DOBRE VIJESTI ZA ŠKRAPERE

Produžene prijave za najmasovniju hrvatsku trail i treking utrku

Rok za prijave na 15. izdanje najpoznatije i najmasovnije hrvatske trail i treking utrke, Škraping 2020, produžene su do srijede, 4. ožujka, točno u podne. To znači da svi oni zaboravni, neodlučni ili zdvojni imaju još mogućnost prijaviti se na proslavljenu hrvatsku utrku po škrapama otoka Pašmana i ne propustiti sportski i sadržajno najbogatiji i najraznolikiji Škraping do sada.

Sama utrka na programu je u subotu, 7. ožujka, a do sada je već prijavljeno oko 1500 škrapera.

 

Utrke za sve

Sportski program Škrapinga prilagođen je svima, bez obzira jeste li šetač-početnik ili iskusni trkač željan zahtjevne pustolovine. Od četiri različite utrke, najprestižnija je i najzahtjevnija Ultra. Cijelom svojom dužinom od 45km, od starta u Ždrelcu do cilja u Tkonu slijedi obalu Pašmana i, naravno, škrape. Ovo je ujedno i jedina trail utrka u programu. Ostale tri kategorije, Challenger od 25km, Active od 12km i najkraća, Light ili Obiteljska dužine od 6km bit će treking utrke, što znači da će za pronalazak postavljenih kontrolnih točaka biti potrebno i malo snalažljivosti uz čitanje karte.

Najsimpatičnija od svih utrka Škrapinga, dječji Zeleni Škrapić, na programu je u nedjelju, a najmlađe trekere će Glagoljaškom stazom dovesti do poznatog Benediktinskog samostana „Ćokovac“.

 

Od Zelene i Plave čistke, preko Moreške do škrapa

Škraping utrka je od svog prvog izdanja osigurala poseban status kod svih sudionika, ali i u široj javnosti. No isto tako, Škraping je kao događaj već godinama znatno više od utrke. Program ovogodišnjeg Škraping tjedna počeo je već u ponedjeljak, šest dana prije utrke, ekološkom akcijom Zelena čistka, u kojoj volonteri zajedno s djelatnicima komunalne tvrtke Orlić d.o.o. prikupljaju otpad s obalnog pojasa i s pašmanskih staza. U utorak se akcija nastavlja u podmorju. Plava čistka provodi se u organizaciji ronilačkog kluba „Sv. Roko“ iz Bibinja.

Četvrtak je rezerviran za djecu koja mogu sudjelovati na radionici „Obnova starih drvenih brodova“ dok u petak počinje najznačajnija ne sportska Škraping manifestacija, Sajam otočnih proizvoda. Mnogobrojni izlagači i proizvođači nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod“ sve do nedjelje će predstavljati svoje proizvode i djelatnost.

I ove godine sportski direktor utrke je proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić, koji će u petak 6. ožujka u Tkonu predstaviti svoju monografiju „San o Everestu“.

Organizatori Škrapinga posebno su ponosni što će ovogodišnji start utrke u Tkonu ispratiti gosti iz Korčule svojom znamenitom Moreškom, viteškim plesom s mačevanjem.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti još jednu znamenitost po kojoj je Škraping poznat: odlična fešta. Nema boljeg načina nego bolne i umorne noge razdrmati plesom do sitnih jutarnjih sati, a ove godine za to će se pobrinuti legendarni splitski bend, TBF.

Prijave: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1099
Informacije: http://www.skraping.hr

tekst: Daniel Lacko
foto: Boris Kačan

 

Nema postova za prikaz