AVANTURSTI RADE OZBILJNO!

Održan drugi Ljetni biciklistički kamp 2012.

Temelj za razvoj biciklizma svakako je velika i široka baza u nižim kategorijama koja stvara preduvjete za vrhunski sportski rezultat. Da bi biciklizam u Hrvatskoj dobio tako veliku i široku bazu potrebno je osmisliti dječje biciklističke kampove u koje će se moći uključiti sva djeca, bez obzira na razinu znanja i sposobnosti, te će u kampu steći osnovna znanja iz biciklizma koje kasnije mogu nadopuniti funkcionalnim i motoričkim sposobnostima.

Prvi takav kamp u Hrvatskoj organizirao je Biciklistički klub Mura Avantura 2011. godine koji je trajao tjedan dana (04.-09.07.2011.) i bilo je svega 6 sudionika, ali s  visokim postotkom dolazaka na kamp  (ukupno 94,44 %), što  znači da su sudionici kampa bili izuzetno zainteresirani za biciklizam.

Na temelju  prvog biciklističkog kampa i  zaključkom sa sjednice biciklističkog  kluba Mura Avantura (Rob, Zver, Tomšić, Belović, Mezga, Hunjak, Štimec),  dana 31.05.2012. godine odlučeno je da se krene u realizaciju  drugog ljetnog biciklističkog kampa.  Voditelj kampa i ove godine bio je profesor tjelesne i zdravstvene kulture Branimir Štimec, koji je ujedno i nositelj svjetske trenerske biciklističke licence. Predsjednik kluba Željko Rob, te članovi Jurica Kukovec i Vladimir Hunjak bili su zaduženi za tehničku realizaciju kampa. Održavanju biciklističkog kampa pridonijeli su sponzori Toplice Sveti Martin, Huni bike shop, Promming d.o.o., Transporti Mišić, Auto optika Varšić, te Općina Sveti Martin na Muri.

 

Drugi ljetni dječji biciklistički kamp Mure Avanture

Drugi ljetni biciklistički kamp se održavao u terminu od 2.7. do 14.07.2012. , i to radnim danom od 17:00 – 19:00 sati na sportskim terenima kompleksa Toplica Sveti Martin, dok je posljednjeg dana kampa bilo je  organizirano kupanje za sve sudionike. Polaznici su za uspomenu na kamp primili majicu, dok će im Diplome za sudjelovanje biti svečano uručene u sklopu programa Halicanum Bike Vikenda, 04.08.2012. godine u 18:00 sati u Svetom Martinu na Muri.

Najveći izazov organizatoru bio je kako privući što više djece na kamp. Taj problem pokušao se riješiti na način da se ne ograničava sudionike kampa u godištima, pa je organizator prilikom prijave za kamp stavio raspon od 10 godina ( 3 -14 godina ). Drugi izazov, jednak prvome je bio kako zadržati da sva djeca redovito dolaze na kamp. Organizator je uspio u organizaciji  te je ukupan broj sudionika koji su sudjelovali na kampu iznosio  23 sudionika što je u odnosu na prvi kamp gdje ih je bilo svega 6 povećanje za 17 sudionika (više od 250%). Ovogodišnji polaznici kampa bili su Jan Belović, Josipa Katalenić, Ella Kukovec, Roko Milosavljević, Vinko Bel, Dino Vuk, Aleks Šinko, Žan Cimerman, Matija Trstenjak, Marco Krauthaker, Ida Trstenjak, Anja Rob, Anastazija Kamerlin, Borna Belović, Ante Žibek, Stjepan Hunjak, Timotej Kocen, Abel Šprajc, Petar Tomšić, Antonio Mišić, Filip Tomšić, Marcel Rob i Jan Rebernik. Svi sudionici koji su bili na prvom kampu sudjelovali su i u drugom kampu, što govori o zanimljivosti sadržaja kampa za djecu. Najmlađi sudionik kampa rođen je  2008., a najstariji  1997. godine. Na prvom kampu broj dolazaka iznosio je visokih 94,44 % a na drugom kampu ukupan broj dolazaka iznosio je 92,53 %, što je izuzetno visok rezultat, jer je drugi kamp trajao dva tjedna. 100 % dolazaka na kamp imalo je 14 sudionika, a najmanje 63,63 % dva sudionika kampa. Ovakav veliki postotak dolazaka na kamp može se pripisati terminu koji je bio u vremenu od 17:00-19:00 sati što je odgovaralo roditeljima koji uglavnom rade do 15:00 sati a i u tom terminu nije bilo velike vrućine. Izuzetno visok postotak dolazaka na kamp također možemo pripisati i stručnoj realizaciji kampa koji je sve sudionike nakon inicijalnog mjerenja podijelio u tri homogenizirane skupine. Osnovna skupina imala je 8 sudionika, naprednu 6 sudionika  a natjecateljska 9 sudionika. Napredna skupina povremeno je sudjelovala u radu na temelju svojih sposobnosti s osnovnom ili s natjecateljskom grupom. 


