CAPE TOWN, 30. OŽUJKA 2014.

Topeak-Ergon racing pobjednici Cape Epica

Njemačko-češki tim Topeak-Ergon Racing pobjednik je 11. izdanja Cape Epica, najprestižnijeg i najpoznatijeg svjetskog timskog brdskobiciklističkog maratona.

Koliko je u ovoj osmodnevnoj utrci, koja se održava u brdovitiom i vinorodnom području u blizini južnoafričkog grada Cape Towna, bitna taktika govori i podatak da su vozači pobjedničkog tima, Robert Mennen i Kristian Hynek, od sedam etapa i prologa, pobijedili samo u jednoj, 2. etapi. Štoviše, u posljednjoj su etapi završili daleko od postolja, tek na 8. mjestu. Ipak, mudrom taktikom i kontroliranim praćenjem glavnih konkurenata, Topeak-Ergon Racing je na kraju osvojio Cape Epic s više od deset minuta prednosti nad drugoplasiranim Meerendal Songo Specialized timom. Njegov vozač i četverostruki pobjednik Epica, Švicarac Christoph Sauser tako nije uspio ostvariti želju i postati prvi biciklist s pet osvojenih naslova na utrci koju mnogi smatraju Tour de Franceom brdskog biciklizma.

Posljednju i ujedno najkraću etapu osvojio je tim SCOTT Factory Racing s dva domaća vozača, južnoafrikancima Matthysom Beukesom i Gertom Heynsom, kojima je to bila i prva pobjeda na utrci. Do tada im je najbolji plasman bilo 7. mjesto. Na drugom mjestu etapu je završio SCOTT-Odlo MTB Racing za koji uz južnoafrikanca Philipa Buysa vozi i trenutačno vodeći brdski biciklist na svjetskoj MTB ljestvici, Švicarac Nino Schurter.

U ženskoj konkurenciji niti u posljednjoj etapi nije bilo iznenađenja. Švicarka Ariane Kleinhans i Dankinja Annika Langvad utrku su završile kako su je i vozile svih prethodnih dana. Pobjednički! Posljednju su etapu odvozile u vremenu 3:32.59, nešto više od 12 minuta brže od jedinih ozbiljnih pratiteljica ove godine, Švicarke Esther Suss i Engleskinje Sally Bigham iz tima Meerendal.

Pobjednik je i prije posljednje etape bio izvjestan i u mješovitoj konkurenciji. Mauricijski tim Synergy trebao je samo proći kroz cilj za osvajanje svog prvog trofeja. Yannick Lincoln i Aurelie Halbwachs napravili su međutim i mnogo više, osvojivši u posljednjoj etapi 2. mjesto. Na cilj su stigli 14,5 minuta iza njemačkog Sportograf.com – BQ Cycling tima koji su etapu završili za 3h41’28,9”. Nije čudo da su Tom Janas i Bettina Uhlig dali sve od sebe, budući ih je u ukupnom redoslijedu u predposljednjoj etapi s trećeg mjesta skinuo tim Asrin Cycling. Inače vozači tog tima, Južnoafrikanac Nizaam Essa i Austrijanka Christina Kollmann, zbog kvara su u posljednjoj etapi izgubili gotovo dva sata što ih u ukupnom poretku nije koštalo samo postolja, već i četvrtog mjesta, na koje se tako plasirao belgijski ‘t Velootje.

Podsjetimo na kraju kako je ove godine na Cape Epicu sudjelovao samo jedan hrvatski tim, Biker-Protea Jaska. Tomislav Katalenić i Luka Šopić utrku su počeli sjajno i postizali najbolje hrvatske rezultate do tada. Nažalost, Katalenić se nakon najduže, treće etape, razbolio i zbog visoke temperature nije mogao startati sljedeću etapu. U trenutku ispadanja, hrvatski je tim bio na izvrsnom, 41. mjestu u najjačoj, kategoriji muških timova. Luka je na kraju završio ovu utrku, ali naravno izvan konkurencije. Bravo za obojicu!

Rezultati 7. etape:
Kategorija muških timova
1. SCOTT Factory Racing (Matthys Beukes /JAR/, Gert Heyns /JAR/)          3:00.02,3
2. SCOTT-Odlo MTB Racing (Nino Schurter /ŠVI/, Philip Buys /JAR/)         3:00.02,6
3. Torpado Factory (Roel Paulissen /BEL/, Riccardo Chiarini /ITA/)   3:02.24,2

Biker-Protea Jaska (Tomislav Katalenić, Luka Šopić)nisu startali

Kategorija ženskih timova
1. RECM 2 (Ariane Kleinhans /ŠVI/, Annika Langvad /DAN/)           3:32.59,0
2. Meerendal (Esther Suss /ŠVI/, Sally Bigham /ENG/)           3:45.06,6
3. Meerendal Wheeler (Milena Landtwing /ŠVI/, Hielke Elferink /NIZ/           3:48.31,9

Kategorija mješovitih timova
1. Sportograf.com – BQ Cycling (Tom Janas /NJEM/, Bettina Uhlig /NJEM/)3:41.28,9
2. Synergy (Yannick Lincoln /MAU/, Aurelie Halbwachs /MAU/)       3:55.56,2
3. Trek Israel (Gal Tsachor /IZR/, Idit Shub /IZR/)      3:57.39,1

Ukupni redoslijed:
Kategorija muških timova
1. Topeak-Ergon Racing (Robert Mennen /NJEM/, Kristian Hynek /ČEŠ/)     30:31.59,2
2. Meerendal Songo Specialized (Christoph Sauser /ŠVI/, František Rabon /ČEŠ/)    30:42.22,4
3. Bulls 2 (Tim Boehme /NJEM/, Simon Stiebjahn /NJEM/)    30:45.25,2

Biker-Protea Jaska (Tomislav Katalenić, Luka Šopić)nisu u plasmanu

Kategorija ženskih timova
1. RECM 2 (Ariane Kleinhans /ŠVI/, Annika Langvad /DAN/)           34:54.53,7
2. Meerendal (Esther Suss /ŠVI/, Sally Bigham /ENG/)           35:32.38,1
3. Cape Brewing Company (Jennie Stenerhag /ŠVE/, Theresa Ralph /JAR/)    37:35.38,0

Kategorija mješovitih timova
1. Synergy (Yannick Lincoln /MAU/, Aurelie Halbwachs /MAU/)       37:07.20,1
2. Trek Israel (Gal Tsachor /IZR/, Idit Shub /IZR/)      39:03.36,6
3. Sportograf.com – BQ Cycling (Tom Janas /NJEM/, Bettina Uhlig /NJEM/)39:42.31,3

 

Autor: Daniel Lacko / foto: Denis Peroš

Nema postova za prikaz