MAKADAMOM OKO ZAGREBA

Gravelman – hrvatska interpretacija svjetskog biciklističkog trenda

U nedjelju 20. 9. u organizaciji ekipe iz Segmenta 21 održan je po prvi puta u Hrvatskoj Gravel biciklistički događaj. Organizatori su poznati po uspješnim MTB utrkama 4Islands, XCM Occupy i The Capital.

 

Na ovoj utrci su okupili oko 200-tinjak biciklista koje je čekalo 100 kilometara po makadamima oko Zagreba u društvu bivših i sadašnjih vrhunskih sportaša, poznatih osoba i općenito ljudi koji se uživaju voziti.

 

Gravel – što je to?

Bez da ulazimo u širinu guma, kuteve vilica i veličinu kotača; gravel možete zamisliti kao tinejdžera koji nervira svoju stariju braću cestovni biciklizam i MTB. Odlučio je raditi po svome i prekršiti većinu normi koje godinama vrijede na cesti i u šumi. Normi kao što su formati utrka, bicikl koji moraš voziti, odjeću nositi i egzistencijalnih pitanja kao npr. da li se sunčane naočale nose ispod ili iznad remenčića kacige.

Autor teksta vozio je utrku (i bušio, opet)

I dok su cestovnjaci naročito naporni po ovim pitanjima, mountain bajkeri im se opasno približavaju u posljednje vrijeme. Početnik u sportu osim što treba steći fizičku kondiciju i tehnička znanja da može uopće biti blizu pretposljednjem, mora savladati i cijeli niz nepisanih pravila kako bi se uklopio i izbjegao podrugljive poglede.

I ovdje Gravel dolazi na svoje. S tehnički nezahtjevnim stazama u odnosu na MTB, nižim brzinama u odnosu na cestu, fokus je na druženje i istraživanje novih puteljaka a ne na štopericu i osvajanje medalje u kategoriji.

 

Gravel sloboda

Najveći uspjeh prvog izdanja Gravelmana je da je uspio stvoriti ovakvu opuštenu atmosferu.

Format utrke je znatno doprinio ovakvom ugođaju. Ekipa vrhunskih biciklista i sportaša je krenula 17 minuta nakon natjecatelja. Natjecatelji koji uđu u cilj ispred potjere su postali Gravelmani. Svi ostali su finisheri.

Vrhunska ekipa lovaca je između ostalih sadržavala i naše reprezentativce u biciklizmu Miu Radotić i Filipa Kvasinu, u triatlonu Silvija Tomca i veslački tandem braće Sinković.

Ruta je odlično izabrana. Tehnički nezahtjevna, skoro bez prometa. Nekoliko prijelaza preko prometnica je bilo odlično osigurano. Dužina od 100 km po makadamu je ozbiljan izazov za prosječnog rekreativca, ali opet savladiva uz malo treninga.

Lovci u naletu

Startno ciljni prostor je očito rezultat velikog iskustva u organizaciji. Bogati štandovi sponzora, mjesto za odložiti bicikle, catering, odličan DJ i najavljivač. Jednom riječju sve što je bilo potrebno. Ugodno iznenađenje su bile okrijepe i ručak. U raspisu je bilo nejasno hoće li biti ručka, a na okrijepi je najavljena samo voda i izotonik. Osim klasičnog graha nakon trke na okrijepi nas je dočekala Cola i energetske pločice. Čak je i proglašenje 40 sudionika koji su uspjeli pobjeći potjeri uspjelo biti neformalno i brzo.

Sve ovo je stvorilo atmosferu gravel slobode. Sloboda koja se između ostalog manifestirala i u znatno većem postotku žena u odnosu na druge biciklističke događaje kod nas. Neki su se natjeravali i došli u cilj za manje od tri sata, drugi su išli svojim tempom, stekli nove prijatelje putem i prvi puta prešli 100 km. Format utrke je postigao da smo bili sudionici a ne natjecatelji. Bježali smo od lovaca i međusobno si pomagali i bodrili se. Vozili smo sve, od aero karbonskih okvira s bežičnim mjenjačima do touring bicikala s bisagama. Svi smo bili dio jednog ugodnog iskustva. Iskustva koje je dostupno bilo kome tko ima bicikl i malo kondicije.

Nakon utrke Igor Rulj, organizator utrke nam je rekao da su se odlučili na organizaciju ovog događaja jer su prepoznali svjetski trend rasta gravel vožnje. Želja im je približiti ovu vrstu vožnje rekreativcima koji se možda ne usude doći na njihove MTB utrke. Što se tiče broja natjecatelja zadovoljni su odazivom.

Ovo je prvo izdanje, u specifičnim uvjetima epidemije te očekuju da će u sljedećim godinama broj sudionika biti znatno veći. Igor se posebno zahvalio sponzorima bez čije podrške ne bi bilo moguće organizirati događaj na ovoj razini. Što se tiče planova, organizatori su Gravelman zamislili kao događaj koji se može seliti. Bundek je vrlo atraktivna pozicija ali postoji mogućnost da se iduće godine vidimo negdje drugdje u lijepoj našoj, a možda i šire.

Gravelman je bio jedno vrlo zabavno sportsko iskustvo. Ugodna uključiva atmosfera, sigurna staza, potpora sponzora i iskusni organizator su formula za koju smo sigurni da ima svjetlu budućnost.

Organizaciju Gravelmana su podržali sljedeći sponzori: Keindl sport – generalni sponzor, Samusng – mjerenje vremena, Zagrebačka pivovara- Hidra, Dogma čarape, Alkaloid, AWT, Naturel i InfoBip.

 

Izjave Lovaca

Mia Radotić višestruka državna prvakinja i reprezentativka

Kako ti se je svidjelo danas na utrci?

Bilo je super, teško je iako je 100 kilometara ravno sve neravnine po makadamima se nakupe i doprinesu umoru puno više nego na cesti. Ali bilo je jako zabavno jer smo se mi lovci trebali uskladiti kao grupa. Dogodilo nam se je nekoliko mehaničkih kvarova koje smo morali zajedno riješiti i pričekati jedni druge. Dobro smo se namučili i zabavili, što više čovjeku treba od nedjelje?

 

Filip Kvasina reprezentativac

Je li bilo teško danas?

Krenuli smo malo rezervirano, iako smo imali veliki zaostatak za nadoknaditi 100 km po makadamima je duga utrka. Zato je trebalo mudro rasporediti snage i ostaviti rezervu za zadnji dio utrke. Dodatno smo vodili računa da cijela grupa lovaca dođe do cilja zajedno. Želja nam je bila stići prvi u cilj ali nakon dva mehanička kvara smo shvatili da to neće biti moguće. Tako da smo posljednju dionicu utrke dozirali snage.

Vidiš li braću Sinković kao moguću konkurenciju u biciklističkim utrkama?

Po ravnom bi mogli biti vrlo ozbiljna konkurencija. Na sreću na većini utrka ima i brda što mislim da bi im predstavljalo problem. Ako bude gravel prvenstva Hrvatske po ravnoj stazi kao danas, sve je moguće.

Više informacija: https://www.segment21.cc/gravelman-zagreb/

Piše i vozi (i buši): Zlatko Tomšić

- Marketing -

Nema postova za prikaz