SPECIJALKOM U BLATO

Najava Ciklokros lige 2013./14.

Ciklokros utrke u Hrvatskoj do sada nisu bile baš zapažene vjerojatno jer se godišnje održavala tek jedna ili dvije takve utrke. Ciklokros utrke pravi su hit u svijetu, pogotovo u Belgiji, Nizozemskoj i Americi (zadnje svjetsko prvenstvo je održano u Americi) gdje se na utrkama okupi nekoliko tisuća navijača i gledatelja koji zamaskirani i sa raznim navijačkim rekvizitma žustro bodre svoje favorite.

Zahvaljujući biciklističkim klubovima `Kalorija` iz Zagreba i `Puls` iz Čakovca po prvi puta u Hrvatskoj održat će se ciklokros liga koja će ovu zanimljivu, dinamičnu disciplinu popularizirati i na našim prostorima.

Ciklokros je biciklistička disciplina u kojoj se vožnja biciklom po različitim podlogama (asfalt, makadam, trava, pijesak, šljunak i sl.) nadopunjava sa dodatnim preprekama (stepenice, trupci i sl.) preko kojih je potrebno prenijeti bicikl. Riječ je o jako dinamičnim utrkama gdje jedan krug iznosi maksimalno 3,5 kilometara i koje ne traju dulje od jedan sat tako da su izuzetno interesantne kako gledateljima tako i takmičarima od kojih zahtjeva maksimalnu koncentraciju i kombinaciju eksplozivnosti te izdržljivosti na granici aerobne i anaerobne zoni. Mnogi biciklisti sa ovim oblikom natjecanja dopunjavaju svoju ljetnu sezonu kako bi ostali u natjecateljskom ritmu i zadržali razinu motivacije za teške zimske treninge.

Jedna takva liga po prvi puta će se održati u Hrvatskoj i to na dvije za ciklokros pripremljene staze. Prva staza nalazi se uz obalu Save na zagrebačkom Jarunu, dok se druga staza nalazi uz samu granicu sa Slovenijom na obali rijeke Mure u međimurskom mjestu Miklavec. Liga se sastoji od 6 kola od kojih se 5 boduju za ukupni plasman. Za najbolje natjecatelje u ukupnom poretku po kategorijama su organizatori u suradnji sa GIANT biciklima pripremili odličja te praktične nagrade, ukupni fond nagrada iznosi 3 500,00 kn.

Sudjelovati se može sa bilo kakvim biciklom pod uvjetom da je ispravan, a nošenje zaštitne kacige je obavezno. Na svakom kolu će se održati tri utrke. Prva utrka za kategoriju DJECA DO 15g, DJECA DO 17g i REKREATIVKE  u trajanju od 20 minuta + 1 krug, drugu utrku voze kategorije ŽENE (apsolutna kategorija) TE REKREATIVCI  a trka iznosi 30 minuta + 1 krug, te treća utrka MUŠKARCI (apsolutna kategorija) koji voze 40 minuta + 1 krug.

Pošto se radi o relativno kratkim utrkama moguće ih je održati bez obzira na vremenske uvjete jer kombinacija intenziteta i za biciklizam relativno kratkih distanci ne dozvoljava pothlađivanje, a ujedno ta činjenica što trke ne traju predugo čini ih jako popularnima među rekreativcima koji se mogu takmičiti sa aktivnim natjecateljima.

Raspored kola:

1. 08.12.2013. Jarun

2. 22.12.2013. Jarun

3. 19.01.2014. Miklavec

4. 02.02.2014. Miklavec

5. 16.02.2014. Jarun

6. 02.03.2014. Miklavec

 

Ciklokros_liga_-_propozicije.pdf

Autor: Bruno Radotić

Nema postova za prikaz