OD JUTRA DO SUTRA

Treniranje i doba dana

woman running outdoor on a mountain road at summer sunset

Mnogima termin odlaska na trening ovisi o svakodnevnim obavezama, no dijelom ovisi i o tome koje doba dana više volite, kad bolje funkcionirate, imate viši stupanj motivacije i postižete bolje rezultate treninga. Ponekad je, međutim, teško odrediti idealno vrijeme za sportske aktivnosti, no kad jednom pronađete svoje idealno doba dana, treninzi će biti konzistentni i davati najbolje rezultate.

 

Ranoranilac

Jutro je predivno doba dana. Nije gužva, ljeti nije vruće. Ujutro smo svježi i odmorni. Ponekad je teško natjerati se na ranije ustajanje iz kreveta samo zato da bi se odradio trening. Jer, kao, ne mora se. No, ništa se ne može mjeriti s onim osjećajem svježine, poletnosti i zadovoljstva nakon odrađenog treninga. Takvi svježi, napucani pozitivnom energijom i dobrim raspoloženjem vjerojatno ćete lakše izgurati dan na poslu, a i manja je vjerojatnost da će vam se prispavati usred radnog vremena.

Ubacivanjem jutarnjeg treninga u rutinu ne samo da ćete ostatak dana biti mirni i imati vremena za sve ostale obaveze, već ćete vjerojatno i uravnotežiti unos hrane i kvalitetnije tempirati raspored obroka obroka tijekom dana. Sport otvara apetit, što znači da je jako mala vjerojatnost da ćete preskočiti doručak. Ako većinu kalorija unesete dopodne, tijekom dana ćete biti manje umorni, a navečer nećete posezati za nezdravim zalogajima.

 

Osvježenje usred dana

Naporan i stresan dan na poslu često je u stanju iscrpiti mentalno i do te mjere da se doslovno broje sekunde do kraja radnog vremena, a pauza za ručak kao da prođe dok se ni ne okrenemo. Kratak trening usred dana će možda biti neizvediv onima koji su vezani radnim vremenom, no ako imate fleksibilno radno vrijeme, možda je upravo sredina dana pravo vrijeme za vaš trening.

Ako je vježbanje vaša idealna opcija za ispucavanje od nakupljenog stresa, gužve i strke tijekom jutra, odradite jedan kvalitetan trening kako biste trenutno vratili izgubljenu energiju i riješili se negativnih emocija i napetosti. Nakon toga se počastite jednim kvalitetnim ručkom, a ostatak dana provedite radeći ono što inače radite-samo mnogo opušteniji i smireniji.

Ovakav tip treninga garantirano poboljšava raspoloženje, vraća energiju i utječe na produktivnost u ostatku dana.

 

Šećer na kraju

Još jedan dan prepun obaveza je iza vas, a ostalo je još taman toliko vremena za vašu omiljenu sportsku aktivnost. Jedna od prednosti večernjih treninga je u tome što niste ograničeni vremenom i oslobođeni ste osjećaja kako morate nekamo stići. To vam omogućava da se nesmetano prepustite vježbanju i otpustite sav nagomilani stres tijekom dana. Ako većinu dana provodite u sjedećem položaju, pomoći ćete tijelu da rastereti zglobove i razgiba ukočene mišiće.

Večer je ujedno i vrijeme kad će najviše ljudi uspjeti izdvojiti slobodnog vremena, stoga, ako ne volite vježbati sami, možete pronaći ekipu za druženje tijekom treninga.

Nakon večernjeg treninga počastite se laganom večerom, baziranom na proteinima ili zdravim mastima i završite dan onim što najviše volite.

 

Vikend kao bonus

Vikendi su najčešće dani u tjednu kad je, u većini slučajeva, moguće izdvojiti malo više slobodnog vremena za vlastite aktivnosti. Iskoristite svaki slobodan trenutak i krenite na dulju vožnju biciklom ili organizirajte izlet u prirodi.

Ako ste preko tjedna bili prisiljeni propustiti trening, dani vikenda su idealno vrijeme da nadomjestite propušteno i napunite baterije za nadolazeći tjedan. Ako ste, pak, trenirali jako preko tjedna, iskoristite vrijeme vikenda za regeneraciju i aktivan odmor. Uživajte u prirodi i u druženju s prijateljima i pronađite svoje idealno vrijeme za sportske aktivnosti.

 

Autor: 3sporta/Dina Tuzlić

Nema postova za prikaz