ZASLUŽENO PRIZNANJE

Plivački Faros maraton od danas na poštanskoj marci

Hrvatska pošta danas je u opticaj pustila poštansku marku pod nazivom “Faros maraton” nominalne vrijednosti 7,60 kuna. Ova prigodna poštanska marka iz kolekcije Hrvatski sport izdana je u “u čast najprestižnijeg svjetskog natjecanja u daljinskom plivanju i člana Kuće slavnih u SAD-u”. Ovo je još jedno veliko priznanje za Faros maraton, jer su jako su rijetke sportske manifestacije u Hrvatskoj koje su imale počast ovo doživjeti.

Kratka povijest Faros maratona

Kada su u okviru svojih lutanja 13. srpnja 1974. godine gostovali u Starom Gradu, na trgu Škor, glumci zagrebačke kazališne družine „Histrioni”, predvođeni Reljom Bašićem, nisu ni slutili da će za vrijeme predstave Domagojada, posvećene moru, Vicku Šoljanu sinuti ideja o organizaciji plivačkog maratona u Starogradskom zaljevu. Tijekom predstave Vicko Šoljan – otac starogradskog maratona – pravi zaljubljenik u vodene sportove koji je već imao zapaženih uspjeha s plivačkim i vaterpolskim klubom „Faros” odlučio je da bi u Starom Gradu, s obzirom na idealnu konfiguraciju zaljeva, trebalo organizirati maraton i tako animirati domaću mladež i zabaviti turiste.

Nakon velikog uspjeha „pokusnog” mini maratona održanog 27. srpnja 1975. godine vodeni cvijet procvjetao je 19. rujna 1976. godine kada je priređeno prvo Otvoreno prvenstvo Jugoslavije u daljinskom plivanju na 16 km dugoj stazi od gradske luke do rta Kabal i natrag. Starograđani tako od 1976. godine do današnjih dana svake godine organiziraju Međunarodno prvenstvo Hrvatske (do 1991. godine Jugoslavije) u daljinskom plivanju – popularni Faros maraton.

Protekla četiri desetljeća Faros maraton je iz maloga provincijskog natjecanja prerastao u svjetsku instituciju daljinskog plivanja i danas ponosno uživa primat najprestižnijega svjetskog maratona. Konačna potvrda te činjenice i kultnog statusa ovog natjecanja stigla je iz Kuće slavnih (International Marathon Swimming Hall of Fame) iz Fort Lauderdalea na Floridi (SAD) u koju je Faros maraton svečano primljen 22. rujna 2012. godine kao prvi i jedini svjetski maraton u povijesti te institucije i jedina međunarodna sportska priredba iz Hrvatske koja je postala članom svjetske Kuće slavnih u bilo kojem sportu.

Na dosadašnjih 37 maratona sudjelovala su ukupno 1122 plivača iz 42 države sa svih pet kontinenata, među njima i svi najbolji svjetski maratonci. Faros maraton jedina je međunarodna, ne samo sportska, manifestacija u Republici Hrvatskoj čiji kontinuitet održavanja nije prekinut tijekom Domovinskog rata i jedina koja se uspjela održati 1991. godine za vrijeme blokade hrvatskoga zračnog prostora i pomorske blokade otoka. Osobito vrijedi istaknuti 1. rujna 1991. godine kada je u pravim ratnim uvjetima organiziran 16. maraton kao prvi međunarodni sportski događaj u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Time je stečen primat koji će zauvijek ostati zlatnim slovima upisan u povijesti hrvatskog sporta.

Zbog zasluga za izvanrednu organizaciju Faros maratona Stari Grad je 2. i 3. rujna 1989. godine bio domaćin povijesnoga prvog službenog natjecanja u ovom sportu u svijetu – 1. europskog prvenstva. U Starom Gradu je i sjedište Hrvatskog saveza daljinskog plivanja kao jedinoga državnog saveza na nekom od 1246 hrvatskih otoka. Mnogi sportski i drugi eksperti pitaju se što najbolje svjetske maratonce poput magneta privlači u mali Stari Grad. Jedan među mnogim odgovorima, uz ljepotu staze i prekrasno more, dojmovi su koje plivači nose iz Paiza (hvarski naziv za Stari Grad) obogaćeni ljubavlju domaćeg stanovništva prema svim maratoncima. Baš ta ljubav i entuzijazam Starograđana, uz izvanredne prirodne pogodnosti Starogradskog zaljeva, zalog su dugovječnosti Faros maratona na ponos i diku najstarijega grada na tlu Hrvatske.

Autor: Janez Maroević, mag. oec.

Nema postova za prikaz