ZAGREB, 12. TRAVNJA 2014.

Uspio Green Devil 2014. – festival zdravlja na zagrebačkoj Medvednici

Triatlon klub Maksimir, Hrvatski akademski sportski savez u suradnji sa Javnom ustanovom Park prirode Medvednica uz potporu Ministarstva zdravlja, Coca-Cole HBC Hrvatska, BOSCHa, Brooksa, Kraša, Proteje Jaska i Alce uspješno su organizirali festival zdravlja i kretanja u prirodi na zagrebačkome Sljemenu.

Dvjesto pedeset aktivnih sudionika svih dobi iz cijele Hrvatske i još stotinjak gledatelja i navijača okupilo se na zagrebačkom Sljemenu na festivalu zdravlja i aktivnog kretanja u prirodi. U okviru festivala organizirano je pet utrka od kojih su tri bodovane za Prvenstvo Hrvatske u kros duatlonu te dvije promotivne utrke trčanja u prirodi. U disciplini super sprint kros duatlon, mlađi natjecatelji kadeti i kadetkinje, trčali su prvo 1.2 km, zatim vozili bicikl 5 km te ponovo trčali 0.6 km.

Stariji sportaši sudjelovali su u sprint kros duatlonu u dvije kategorije: aktivni sportaši s B licencom te rekreativni sportaši sa C licencom. Disciplina sprint kros duatlon sastoji se od 3 km trčanja, 12 km brdskog biciklizma i 1.5 km trčanja.

Najmlađi sportaši, od 6 godina pa naviše, okušali su se na utrci od 1.2 km dok su studenti zagrebačkog Sveučilišta svoje snage odmjerili u planinskom trčanju na 3 km.

U kategoriji kadeta, Prvenstvo Hrvatske u kros duatlonu, prvo mjesto osvojio je Leon Pandža iz Triatlon kluba Rival dok je među kadetkinjama prvo bila Chiara Peruško iz TK Pula. Među mlađim kadetima prvi je bio Stefano Gagić iz TK Pula dok je prva među kadetkinjama bila Til Ocvirk iz zagrebačkog kluba TK Swibir.

Među aktivnim sportašima ili Elite kategorija prvi je bio Vinko Vrebac iz TK Swibir dok je u ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila Zorana Težak iz TK Triton.

U juniorskoj konkurenciji prvi je bio Luka Paliska iz TK Pula, koji je prvi bio i u kategoriji mlađi juniori, ispred dvojice domaćih juniora Eugena Popovića i Mateja Žgalina iz zagrebačkog kluba TK Maksimir, organizatora utrke. Među juniorkama najbolja je bila Antonia Zaharija iz TK Triton, a među mlađim juniorkama Mihaela Žukina iz triatlon kluba Hidraulika Kurelja.

U promotivnoj utrci za najmlađe sportaše u kategoriji 6-7 godina prvi na cilj došao je Petech Jan iz TK Pula ispred Konović Lucije i Petecha Paula. U kategoriji 8.-11. godina prvi je bio Barac Gabrijel iz TK Rival ispred Sever Lea iz TK Maksimir i Erjavec Alje iz TK Pula. U starijoj kategoriji od 12. godina prva četiri mjesta pripala su natjecateljima TK Maksimira: Čaić Marku, Vuković Nini, Malić Mislavu i Silaj Jeleni.

U najbrojnijoj utrci, utrci studenata na 3 km, nastupilo je 56 natjecatelja sa više fakulteta i veleučilišta u Hrvatskoj. Tako su nastupili studenti Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta Hrvatskih studija iz Zagreba, Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Pomorskog fakulteta u Rijeci, VERNa iz Zagreba i Veleučilišta u Velikoj Gorici. Ukupno prvo mjesto osvojio je Kucko Marko sa Visokog učilišta VERN. Drugi i treći na utrci bili su studenti Kineziološkog fakulteta: Erent Bruno i Barišić Ivan.

Cijelo događanje oko Prvenstva Hrvatske u kros duatlonu Green devila 2014. i svih popratnih utrka popratili su mediji sa velikom pažnjom. „Danas su građani, a osobito mladi, vrlo malo tjelesno aktivni. Zapravo možemo reći da većina uopće ne upražnjava neki vid tjelesne aktivnosti. Iz tog razloga, cilj ovog projekta potaknuti građane s naglaskom na mlade da se pokrenu i krenu baviti se nekim oblikom sporta u zdravom okruženju kao što je park prirode Medvednica.“ Izjavio je predsjednik Triatlon kluba Maksimir i docent na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu dr.sc. Mario Kasović za Hrvatsku radio televiziju – HRT.

Dr. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja uputila je pohvale za iniciranje ovako važnog projekta te napomenula što sve čini Ministarstvo za prevenciju i kvalitetu zdravlja građana Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Dr. Predavec je napomenula važnost pravilne tjelesne aktivnosti u prevenciji mnogih bolesti modernog načina življenja te dodala da se nada da će mladi shvatiti važnost tjelesne aktivnosti kao jamca zdravog i kvalitetnijeg života. Andrea Kostelić prof. geog., voditeljica službe za prezentacijske aktivnosti Parka prirode Medvednica naglasila je važnost zaštite i očuvanja prirodnog okruženja Parka prirode Medvednica te koliko on ima značenje i utjecaj na zdravlje građana Grada Zagreb.

Veliki broj sudionika i dobru organizaciju popratilo je i nagradilo lijepo i idealno vrijeme. Nadamo se da nas neće zaboraviti iduće godine. Vidimo se na 3. Green devilu 2015. godine!

 

REZULTATI

Velike foto galerije na Fabecook stranici Green Devil

 

Autor: Mario Kasović

Nema postova za prikaz