I RIMLJANI NA BICIKLIMA

Izvještaj s Halicanum biciklističkog vikenda

Spektakularna biciklistička manifestacija održana je proteklog vikenda u Svetom Martinu na Muri. Program Halicanum biciklističkog vikenda odvijao se u sklopu Dana turizma općine Sveti Martin na Muri, pa je i sama manifestacija bila zamišljena da se posjetiteljima i sudionicima ponudi što više raznovrsnih atrakcija.

Stoga je organizator, biciklistički klub Mura Avantura na prostorima kod Doma branitelja, pripremio brojne zanimljive sadržaje kroz sva tri dana. Osim sportskih nadmetanja program biciklističkog vikenda obilovao je zabavnim, kulturnim i povijesnim sadržajima. Upravo prožimanjem svih nabrojenih elemenata kroz čitavu manifestaciju, organizatori su željeli ponuditi jedan turistički proizvod koji će biti zanimljiv i ljudima kojima nije sport na prvom mjestu.

Sa samim nazivom Halicanum, kako se je u antičko doba zvao Sveti Martin na Muri i nastupom članova HKUU Sveti Martin u povijesnim odorama iz doba rimskog carstva, preko prezentacije  rekreativnih bicikala, tombole, bogate ugostiteljske ponude po niskim cijenama, pa do zabave na kojoj je nastupio poznati sastav limene glazbe Skandal bend, željelo se privući posjetitelje na manifestaciju kako bi se i na taj način dobilo na popularnosti biciklizma.

Subota je bila rezervirana za XC Eliminator sprint, atraktivno biciklističko natjecanje koje se po prvi puta održavalo u Hrvatskoj!  Prijepodne su se vozile utrke kvalifikacija, a popodne glavne utrke. Ovo natjecanje bilo je zanimljivo iz razloga što su se utrke odvijale na kratkoj stazi, s brojnim preprekama, skokovima, balvanima, pa su malobrojni gledatelji mogli vidjeti borbenost i spretnost biciklista. Radi se o sistemu utrke gdje se odjednom utrkuju četvorica biciklista, od kojih prva dvojica prolaze u slijedeći krug. Na utrci XC Eliminatora sudjelovalo je tridesetak vozača u tri kategorije: muškarci, žene i djeca.

Kao poseban gost na Halicanum biciklističkom vikendu prisustvovao je Filip Turk, trostruki državni prvak u XCO disciplini, član BBK Šišmiš Samobor. Najbolji hrvatski brdski biciklist sudjelovao je u svim  natjecanjima ovog vikenda, te očekivano slavio u XC Eliminatoru. Drugo mjesto pripalo je domaćem Hunjak Vladimiru, dok je treći bio Velimir Čonkaš iz BK Prelog, a četvrti Rene Maruševec iz BBK Rotor Koprivnica.

U dječjem eliminatoru nastupilo je svega šestero domaćih dječaka iz Mure Avanture. Timotej Kocen, Stjepan Hunjak, Matija Trstenjak, Filip Tomšić, Petar Tomšić i Marcel Rob na ovom natjecanju ponovno su pokazali svoj biciklistički talent, te ukoliko budu marljivo trenirali u budućnosti ih čekaju odlični rezultati. U ženskoj konkurenciji eliminatora nastupile su Jasmina Jambrović, ispred Anje Rob i Ide Trstenjak.

Svoj doprinos proglašenju pobjednika dali su i svetomartinski Rimljani koji su, u svome stilu, najbolje bicikliste okrunili lovorovim vijencima. Predsjednik kluba Mura Avantura Željko Rob uručio je plakete svim pobjednicima, te novčane nagrade za prva četiri mjesta u muškoj kategoriji. Prvoplasirani Filip Turk i drugoplasirani Vladimir Hunjak ODREKLI SU SE novčanih nagrada u korist Dječje škole biciklizma Mure Avanture, kojima je bio namijenjen sav prihod s Halicanum biciklističkog maratona.

