STOČARSKIM PUTEVIMA NAŠIH PREDAKA

Na Paklenica Trailu verat ćete se kanjonom Mala Paklenica i penjati na najviše vrhove Velebita – Sveto brdo i Vaganski vrh

Rivijera Paklenica s mjestašcem Starigradom u svojem središtu, točka je gdje more i planina žive u zagrljaju. Ovakvo oku milo zajedništvo, najistaknutije je u impozantnom krajoliku Nacionalnog parka Paklenica, a jednako je privlačno svakom planinaru, outdoor sportašu, avanturistu i penjaču zbog reljefnih odnosno terenskih blagodati koje mu je priroda dala. Najimpresivniji dijelovi tih blagodati kanjoni su Velika i Mala Paklenica, a kojima 18. svibnja ove godine prolaze plava, zelena i crvena staza prave planinske utrke Paklenica Trail International.

 

Uz atraktivne kanjone koji se okomito urezuju u južne padine Velebita, peto kolo Coastal & Mountain Trails Lige, natjecateljima će pružiti spoj surove i bajkovite prirode i kroz – “osvježavajući“ zvuk bujice potoka Velika i Mala Paklenica koji izviru visoko u planini Velebit, trčanje poznatim europskim penjačkim središtem, gdje se stijene uzdižu do 700 m metara uvis, te dijelom od 150-ak kilometara označenih staza Nacionalnog parka Paklenice.

 

Spoj mediterana i planine, tradicije i današnjice

Zbog osobitih reljefnih, vegetacijskih i pejzažnih vrijednosti, UNESCO je ovaj Park uvrstio u svjetsku mrežu rezervata biosfere. Uz to, Rivijera Paklenica spoj je tradicije i današnjice, kako su staze i putevi na Velebitu utrti od naših predaka koji su se bavili stočarstvom, pa trkači time imaju prilike naići i na stare zaseoke i zidine.

Zahvaljujući spoju mora i planina te mediteranske i planinske klime, Starigrad nije samo ugodno ljetovalište, već i tradicionalno okupljalište alpinista, hikingaša i trekingaša, ovisnika o adrenalinu, ali i znanstvenika te svih ljubitelja prirode. Stoga, posjetitelji pakleničke rivijere imaju običaj provoditi dan u Parku prirode, a potom se spustiti na more za malo opuštanja.

 

Neki Pjeskaricom ili bukovom šumom, a neki nebu pod oblake

Na najkraćoj stazi, 14 kilometara dužine profesionalci mogu testirati svoju brzinu, uz 400 metara uspona. Međutim, ova je kategorija, naziva Blue, prilagođena svima – i hodačima, rekreativcima, amaterima. Starta se u Starigradu kod Iglu Športa, a staza prolazi novouređenom edukativnom stazom Pjeskarica koja počinje kod ulaza u NP Paklenicu. Ona je dobila naziv po velebitskoj endemskoj vrsti koja raste samo u kanjonima Male i Velike Paklenice i nigdje drugdje na svijetu. Utrka se penje do Lugarnice u kanjonu Velike Paklenice, gdje se nalazi jedina kontrolna točka i okrjepna stanica, a potom slijedi povratak na cilj u Starigrad.

Za 26 kilometara ovogodišnje Green staze, najavljuje se da će biti lakša od prošlogodišnje, iako će biti nešto duža i s više uspona, konkretno 1300 metara. Najatraktivniji dio ove kategorije kanjon je Male Paklenice koji na pojedinim dijelovima, uz hodanje, zahtijeva i svladavanje prirodnih prepreka uz pomoću ruku, pa se ne preporuča onima koji se boje visine.

Po izlazu iz kanjona Male Paklenice staza vodi kroz bukovu šumu koja je od prošle godine pod zaštitom UNESCO-a, kako ona polako nestaje s područja Europe. Potom se staza spušta sve do planinarskog doma i dalje na cilj kroz kanjon Velike Paklenice. Izuzev kanjona Male Paklenice, cijela je staza vrlo trčljiva, a prilagođena je trkačima s boljom fizičkom kondicijom i iskustvom.

Utrka Red od 47 kilometara i sa čak 2700 metara uspona, stvorena je za one koji žele okusiti najbolje od Paklenice – uz kanjon Male Paklenice kao i na srednjoj stazi, natjecatelji će ići grebenom na potezu dvaju najviših velebitskih vrhova – od Svetog brda do Vaganskog vrha, a dalje će slijediti stazu kroz kanjon Velike Paklenice do cilja u Starigradu.

Natjecatelje koji se prijave na ovu kategoriju očekuje prava avantura, no zato je prilagođena isključivo trkačima s odličnom fizičkom kondicijom i iskustvom u ultra dužinama.

 

Nezaboravno sportsko iskustvo za svakoga

Potvrda prijava, preuzimanje startnih brojeva i natjecateljskih paketa moći će se obaviti na jutro utrke prije starta, ili večer ranije kod Iglu Športa. Također, prije starta pregledavat će se obvezna oprema, a to je moguće i tijekom utrke. Start i cilj za sve kategorije je na istom mjestu, s tim da staza “Red“ starta u subotu u sedam sati ujutro, dok dvije kraće kreću u devet. Organizator Mountain Traveller Croatia osigurat će dovoljan broj okrjepa, čak i na mjestima gdje je to otežano. Tijekom cijele utrke održavat će se i zabavni program, a kad ju završe, natjecatelje u cilju očekuje ručak te nagrađivanje najboljih.

Sve kategorije očekuje raznovrsni teren i krajolik, pretežno makadamski i kršovit. Staza će ići najatraktivnijim područjem za trčanje te pružiti sudionicima nezaboravno sportsko iskustvo.

 

Pogledajte galeriju fotografija sa staze Paklenica traila:

PROMO tekst

- Marketing -

Nema postova za prikaz