[TRENING TJEDNA] Progresivne trojke

Progresivni trening ima mnogo benefita za trkače – struktura mu je takva da nas tjera da startamo lagano, uči nas strpljenju i disciplini na utrci te omogućava dobro zagrijavanje prije bržeg trčanja. Treninzi poput ovog našeg današnjeg igraju dobru ulogu u tome da pri kraju utrke ubrzamo umjesto da ‘preživljavamo’.

 

Ovaj trening osmislio je Lee Troop, australski maratonac koji je triput nastupao na Olimpijskim Igrama i ima osobni rekord 2:09, a sada radi kao trener u Boulder Track Clubu, gdje trenira neke od najboljih američkih maratonaca. Namijenjen je maratoncima, nešto je dulji i nije skroz lagan, ali je bitan dio priprema za utrku.

Zagrijavanje se ne radi posebno jer je prvi dio svakako sporiji, a u ovom slučaju ni rastrčavanje nije potrebno, no možete ga napraviti ako osjećate da vam je potrebno.

Ovako se radi:

  • Trening: kreće se na laganom tempu – 50 sekundi sporijem od tempa maratona – i tako se trči tri kilometra. Iduća tri kilometra trče se 10 sekundi po kilometru brže i tako svaka tri kilometra po 10 sekundi po kilometru brže sve dok se ne dođe do tempa maratona. To ispadne šest dijelova po tri kilometra – zadnji dio je tri kilometra na tempu maratona
  • Primjer: ako je vaš tempo maratona (oni koji još nisu trčali maraton mogu na raznim trkačkim online kalkulatorima izračunati koji bi bio njihov tempo maratona) npr. 5:20 min/km, to znači prva tri km trčite na 6:10 min/km, iduća tri na 6:00 min/km, zatim tri na 5:50 min/km, pa tri na 5:40 min/km, nakon toga tri na 5:30 min/km i posljednja tri na 5:20 min/km
  • Ukupna dužina: 18 kilometara

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz