CAPE TOWN, 28. ožujka 2014.

Kraljevska etapa timu Torpado Factory

Iako 5. etapa sa svojih 110km nije najduža na ovogodišnjem izdanju Cape Epica, mnogi je zbog čak 2900m visinske razlike smatraju najtežom. Etapa koja je startala u Greytonu, a završila u plodnoj vinorodnoj dolini Elgin 70-ak km udaljenoj od Cape Towna, opravdala je svoj naziv „kraljevske“ etape.

Većinu je utrke vodio službeni kralj svjetskog brdskog biciklizma, broj jedan na svjetskoj ljestvici, Švicarac Nino Schurter, koji za tim Scott-Odlo MTB Racing vozi s domaćim vozačem, južnoafrikancem Philipom Buysom. Međutim drugu etapnu pobjedu u nizu im je u samoj završnici, za 6,5 sekundi preoteo Torpado Factory tim. Belgijac Roel Paulissen pobjednik je Cape Epica iz 2008. godine. Suvozač mu je Talijan Riccardo Chiarini, a prva etapna pobjeda im je i prvo postolje na Cape Epicu. Treće mjesto je osvojio Meerendal Songo Specialized s točno pet minuta zaostatka za pobjedničkim timom. Iako se na Cape Epicu nikad ne treba zaključivati prije kraja, šanse za Švicarca Christopha Sausera za osvajanje petog epskog naslova, sve su manje. Dvije desetinke manje od dvije minute iza Sausera i njegovog partnera, Čeha Františeka Rabona, kroz cilj su, kao peti tim, prošli Nijemac Robert Mennen i Čeh Kristian Hynek. Njihov Topeak-Ergon Racing tim i dalje je u vodstvu u ukupnom poretku s nešto manje od deset minuta prednosti nad Meerendalom.

Hrvatski tim Biker-Protea Jaska više nije u konkurenciji. Tomislav Katalenić naime zbog bolesti nije mogao nastupiti u 4. etapi, čime su otpale nade za najbolji hrvatski plasman na Cape Epicu. Do tog trenutka Katalenić i njegov partner, Luka Šopić, bili su na izvrsnom 41. mjestu u najjačoj konkurenciji muških timova.

U konkurenciji ženskih timova, Švicarka Ariana Kleinhans i Dankinja Annika Langvad i dalje dokazuju svoju nadmoć. Djevojke iz tima RECM 2 petu su etapu završile gotovo 15 minuta brže od jedinih ozbiljnih konkurentica, Švicarke Esther Suss i Engleskinje Sally Bigham iz tima Meerendal. Suss i Bigham su uvjerljivo pobjedile u prvoj etapi, ostvarivši prednost od gotovo 25 minuta zahvaljujući velikim problemima koje su Kleinhans i Langvad imale s bušenjima guma. Iako je Engleskinja Bigham tada izjavila kako „voli pobjeđivati zato što je najbolja, a ne zato što drugi imaju problema“, pokazalo se da samo kvarovi mogu zaustaviti Kleinhans i Langvad. Njih su dvije naime bile i više nego uvjerljive i pobjedile u svim ostalim etapama. Ne samo da su nadoknadile zaostatak, nego u ukupnom poretku već imaju više od 15 minuta prednosti nad suparnicama iz Meerendala. Koliko su Švicarka i Dankinja jake govori i činjenica da su 5. etapu završile kao 17. tim u ukupnoj konkurenciji.

Kod mješovitih timova gotovo više nema nezivjesnosti. Iako su prvu etapnu pobjedu ostvarili Nijemci Tom Janas i Bettina Uhlig (Sportograf.com – BQ Cycling), u ukupnom poretku ništa se nije promijenilo. Tim Synergy iz Mauricijusa za koji voze Yannik Lincoln i Aurelie Halbwachs drugim su mjestom u etapi samo potvrdili vodstvo u ukupnom poretku. S gotovo dva sata prednosti nad izraelskim timom Trek Israel mogu potpuno mirno odvoziti preostale dvije etape.

Kako se 11. izdanje najprestižnijeg svjetskog timskog etapnog MTB maratona bliži kraju i etape postaju manje zahtjevne. Pretposljednja, šesta etapa s 85 km dužine i 1800m ukupne visinske razlike vozi se u području doline Elgin i okolnih planina. Cape Epic završava u nedjelju, 69 km dugom 7. etapom od Elgina do Somerset Westa.

 

Rezultati 5. etape:
Kategorija muških timova
1. Torpado Factory (Roel Paulissen /BEL/, Riccardo Chiarini /ITA/)   4:52.03,4
2. SCOTT-Odlo MTB Racing (Nino Schurter /ŠVI/, Philip Buys /JAR/)         4:52.09,9
3. Meerendal Songo Specialized (Christoph Sauser /ŠVI/, František Rabon /ČEŠ/)    4:57.03,4

Biker-Protea Jaska (Tomislav Katalenić, Luka Šopić) nisu startali

Kategorija ženskih timova
1. RECM 2 (Ariane Kleinhans /ŠVI/, Annika Langvad /DAN/)           5:29.20,5
2. Meerendal (Esther Suss /ŠVI/, Sally Bigham /ENG/)           5:43.33,9
3. Cape Brewing Company (Jennie Stenerhag /ŠVE/, Theresa Ralph /JAR/)    6:09.50,7

Kategorija mješovitih timova
1. Sportograf.com – BQ Cycling (Tom Janas /NJEM/, Bettina Uhlig /NJEM/)5:57.34,7
2. Synergy (Yannick Lincoln /MAU/, Aurelie Halbwachs /MAU/)       6:05.35,5
3. Trek Israel (Gal Tsachor /IZR/, Idit Shub /IZR/)      6:19.39,2

Ukupni redoslijed:
Kategorija muških timova

1. Topeak-Ergon Racing (Robert Mennen /NJEM/, Kristian Hynek /ČEŠ/)     23:43.31,6
2. Meerendal Songo Specialized (Christoph Sauser /ŠVI/, František Rabon /ČEŠ/)    23:53.19,3
3. Bulls 2 (Tim Boehme /NJEM/, Simon Stiebjahn /NJEM/)    23:59.24,3

Biker-Protea Jaska (Tomislav Katalenić, Luka Šopić) nisu u plasmanu

Kategorija ženskih timova
1. RECM 2 (Ariane Kleinhans /ŠVI/, Annika Langvad /DAN/)           27:09.10,7
2. Meerendal (Esther Suss /ŠVI/, Sally Bigham /ENG/)           27:24.35,2
3. Cape Brewing Company (Jennie Stenerhag /ŠVE/, Theresa Ralph /JAR/)    28:53.25,6

Kategorija mješovitih timova
1. Synergy (Yannick Lincoln /MAU/, Aurelie Halbwachs /MAU/)       28:40.21,9
2. Trek Israel (Gal Tsachor /IZR/, Idit Shub /IZR/)      30:24.59,1
3. Sportograf.com – BQ Cycling (Tom Janas /NJEM/, Bettina Uhlig /NJEM/)31:24.43,9

 

 

 

Autor: Daniel Lacko / foto: Denis Peroš

Nema postova za prikaz