POZIV USAMLJENOG VELEBITSKOG VUKA

Velebit Ultra Trail – prva i najbrutalnija hrvatska trail utrka kao najbolji razlog za godišnji u NP Paklenica

Foto: Boris Kačan

Rivijera Paklenica mjesto je gdje planina dotiče more i, protivno nazivu, ova geografska znamenitost pravi je raj za ljubitelje avanture, prirode i outdoor sportova. Od okomitih stijena kanjona kao prave poslastice za penjače, preko staza koje vode iz Velike i Male Paklenice sve do impozantnih vrhova ove mitske planine. Velebit Ultra Trail još je jedan izazov i poželjan zalogaj koji pruža najbolje od južnog Velebita trailaškim sladokuscima.

 

Kroz narednih tjedan dana očekuje nas nekoliko blagdana i praznika te smo si većinom svi svašta-nešto pospajali i isplanirali jedan mini-godišnji. Velebit Ultra Trail prava je prilika za iskoristiti te dane u, brojnim opcijama i sadržajima bogatom nacionalnom parku.

 

Izazov od 50 milja za najhrabrije, uživanje od 7K za obitelj

Ova utrka broji svoj 17. rođendan kao prva treking utrka u Hrvata – i odmah najbrutalnija i najsurovija. Što terenski i visinski, što dužinski. Ovogodišnje ultra izdanje, nakon lanjske “prisilno“ skraćene stomajlerice, iznosi 50 milja ili 80 kilometara. Za nešto manje mazohistički nastrojenu ekipu, tu je i “samo“ maratonska dužina s 2200 metara uspona. Tako da, tko je na ove dužine mislio ići taj se za to i pripremao, pomno sve isplanirao i na vrijeme se prijavio.

Međutim, i za last minute ekipu ostaju otvorene i ništa manje atraktivne opcije. Još uvijek se, čak i na licu mjesta, stignete prijaviti na 28-kilometarski challenger, 16 kilometara dug active ili ugodnu light šetnjicu od sedam kilometara.

Osim najduže i najkraće utrke, sve ostale dužine kružnog su tipa te startaju upravo iz Starigrada, gdje im je i cilj. 50-majlerica, pak, kreće iz Baških Oštarija te se penje 3750 metara uvis preko Vaganskog vrha i Svetog brda, da bi se spustila kroz hlad kanjona Velike Paklenice u cilj u Starigradu. Najkraća, obiteljska kategorija starta ispred rampe na ulazu u Nacionalni park, a nakon 350 metara uspona cilj joj je u Planinarskom domu Paklenica.

Ipak, ni manje kategorije nisu bezazlene po pitanju uspona te dinamičnosti i surovosti terena – active se penje na 850 metara visine, s prelaskom preko Malog Vaganca, dok challenger iznosi 1350 metara uspona, a posjećuje Rujno.

PRIJAVI SE

 

I ostatak godišnjeg aktivno…

U svakom slučaju, ni jedna kategorija neće biti zakinuta za veličanstvene prizore velikopakleničkog kanjona. Već na ulazu naići ćete na penjače na litice jednog od najpoznatijih penjališta u Europi, visoke i iznad 400 metara; roditelje i djecu koji s jednakim entuzijazmom osvajaju te metre uvis, dok ih u podnožju poneka beba čeka spokojno spavajući u kolicima.

Nadalje, kanjon se skriva u hlad. Sa strane čujete šum svježine iz smjera istoimenog potoka te nastavljate, milijunima stopa ulaštenim kamenim stazama, koje se račvaju na dalje planinarske smjerove. Ili pak, u krško podzemlje, odnosno obližnju spilju Manitu peć. Naime, Velebit obiluje prekrasnim spiljama, poput Modrić špilje i Cerovačkih pećina, stvorenih za speleo-avanturu.

Stoga, uz dan utrke, imat ćete dovoljno dug godišnji odmor da iskoristite i ostale sadržaje koje nudi Nacionalni park Paklenica – obližnje more i Velebit. Osim najduže staze utrke, samo kategorija marathon pruža pogled s Vaganskog vrha, tako da je na vama da nadoknadite i to pokojim planinarskim izletom. Na kraju krajeva, imate 150 kilometara uređenih planinarskih puteva i staza na raspolaganju.

Također, razuzdani brzaci gornjeg toka rijeke Zrmanje idealno su mjesto za nezaboravan rafting i kanuing, dok će poklonike kretanja na dva kotača privući splet biciklističkih staza. Osim na području NP-a Paklenica, obližnje područje raspolaže sa 40-ak kilometara brdsko-biciklističkih staza kroz krajolik morsko-planinskih pejzaža te atraktivnih povijesnih i prirodnih lokaliteta. Isto tako, ne zaboravimo na more, gdje vas očekuju pustolovine, od jedrenja i veslanja do zaranjanja u morske dubine.

ODABERI SADRŽAJ ZA SEBE

Promo

- Marketing -

Nema postova za prikaz