Kamp posjetio hrvatski olimpijac Radoslav Rogina

Kao posebno iznenađenje osmog dana kampa, organizator je mladim polaznicima kampa u posjet doveo hrvatskog olimpijca u cestovnom biciklizmu, Radoslava Roginu. Rogina je prvi Varaždinac koji je izborio normu za olimpijske igre u Londonu 2012. i ovo mu je već drugi nastup na Olimpijskim igrama. Prvi puta nastupio je prije četiri godine u Pekingu gdje je osvojio odlično 26. mjesto. Iza ovog Varaždinskog biciklista mnoga su odličja i bogato iskustvo. Djelić istog  su polaznici kampa imali priliku saznati tijekom današnjeg treninga. Uz savjete i bodrenja, Rogina je djeci simbolično davao je znak za start utrke na 30 metara. Hrvatski olimpijac mladim se je biciklistima obratio s prigodnim riječima u kojima je zaželio da netko od sudionika kampa bude budući sudionik olimpijskih igara. Na kraju ugodnog druženja predstavnici Mure Avanture  Rogini su zaželjeli što bolji plasman u Londonu.


Uspješno ostvaren cilj kampa

Drugi ljetni dječji biciklistički kamp pokazao se kao odlično osmišljen i zanimljiv za svu djecu bez obzira na dob. Djeca su radila u homogeniziranim skupinama gdje je svako dijete radilo sa sebi ravnima. Realizacija kampa bila je na zavidnoj razini jer su cijelo vrijeme kampa bili prisutni uz voditelja kampa i predstavnici kluba, te roditelji i rodbina djece. Djeca su kroz dva tjedna ostvarili osnovni i sekundarni cilj biciklističkog kampa. Osnovni cilj kampa bio je prenijeti svakom djetetu što više osnovnih informacija o vožnji bicikla kao i o održavanju bicikla, što je uspješno i usvojeno. Sekundari cilj kampa bio je  prenijeti onoj djeci koja su za  to pokazala  interes, natjecateljska biciklistička znanja što je uspješno ostvareno a vidljivo je preko rezultata na stazi. Ovako osmišljen kamp može biti primjer kako približiti biciklizam  djeci koja se po prvi puta susreću s tim sportom, a također može biti i izvrsno mjesto gdje djeca usavršavaju svoju biciklističku tehniku.

Biciklistički klub Muraavantura pokazao je da se ovakvim sustavnim radom, kroz dvije godine može doći do omasovljenja biciklizma sa 6 na 23 sudionika. A kroz par godina imati će veliku biciklističku bazu u nižim kategorija iz koje će se kasnije afirmirati novi vozači koji će nastupati na najvećim svjetskim biciklističkim utrkama.  


Najava daljnjih aktivnosti

U klubu ne nedostaje ideja, stoga su već misli usmjerene u organizaciju slijedećih događanja. Naime, Mura Avantura je već u nedjelju, 22. Srpnja, suorganizator tradicionalnog Panonskog maratona triju država, koji ove godine starta iz Mađarske. Istog dana klinci koji veze utrke kupa RH nastupit će na Nacionalnom prvenstvu u disciplini XCO koje se održava u Jastrebarskom. S obzirom na redovite treninge, ali i kvalitetno odrađen dječji kamp, realno je očekivati borbu za postolja na navedenom natjecanju. Nadalje, već 3.,4. i 5. Kolovoza u Svetom Martinu na Muri klub će organizirati biciklističko vikend događanje uz veliku zabavu. Stoga svi koji žele pridružiti u vožnjama i posjetiti neku od manifestacija ili samo popratiti događaj kao gledatelj, slobodno se pridruže, a detaljnije informacije uvijek se mogu saznati na web stranici www.bk-muraavantura.com .

 

GALERIJE FOTOGRAFIJA:

GALERIJA 1

GALERIJA 2

GALERIJA – Rogina

 

Autor: Tekst: Branimir Štimec, Jurica Kukovec, Ivan Zver; fotografije: Jurica Kukovec

Nema postova za prikaz