SKORO BIO WHITE DEVIL...

Green Devil na Medvednici – aktivnošću do zdravlja

Treće izdanje Festivala zdravlja i kretanja Green Devil okupilo je u Parku prirode Medvednica, iznad Zagreba, više od 140 ljubitelja triatlona, aktivnih sportaša i rekreativaca, među kojima je bilo i natjecatelja iz drugih gradova Hrvatske.

Green Devil organiziraju Triatlon klub Maksimir i Hrvatski akademski sportski savez. Festival, kojemu je cilj promidžba sporta i rekreacije u prirodi, podupiru Javna ustanova Park prirode Medvednica, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske te Coca-Cole HBC Hrvatska i partneri.

U okviru festivala održane su tri po zahtjevnosti veoma različite utrke na stazama prilagođenim svim kategorijama natjecatelja, od kadeta preko aktivnih triatlonaca do starijih rekreativaca.

Iako se neke utrke boduju i za prvenstvo Hrvatske, najvažniji cilj projekta Green Devil nije natjecanje, nego poticanje građana, osobito mladih, na više kretanja u prirodnome okružju. Sport i tjelovježba, pa čak i jednostavan boravak u prirodi, uvijek su dobar izbor i najbolji odgovor na sve stresove današnjega života”, istaknuo je uime organizatora predsjednik Triatlon kluba Maksimir dr. sc. Mario Kasović. Dodao je da ga posebno veseli veliki broj mladih sudionika utrke jer je navikavanje na zdrav i tjelesno aktivan život od najmlađega doba jedan od glavnih ciljeva takvih utrka te naglasio da u europskim zdravstvenim smjernicama tjelesna aktivnost kao jedan od glavnih životnih sadržaja ima veliku ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i sve većega problema pretilosti.

U okviru Festivala održane su tri duatlonske utrke, koje se sastoje od trčanja i vožnje bicikla po brdovitim sljemenskim stazama. Na Sljemenu je bio i predsjednik Hrvatskoga triatlon saveza Dorijan Pavliša, koji je bio vrlo zadovoljan brojem sudionika prve ovosezonske utrke u Hrvatskoj. Pavliša je naglasio da je duatlon sjajan spoj sporta i prirode, koji natjecateljima omogućuje povećanu tjelesnu aktivnost u prirodnome okružju.

Ovakvim natjecanjima pokušavamo promovirati sport na otvorenome i važnost pojačane tjelesne aktivnosti, pogotovo kod mlađe populacije jer kod njih pokušavamo u ranim godinama stvoriti kvalitetne radne navike. Veoma sam zadovoljan organizacijom i odzivom natjecatelja te smo u dogovoru s organizatorima odlučili sljedeće godine proširiti ovo natjecanje na države regije i zbog toga za 12 mjeseci možemo očekivati još više natjecatelja i još kvalitetniju utrku”, rekao je Dorijan Pavliša.

Coca-Cola je i treću godinu zaredom jedan od sponzora Green Devila, a uime te tvrtke svim se natjecateljima obratio Igor Ćutuk. „Coca-Cola sudjeluje u više od 280 programa tjelesne aktivnosti i poučavanja o prehrani u više od 115 država diljem svijeta. Ovaj Festival zdravlja i kretanja smatramo jednim od najvažnijih projekata, pa nam je drago da je postao prepoznat i izvan granica Zagreba te da okuplja sve više sudionika”, rekao je Ćutuk, koji je posebno naglasio da Coca-Cola u okviru svojih društveno odgovornih aktivnosti osobiti naglasak stavlja na promicanje zdravlja, kretanja i aktivnih životnih stilova te da je jednome od projekata, Pokretu za radost, glavni cilj upravo osvješćivanje javnosti o važnosti redovitoga kretanja i tjelovježbe za zdravlje.

Svoje zadovoljstvo organizacijom Green Devila izrazili su i neki od roditelja koji su svoju djecu na Sljeme doveli iz svih krajeva Hrvatske. Nada Nua na natjecanju je bila pratnja svojemu sinu Pjetru, koji je član Triatlon kluba Triton iz Rijeke. „Ovo nam je drugi put da smo u Zagrebu i nije nam problem zbog natjecanja krenuti na malo dulji put”, rekla je Nada Nua, čiji je sin Pjetro na kraju završio na četvrtome mjestu u kadetskoj utrci.

U elitnoj je kategoriji pobjednik u muškoj konkurenciji bio Filip Turk, koji je ciljem prošao prije Vinka Vrebca i Silvija Tomca, dok je u ženskoj kategoriji najbrža bila Elizabeta Vitasović, koja je ciljem prošla prije Valentine Belović i Maje Marukić.

REZULTATI

 

 

 

Autor: PR

Nema postova za prikaz