TKO TI POMAŽE, OSOBA ILI INTERNET

Treba li mi trener trčanja

Većina nas bavi se trčanjem već neko vrijeme. Kad smo počeli trčati, čitali smo savjete na internetu, pričali s prijateljima trkačima i pripremali prve polumaratone i maratone. Neki od nas činili su to samostalno, a neki uz pomoć trenera iz klubova ili škola trčanja. Što je pametnije? Treba li možda svatko imati trenera?

 

Stručno vodstvo

Nije jednostavno razlučiti treba li trkaču trener ili ne. To ovisi o njegovoj spremi, ciljevima i samostalnom angažmanu. Nekoga će ponijeti žar pa će sam jurnuti u pripremanje polumaratona i maratona, a želja za uspjehom u kombinaciji s neuspjehom često vodi u ozljede. To pak vodi u frustraciju, nezadovoljstvo i loše treniranje koje navuče neke nove ozljede, i tako u krug. Plus, ciljani rezultati nikako da se ostvare.

Takvim trkačima pametno je potražiti trenera koji će ih voditi savjetima i planom treninga. Trener će te uputiti u greške koje radiš i opisati ti zašto je to loše. Također, složit će ti treninge imajući u vidu tvoj stil života i utrke za koje se pripremaš, a uvidjet će i kakvi ti treninzi najviše odgovaraju. Rasporedit će ti lake i teške treninge na optimalan način – tako da utrku rasturiš, ali da sačuvaš zdravlje.

Iza dobrog trenera je hrpa pročitanih knjiga i istraživanja i može ti objasniti za što služi koji trening i zašto se mora trčati na baš tom određenom tempu. Motivirat će te i za kros treninge, vježbe snage, zdravu prehranu i za sve ono na što se sam ne možeš natjerati, a znaš da je korisno.

 

Sam svoj majstor

Ipak, ne treba svakom trkaču trener. Ako trčiš rekreativno, radi zdravlja i jednom, dvaput tjedno, onda ti ne treba trener. Samo pazi da se ne ozlijediš i opušteno uživaj u trčanju.

Ima i onih kojima odlično ide samostalno istraživanje, organiziranje i treniranje. I sama znam trkače koji su se pobrinuli sami za sebe – čitali knjige i članke o treninzima, periodizaciji i ljudskom tijelu, uspoređivali treninge i živote vrhunskih sportaša i sami uspješno kreirali svoj plan.

Ako si i ti taj tip, znaš slušati svoje tijelo i pametno trenirati izbjegavajući ozljede, a voliš učiti o trčanju i primjenjivati stečena znanja – samo tako nastavi!

 

Važno je znati

Ako se odlučiš za traženje trenera, važno je znati dvije stvari. Prvo, treba naći dobrog trenera i biti spreman platiti njegov rad. Internet je prepun svakakvih ljudi željnih zarade, a takvi ti samo mogu učiniti loše.

Probaj naći certificiranog trenera ili nekoga za koga znaš da iza sebe ima više uspješnih trkača. Isto tako, vrijedi i ona da nije svaki dobar trkač i dobar trener – za dobrog trenera potrebne su još neke vještine.

Drugo, kada nađeš trenera, moraš cijeniti njegov trud. Ako se netko trudi oko tebe, i ti se moraš potruditi ispunjavati zadano tako da zajedničkim snagama dođete do uspjeha – dakle, nema svakodnevnih isprika iza kojih se krije lijenost. Zapravo, takve isprike nisu dopustive bez obzira imaš li trenera ili ne! 🙂

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz