan. Zanimljivo je što publika može sve pratiti s obale, a nama natjecateljima je dovoljno atraktivno i dovoljno izazovno“, izjavila je pobjednica Tea Đurek.

Cilj ove po mnogo čemu jedinstvene utrke bio je i predstaviti „Slatko-slanu avanturu“, novi turistički proizvod TZ Općine Pakoštane, koja se želi pozicionirati kao prepoznatljiva destinacija pustolovnog i aktivnog turizma, povezujući svoje vrhunske prirodne i kulturne atrakcije u jedinstveni turistički projekt. Prvi korak ka tome cilju bio je izrada mreže pješačkih staza koje prolaze najljepšim i najzanimljivijim dijelovima Općine: od dražesnog otoka Vrgade, preko razvedene obale i otočića između Pakoštana i Draga, do srednjovjekovne Vrane i Parka prirode Vransko jezero.

„Izuzetno smo ponosni, čak se malo i pravimo važni, zato što imamo ono što nitko nema: jedinstven spoj slatkog jezera, slanog mora i divnih otočića. Kroz projekt „Slatko-slane avanture“ nastojimo tu raznolikost i ljepotu predstaviti i približiti našim posjetiteljima“, istaknula je Danijela Vulin, direktorica TZ Općine Pakoštane.

REZULTATI:

SLATKA AVANTURA (2,5 km) – MUŠKI

Pozicija Ime i prezime Mjesto/Država Vrijeme
1 Tomaš Havelka Trutnov / CZE 0:27:27
2 Ante Bakija Pakoštane/CRO 0:30:13
3 Filip Kazija Drage/CRO 0:31:09

 

SLATKA AVANTURA (2,5 km) – ŽENE

Pozicija Ime i prezime Mjesto/Država Vrijeme
1 Lucie Havelkova Trutnov / CZE 0:35:38
2 Kjara Miočev Pakoštane/CRO 0:41:56 
3 Norma Fressel Murvica/CRO 0:48:56

 

SLANA AVANTURA (5 km) – MUŠKI

Pozicija Ime I prezime Mjesto/Država Vrijeme
1 Goran Perica Šibenik/CRO 0:55:28
2 Miro Bušac Šibenik/CRO 0:57:19
3 Ivan Tuta Zadar/CRO 0:57:47

 

SLANA AVANTURA (5km) – ŽENE

Pozicija Ime i prezime Mjesto/Država Vrijeme
1 Tea Đurek Zagreb/CRO 1:13:23
2 Eli Vulin Zadar/CRO 1:17:01
3 Juliana Kupi Budimpešta/ HUN 1:27:14

 

 

 

Tekst: Daniel Lacko
Foto: Franjo Jurić

 

 

 

Nema postova za prikaz