Polaznici Dječjeg biciklističkog kampa Mure Avanture, također su imali svoju točku u sklopu Halicanum biciklističkog vikenda. Predstavili su se u tri discipline: Utrka na 30 metara, Spidvej biciklom i Slalom vožnja. Nakon, vožnji trener Branimir Štimec, prof., svečano je svima uručio Diplomu za uspješno sudjelovanje na ljetnom biciklističkom kampu. Ova dječja utrka nazvana je Limač liga, te će se voziti još dva kola ove godine, i to u sklopu Biciklističke lige Svetog Martina. Na kraju su klinci iskoristili najboljeg hrvatskog biciklista Filipa Turka za zajedničko slikanje, u znak zahvale što im je prepustio svoju novčanu nagradu osvojenu na XC Eliminatoru.

U prijepodnevnim satima u nedjelju vozili su se cestovni i brdski maraton u dužini 60 i 75 kilometara. Usprkos velikoj vrućini na oba maratona sudjelovalo je ukupno više od 70 biciklista. Trasa je prolazila gornjim Međimurjem, a zanimljivost brdskog maratona jest što je 55 posto dionice bio makadam, šumski i poljski putevi, 15 posto „singletrack“ i šumske stazice, te svega 30 posto asfalta. Biciklisti su izrazili veliko zadovoljstva upravo brdskim maratonom, te su nakon vožnje izjavljivali: „kako uopće nisu mogli zamisliti da se u ravnom Međimurju može napraviti dionica maratona koja ima više od 1000 metara uspona“. U jakoj konkurenciji Brdskog maratona prvi na cilj stigao je Borut Ramšak iz Ganesha team-a Maribor- SLO, ispred klupskog kolege Same Rautera i našeg biciklista Filipa Turka.

Među ženama prva je bila Andreja Sambolec iz BK Maraton Novi Marof, druga individualka Anamarija Novak, a treća Arijana Baranašić, članica BK Corner boys Goričan.

Jaka konkurencija također je bila i na cestovnom maratonu  kojeg su najbrže odvozili Bruno Radotić i Darko Kriković iz Meridiana Kamen Team-a Pazin, te Zvonimir Radotić iz BD Sloge Varaždin. Žene na cestovnom maratonu bile su Jasmina Jambrović iz BK Mure Avanture i  individualka Natali Štefulj.

Biciklistički vikend zaokružili su članovi Udruge branitelja iz Svetog Martina na Muri, koji su u popodnevnim satima organizirali biciklijadu „S peciklinom protiv zaborava“ na kojoj se okupilo četerdesetak građana.

Ovako velika, trodnevna biciklistička manifestacija, prepuna raznovrsnih zanimljivih i atraktivnih događanja i zabave, nažalost, prošla je gotovo bez posjetitelja, osim sudionika, njihovih pratnji i obitelji. Stoga se upravi kluba nameće zaključak da Međimurje još uvijek nije spremno za vrhunski biciklizam, koji je iznimno popularan, a biciklistička događanja su jedna od najposječenijih u svijetu. U biciklističkom klubu Mura Avantura potruditi ćemo se da se dobrim sportskim rezultatima i radu s djecom biciklizam istakne kao zdrav sport i odličan turistički proizvod kojim se može baviti svaki čovjek u bilo koje doba, u grupi ili pak samostalno.

Ovim putem upućujemo veliku zahvalu svim članovima kluba koji su svoje slobodno vrijeme iskoristili u organizacijskim aktivnostima, općinskim čelnicima na iskazanoj podršci i lokalnoj zajednici koja ima sluha za nove projekte, kao i svim sponzorima i donatorima koji su omogućili realizaciju projekta Halicanum biciklističkog vikenda. 

Fotogalerija 1

Fotogalerija 2

 

Autor: Tekst: Ivan Zver; Foto: Jurica Kukovec, T. Baranašić

Nema postova za prikaz