ALI, KAD NE TRČIŠ NISI SVOJ

Napravi pauzu prije početka zimskih priprema

Većina je trkača odradila svoje utrke za ovu sezonu. Sada nam slijedi zimska baza, no prije toga bi valjalo napraviti pauzu od treniranja. Zašto i kako, saznaj u nastavku.

 

 

Nije rijetka pojava da trkači rekreativci podcjenjuju odmor – ponekad ga uopće ne smatramo dijelom treninga. Možemo shvatiti da to nije dobra taktika ako pogledamo što rade elitni trkači – svaki od njih ima na kraju sezone pauzu od tri četiri tjedna. I to ne pauzu u kojoj treniraju malo, nego ne treniraju uopće. U tom se periodu opuste, naspavaju, uživaju s obiteljima i rade sve ono što inače ne stignu zbog treninga. Priznajte, i vi imate neku kavu s prijateljima koju već dugo odgađate!

Čekaj, pa ako ne trčim tako dugo udebljat ću se, ispast ću iz forme… Kako to može biti dobro?

 

Ozljede kojih nismo svjesni

Prvi razlog za pauzu je liječenje ozljeda koje su nastale tijekom mjeseci napornog treniranja, a koje smo ignorirali ili kojih nismo bili svjesni. Znamo da je mirovanje često ključ izlječenja ozljede, a znamo i da jednako često zanemarujemo sve savjete o mirovanju. Pauza je vrijeme tijekom kojeg će proći te ozljede.

Bitno je da ih zaliječimo jer će u suprotnom te ozljede postati jake i kronične. Kronične ozljede vode nas u prisilne pauze zbog kojih smo frustrirani i nesretni, što baca ružnu sliku na trčanje. Namjerna pauza je opuštena i služi za obnovu baš svega.

 

 

 

Odmor za glavu

Iz spremanja za jednu trku u spremanje za drugu trku, iz treninga u trening, buđenje ujutro, pazi što jedeš, pazi što piješ… Sve mi to volimo, ali našoj će psihi dobro doći odmor od toga. U dva, tri tjedna pauze možemo se potpuno opustiti i ono što je jako bitno – naspavati. Već nakon nekoliko dana pauze pojavit će se želja za trčanjem, no treba joj odoljeti. Želja će rasti pa kad dođe vrijeme za početak zimskih priprema, ući ćemo u taj najvažniji period u trkačkoj godini potpuno odmorni, željni treninga i nabrijani.

Početak baze ionako podrazumijeva lagano trčanje i postupno povećanje kilometraže, tako da se ne treba brinuti o ‘naglom’ prelasku iz odmora u treniranje. Naravno, prvih nekoliko treninga bit će na sporijem tempu nego inače, ali to će sve doći na svoje s vremenom. Isto kako će se i par nakupljenih kilograma istopiti kroz dva, tri tjedna.

Svaki trkač bi si trebao na kraju sezone priuštiti pauzu, bez obzira na trkački staž. Tijelo će vam biti zahvalno, odmorno i zdravo – a svima je jasno da je to najbitnije.

 

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz