SAMO JAKO, I POSLIJE 40.

  SPORT I STARENJE – Najvažnije je ostati aktivan, 3. dio

  Mnogi su sportaši svoje najbolje rezultate u sportovima izdržljivost napravili upravo u godinama kada bi, u teoriji, trebali biti sporiji. Iskoristite iskustvo koje imate u svoju korist!

   

  Od profesionalnih sportaša se očekuje da, nakon određene starosne dobi, napuste sport, međutim, razlozi ponekad mogu zavarati. Naime, pravi razlog zbog kojega su pojedinci (stariji od 40 godina) sporiji i slabiji, unatoč tjelesnim ograničenjima koja prirodno nastupaju s vremenom, ponekad ne leži u fiziologiji, već u psihologiji.

  Što smo stariji, mislimo da naprosto moramo biti sporiji. Mnogo je vrhunskih sportaša koji su svoje najznačajnije sportske uspjehe, ali i neke rekorde, ostvarili upravo u srednjoj životnoj dobi.

  Male razlike u performansama, koje se s vremenom javljaju u sportaša različitih dobnih skupina, rezultat su gubljenja tri osnovne sposobnosti: izdržljivosti, snage i brzine. Iz rezultata dugoročnih istraživanja u treniranih sportaša proizlazi da sposobnosti opadaju tempom od oko 6% svakih 10 godina, dok se kod „normalne“ populacije taj broj penje na 10%.

  Nakon drugog desetljeća života u tijelu profesionalnog sportaša događaju se mnoge promjene. Opada aerobni kapacitet, maksimalan puls, volumen krvi istisnut u jednom otkucaju, aktivnost enzima u mišićnim stanicama, efikasnost disanja, elastičnost kapilara, brzina reakcije živčanog sustava, te mišićna masa. Gubitak fleksibilnosti tijekom godina povezan je sa smanjenjem tjelesnih tekućina i slabijim imunološkim sustavom, zbog čega bi trebalo povećati unos antioksidanata. Starenjem se smanjuje znojenje, no bubrezi proizvode veću količinu urina, stoga dolazi do smanjenja volumena krvi, a ni mehanizam žeđi nije toliko precizan kao prije, stoga postoji veća opasnost od pregrijavanja i dehidracije.

   

  Kako trenirati u skladu s godinama?

  Premda je nakon 35. godine određen pad performansa neizbježan, znanstvenici su otkrili da se stupanj opadanja može drastično smanjiti treniranjem na istom intenzitetu i u istome obujmu kao ranije.

  Primjer treninga za poboljšanje natjecateljskih sposobnosti:

  • Trenirajte kontinuirano tijekom cijele godine.
  • Osim treninga za izdržljivost, svakako trenirajte za snagu.
  • Odmarajte više nego prije.
  • Svakoga sata na treningu popijte pola litre tekućine, bez obzira na žeđ, a tijekom dana povećajte unos vode.
  • Istežite se nakon svakoga treninga, ali i tijekom dana.

  I na kraju, generalni zaključak našeg mini serijala o starenju i sportu je – ostanite aktivni, ne dozvolite da mišići atrofiraju, održavajte svoj životni stroj, svoje tijelo, jer o njemu ovisi dužina i kvaliteta života.

  Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

  Pročitajte i ovo:

  SPORT I STARENJE – Zašto starimo i kako sačuvati vitalnost, 1. dio

  SPORT I STARENJE – Koje su najbrže promjene i kako ih usporiti, 2. dio

  - Marketing -

  Nema postova za prikaz