PRVI PA ODLIČAN

Uspješno održan 1. Adria Advent Marathon

Za prvo izdanje jednog maratona ovo je bilo dobro! To je, moglo bi se reći, zajednička ocjena sudionika maratona s kojima smo kontaktirali. Uz dobru organizaciju i idealno vrijeme je pomoglo da maratonci i polumaratonci uživaju u omiljenoj zabavi.

Jutro je bilo prohladno, ali kako se dan budio, tako su i slojevi odjeće postajali sve “malobrojniji”. Na kraju je većina ostala samo na jednom, dugom ili kratkom. More je bilo mirno i sve je izgledalo idilično. Ovaj se događaj sastojao od tri utrke – maratona, polumaratona i fun-run utrke za rekreativce. Ukupno se natjecalo 412 natjecatelja, od čega 261 na polumaratonu i 95 na maratonu. Lijepe su ovo brojke za prvo izdanje utrke!

Staza je bila teža nego su trkači očekivali – u najavi je bila opisana kao uglavnom ravna, ali to ipak nije bila. Premda nije bilo nekih ozbiljnih uspona staza se skoro cijelom svojom dužinom ili blago penje ili blago pada.

Staza

Maratonci su startali pola sata prije polumaratonaca što ima svojih prednosti – neiskusni maratonci imaju manju mogućnost da se preforsiraju u prvim kilometrima kada ih masa “ponese”.

Kako smo već napisali, organizacija je bila dobra – puno redara na stazi, izuzetno brza obrada podataka (trkači su već u cilju znali i svoje mjesto i mjesto u kategoriji), ali bilo je i nekoliko propusta. Na okrepnim stanicama bilo je dovoljno vode i banana, ali na žalost ne i energetskih napitaka. Ručak koji je ponuđen poslije utrke bio je slabašan, a i dvostruko skuplja startnina za maraton je možda malo previsoka (200 kn). Ali ovo su samo detalji koje dogodine treba popraviti.

Utrku je posjetilo puno trkačica i trkača izvan Hrvatske, uglavnom iz Slovenije i Mađarske. Oni su uglavnom boravili u Crikvenici i nekoliko dana pa je ovakva utrka izvan sezone dobar pokušaj privlačenja turista.

Rezultati su očekivani – “lovci na nagrade” odnijeli su prva mjesta i novčane nagrade na maratonu – prvi i drugi bili su Mađari Erkolo Ashenafi – 2:31:28 h i Tamas Olah – 2:38:01 h, dok je treći bio Michaell Grall (2:41:43). Kod žena je pobijedila naša Marija Vrajić (2:55:23 h) ispred Katalin Farkas (3:11:20) i Ane Župić (3:18:58 h).

Na dvostruko kraćoj distanci najbolji su bili Laszlo Toth (1:12:48 h), Tamas Nagy (1:13:21 h) i Tamas Toth (1:13:41 h) kod muškaraca te Zita Kaczer (1:24:31 h), Suzan Erben (1:34:08 h) i Vesna Hedžet (1:35:05 h) kod žena.

Rezultati

Foto galerija 1

Foto galerija 2

Autor: 3 sporta; foto: Via Mea Travel

- Marketing -

Nema postova za prikaz