ADVENTURE RACE CROATIA

[FOTO] Završena je najveća pustolovna utrka u Hrvatskoj

Pobjednici prvog izdanja pustolovne utrke Adventure Race Croatia članovi su proslavljenog tima Ertips iz Francuske, koji su utrku završili nakon 56 sati i 6 minuta i više od 350 km iznimno zahtjevne, ali i atraktivne staze. Svoj status favorita potvrdili su doveslavši u cilj u Petrčanima skoro pet sati prije drugoplasiranog tima Intersport Slovenia AR Team.

 

 

Utrka je startala u četvrtak, 19. rujna u 20 sati na središnjem ninskom trgu, a 20 mješovitih četveročlanih timova iz deset europskih zemalja i Australije otputilo se na 350 km dugu pustolovnu epopeju kroz prekrasna, ali i tehnički vrlo zahtjevna krška bespuća Zadarske županije. 

Nakon gotovo tri noći i dva dana neprekidnog trčanja, orijentacije, vožnje bicikla, veslanja u kajaku po moru i rijekama, penjanja i spuštanja po užetu, pa čak i špiljarenja, Sam Hubert, Clement Eldin, Stephanie Bianchi i Julien David Barranger stigli su na cilj umorni, ali sretni: „Samo smo željeli završiti utrku u svom tempu, brinući se o svim članovima tima, sa što lakšim tranzicijama i dovoljno odmora“, rekao je Sam Hubert na cilju.

Tomaž Cankar, Klemen Udovič i Tilen Potočnik osvojili su drugo mjesto za Sloveniju, a četvrta članica tima Intersport, Paula Vrdoljak, srebrnu medalju je donijela u svoju Hrvatsku. Najveće iznenađenje utrke bio je sjajan nastup mladog slovenskog tima Pustolovec Rajd 2, čiji su članovi  Barbara Jolič, Jure Zmrzlikar, Franci Soklič i Jure Čebašek osvojili izvrsno treće mjesto. Jedina hrvatska ekipa Space Goats Ciklus Team završila  je utrku na 16. mjestu.

 

ARC 2018 dio je kalendara svjetske serije pustolovnih utrka Adventure Race World Series kao jedna od samo četiri demo utrke ove godine i jedina takva u Europi. Prvo izdanje utrke u potpunosti je ostvarilo, pa čak i nadmašilo očekivanja, kako organizatora, tako i natjecatelja. Službeni sudac utrke, Danac Lars Bukkehave bio je vrlo zadovoljan organizacijom, te predviđa utrci sjajnu budućnost: „Odradili ste odličan posao, na iznimno zahtjevnom terenu. Trkačke dionice su sigurno najteže od svih europskih utrka, s maštovito i znalački osmišljenom rutom i kontrolnim točkama. Ova utrka zaista predstavlja Hrvatsku u najboljem svjetlu, imate se čime ponositi“.

Utrku ARC 2018 je kao iznimno zanimljiv promotivni događaj prepoznala Turistička zajednica Zadarske županije, sa šest lokalnih TZ-ova (Zadar, Nin, Pag, Starigrad Paklenica, Pakoštane i Dugi otok). „Turistička zajednica Zadarske županije zajedno s lokalnim partnerima vidi u ovom događanju veliki potencijal, ne samo za promidžbu naše destinacije već i cijele Hrvatske“, izjavila je Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije. „Upravo zato potpisali smo i petogodišnji ugovor o suradnji na ovom projektu.“

 

 

Da Adventure Race Croatia smatra kvalitetnim promotorom Hrvatske prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica koja je kroz projekt Sportska Hrvatska podržala utrku značajnim sredstvima namijenjenim kvalitetnoj produkciji i medijskoj distribuciji, zahvaljujući kojoj će gotovo jednosatnu reportažu o ARC-u moći pratiti gledatelji iz oko sto zemalja svijeta. „Kao bivšem sportašu iznimno mi je drago vidjeti nove generacije sportaša koji u Hrvatskoj organiziraju vrhunske međunarodne sportske događaje, kao što je ova utrka“, izjavio je voditelj projekta Sportska Hrvatska, naš proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc, na proglašenju nagrada pobjednicima. „Nadam se da ćemo vas sve vidjeti opet, a da ćete Hrvatsku hvaliti i drugima“, pozvao je sve natjecatelje.

O utrci možda nabolje govori oduševljeni Alberto Roca, bivši svjetski prvak i član četvrtoplasiranog katalonskog tima Travelindonesia Asia: „Ako se nešto zove pustolovna utrka, onda to mora biti i prava pustolovina. Adventure Race Croatia to svakako jest.“

Više informacija o samoj utrci i timovima, kao i ukupni poredak možete pronaći na web adresi www.adventureracecroatia.com, a na adresi www.arworldseries.com nalazi se sve o svjetskoj seriji pustolovnih utrka.

ARC 2018 prvo je izdanje ove utrke, a organizatori se nadaju da će u sljedećim godinama postati punopravna postaja svjetske serije, pa čak i domaćin svjetskog prvenstva u pustolovnim utrkama.

REZULTATI

 1. Ertips (FRA) 56:06
 2. Intersport Slovenia AR Team (SLO) 61:00
 3. Pustolovec Rajd II (SLO) 62:10
 4. Asia AR Team (ESP)
 5. Kolmarden Adventures (SWE)
 6. Les Jeux de Mots Laids/Ligeraid (FRA)
 7. Gymcity (POL)
 8. Adventure Valley Team (SL
 9. On-Sight Navigatoria (POL)
 10. Coastzone Racing (DEN)
 11. Baragnas (FRA)
 12. Powerbar Swiss Explorers (CH)
 13. Lozere Sport Nature # 95 (FRA)
 14. Polaris Rajd (SLO)
 15. Team Belgium (BEL)
 16. Space Goats Ciklus Team (CRO)
 17. Peak Aventure Ninjas (AUS)
 18. LAT 63 North (NOR)
 19. Baragnas Raid Team 2 (FRA)
 20. Afterwork Athletes (UK)

 

Tekst: Daniel Lasko
Foto: Denis Peroš

Nema postova za prikaz