U POTRAZI ZA SVETIM GRALOM

Odabir sjedala bicikla

Za optimalnu udobnost pri vožnji bicikla, ali i sprječavanje različitih zdravstvenih problema, od velike je važnosti odabrati adekvatno sjedalo i podesiti ga na pravilnu visinu. Bolovi uzrokovani sjedenjem vrlo su česti u biciklizmu i, osim što mogu biti uzrokovani lošom pozicijom i navikama u vožnji, uvelike ovise o odabiru sjedala. Pri kupnji novoga sjedala nekoliko je smjernica kojih se poželjno pridržavati.

Svaki čovjek je različite tjelesne građe, stoga je i odabir sjedala individualna stvar. Najbolji odabir sjedala postiže se isprobavanjem različitih vrsta sjedala kroz dulji vremenski period. Ako imate sreće, moguće je da ćete odmah pogoditi pravu stvar, no ne uzbuđujte se previše ako to nije slučaj, jer to je više iznimka nego pravilo. Mnogi biciklisti, nakon što pronađu ono što im najbolje odgovara ostaju vjerni istome modelu dugi niz godina.

Pri kupnji sjedala prije svega treba imati na umu za kakav tip vožnje ćete ga koristiti i na kakav bicikl ga stavljate. Sjedalo za brdske bicikle omogućava lakše pomicanje težišta unatrag, dok su sjedala za cestovni biciklizam uža, kako bi se izbjeglo nepotrebno trenje, obzirom da je položaj vozača više-manje konstantan.

Jedan od najčešćih problema pri pogrešnom odabiru sjedala je širina. Širina sjedala određuje se prema rasponu zdjelične (sjedaće) kosti, dakle dijelovima na kojima se sjedi, kako i sam naziv sugerira. Najjednostavniji način za određivanje širine sjedaćih kostiju jest da se uzme komad mekog stiropora ili sličnog materijala i sjedne, a mjesta na kojima ostanu najveća udubljenja su sjedaće kosti i na njima treba sjediti na biciklu.

Photo: 3sporta.com

Kod preuskog sjedala bit će opterećen prednji kraj zdjelice i meko tkivo, koje je prepuno živčanih završetaka i krvnih žila, a kao posljedicu osjećamo nelagodu, utrnuće, pa i bol.

Sjedalo ne smije biti previše mekano. U početku će možda odavati osjećaj udobnosti, no ako ne odgovara anatomiji vozača, udobnost će vrlo brzo zamijeniti neugodnosti i problemi. Nadalje, na previše mekanom sjedalu biciklist „utone“ u njega, a težina nije u potpunosti oslonjena na sjedaće kosti.

Kvalitetnija sjedala imaju rupe, zatim dijelove koji se sastoje od tvrđeg i mekšeg materijala, a sve u cilju boljeg raspoređivanja mase. Ovi faktori pomažu udobnosti, no krajnji rezultat ipak ovisi o kompatibilnosti biciklista i sjedala. Muči li vas pritisak koji se stvara na tkivo, a niste pronašli način da ga izbjegnete, odabir sjedala s rupom u sredini bi mogao pridonijeti boljem rješenju. Ukoliko planirate na duge vožnje izdržljivosti, sjedalo s ugrađenim tankim slojem gela bi moglo olakšati pritisak i učiniti vožnju ugodnijom.

Gledajući sa stražnje strane, sjedalo bi trebalo biti gotovo ravno. Kod previše zaobljenog sjedala, sjedaće kosti dodiruju sjedalo prenisko, što uzrokuje preveliko opterećenje prednjeg dijela i mekoga tkiva. Gledajući postranično, sjedalo može biti malo udubljeno u sredini, kako bi se dobio osjećaj za sjedenje u centru.

Zbog razlika u anatomiji muškaraca i žena, različite su i potrebe, stoga postoji podjela na muška i ženska sjedala. Žene imaju nešto šire sjedaće kosti, pa su ženska sjedala šira.

Imajte na umu kako izdržljivost koja omogućava biciklistu da vozi po nekoliko sati u komadu neće biti ni od kakvog značaja ako sjedenje predstavlja problem već nakon pola sata vožnje. Stoga, obavezno testirajte sjedalo ukoliko je moguće u dogovoru s prodavačem. Isprobajte sjedalo na pokusnoj vožnji, kako bi se mogućnost pogreške svela na minimum. Ako naručujete putem interneta, također je moguće isprobati i ukoliko se ispostavi da ne odgovara, moguće je vratiti ga nazad prodavaču.

Pravilan odabir sjedala može djelovati kao naporan i zahtjevan zadatak, no kad jednom pronađete ono pravo, vidjet ćete da se sav uloženi trud dugoročno isplatio, a vožnja će biti užitak bez boli.

 

Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz