ZA SNAGU I TEHNIKU

[TRENING TJEDNA] Sizifov trening

U grčkoj je mitologiji Sizif bio pohlepni kralj kojega su bogovi, zbog raznih nedjela, kaznili da zauvijek gura veliki kamen prema vrhu brda, no svaki put kad se približi vrhu, kamen se sunovrati u podnožje pa Sizif mora ispočetka. Mi nećemo gurati kamen – trčat ćemo – a i naš trening ima kraj, tako da ga nećemo zvati kaznom.

 

Ovo je trening koji je osmislio trener Mario Fraioli za sve svoje trkače, od onih koje priprema za utrke na pet kilometara do onih koje priprema za maraton. Treningom se jača snaga i poboljšava tehnika trčanja. Prilikom trčanja uzbrdo podignite se na prste, koljena podižite više nego inače, ispravite se i radite rukama.

Za izvođenje treninga potrebno je naći uzbrdicu sa 7-8% nagiba, dugu oko 500 metara. Inače je zamišljeno da se rade tri ponavljanja, no ako je netko početnik, tada se preporučuju dva, a ako se netko osjeća baš super, onda četiri ponavljanja. Nadalje, ovaj se trening ne radi ‘po satu’ nego po osjećaju – trčite uzbrdo na cca 85% snage i ne gledajte tempo.

Procedura je sljedeća:

  • Zagrijavanje: 15-20 minuta laganog trčanja
  • Trening: trčite uzbrdo 30 sekundi pa se laganim trčanjem vratite na početak. Kad se spustite, odmah krenite ponovno i trčite 60 sekundi uzbrdo pa se lagano spustite na početak. Zatim trčite 90 sekundi uzbrdo pa se laganim trčanjem vratite i onda 120 sekundi uzbrdo pa se spustite dolje i uzmite pauzu od dvije minute. Nakon pauze ovo sve ponovite još dva puta
  • Rastrčavanje: 15-20 minuta laganog trčanja
  • Ukupno trajanje: nešto manje od sat vremena

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz