KLASIČNI TRENING

[TRENING TJEDNA] Yasso 800-tke

Vjerujem da su gotovo svi koji se bave trčanjem barem nekoliko puta radili trening u kojemu se ponavljaju dionice od 800 metara. Lako je moguće da ste već odradili ovakav ili sličan trening, a da niste tog bili svjesni. Ono što ove osamstotke čini zanimljivima jest zgodna igra brojevima – predviđaju vam vrijeme maratona.

 

Neće vam na kraju treninga golub pismonoša uručiti poruku u kojoj piše vrijeme za koje ćete istrčati maraton, nego vrijeme koje vam treba za istrčati 800 metara u minutama i sekundama jest vrijeme maratona u satima i minutama. Dakle, ako vam za 800 metara na treningu trebaju četiri minute, možete trčati maraton za četiri sata. Fora, zar ne?

Trening je osmislio Bart Yasso, i to tako što je jednom prilikom pregledavao stare zapise s treninga unazad nekoliko godina i uvidio da mu se vrijeme maratona gotovo uvijek poklapalo s vremenom osamstotki koje je često radio tijekom svakih priprema.

Vrlo je jednostavno:

  • Zagrijavanje: 10-15 minuta laganog trčanja
  • Trening: deset ponavljanja od 800 metara s pauzama od 400 metara jogginga između svakog ponavljanja. Ako znate koje vrijeme ciljate na maratonu, pokušajte za toliko minuta istrčati dionicu, a ako ne znate, trčite na tempu 10-15 sekundi po kilometru bržem od tempa vašeg polumaratona – pa ćete saznati
  • Primjer: želite li trčati maraton za točno 4 sata, neka vam trčanje dionice traje 4 minute. Ako pak želite predvidjeti kako možete trčati maraton, a imate polumaraton na tempu 5:30 min/km, trčite osamstotke na oko 5:15 min/km
  • Rastrčavanje: 10-15 minuta laganog trčanja
  • Ukupna dužina: sa zagrijavanjem i rastrčavanjem ispadne oko 15 km

Dakako, ovaj trening mogu raditi i oni koji ne pripremaju maraton, samo s manjim brojem ponavljanja. Obično se izvodi u zadnjem jakom tjednu priprema pred trku. Dionice od 800 metara su uvijek izazovan trening jer zahtijevaju održavanje brzine na ne baš maloj udaljenosti i tako vježbamo i brzinu i izdržljivost.

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz