PO DVA TRAILA I POLUMARATONA I PUNO PIVA

[FOTO] Vikend na hrvatskim trkačkim stazama – Kroz mrak surduka i tunela, uz jezera i gazeći riječku Rječinu

Foto: Dinko Bažulić, Promoart Studio

Netko je želio istrčati još jedan, ili svoj prvi polumaraton – a moglo se birati između dva; netko je želio verati se noću baranjskom džunglom i surducima, netko upoznati tok rijeke Rječine, a nekom je motivacija bila vrlo jednostavna – pivo! Ovog se vikenda na karti Hrvatske mogla povući jedna lijepa linija od Belog Manastira, preko Vrbovca i Zagreba te Fužina pa sve do Rijeke.

 

Rijeka Trail

Rijeka Trail kao četvrto kolo Kvarner Trails lige, otkriva najljepše od riječkog zaleđa kroz tri kategorije – Studenu, Grobnik i Veli Vrh. Utrka je startala na Trsatskoj gradini s odgodom, kako je riječka rijeka nimalo bezopasnog naziva Rječina, početkom mjeseca priprijetila svojim vodostajem uslijed učestalih oborina. Ipak, vrijeme je napokon poslužilo 270-ak ljubitelja traila protekle subote.

Na 14 kilometara Velog Vrha najbrži među njih 126-ero bio je Slovenac Miha Škulj u vremenu 1:14 sat, dok je drugom Dini Dorčiću za istu stazu trebao 1:16 sat. Marin Babnik dolazi minutu kasnije i zauzima treću poziciju u muškoj kategoriji. Suzana Alberini na istoj je stazi bila najbrža žena u vremenu 1:31 sat. Druga, Manica Radivo iz Slovenije, dolazi u vremenu 1:49 sat, a treća Sanja Ban Šegota slijedi ju s dvije minute zaostatka.

Grobničkih 27 kilometara za 2:47 sata savladao je Ivan Kajfeš i zavladao postoljem. Sa četiri minute zaostatka slijedi ga drugi David Marot, a u vremenu od točno tri sata stiže i treći muškarac David Toić. Najbolje žene naredale su se u cilju u vremenima 3:45, 3:47 i 3:50 sata, a imenima Ivana Gršković, Diana Kuiš i Ketrin Velić.

Kategoriju Studena dugu 37 kilometara završilo je 36 sudionica i sudionika, gdje su žene u ukupnom poretku opasno pomrsile račune prvim muškarcima. Naime, nakon prvog muškarca Tomaža Zamediča (3:59 sata) iz Slovenije, u cilj je stigla i prva žena. Također Slovenka, Ajda Radinja (4:18). Drugi muškarac Borko Zugan u cilj utrčava tri minute iza nje, dok ga s minutom razmaka slijedi druga žena Zorana Težak. Trećem muškarcu Matiji Čavraku trebala su 4:45 sata da završi ovu utrku, a trećoj ženi Katji Rajačić 5:16 sati.

REZULTATI

 

MedvedRUN – Grička vještica

MedvedRUN – za promjenu, jedna kratka (i gorko-slatka) utrka AK Sljemena nosi jednu pomalo mračnu konotaciju kroz posvetu Gričkoj vještici. Međutim, utrka je mračna samo toliko koliko je taman istoimeni lager kojemu se trči ususret na cilju, te koliko je mraka u Gričkom tunelu uvedenom kao novom atrakcijom staze. Staza je, zapravo, vrlo romantična vodeći starogradskim predjelima centra Zagreba – Felbingerove stube, Jurjevska, Cmrok, Dubravkin put, Grički tunel, uzbrdo po Radićevoj, Male stube; te ulazak u cilj ili, kome je milo, ulazi u drugi krug. Naime, ovu utrku može se trčati u dužinama od pet ili deset kilometara.

Među 216 finišerki na jednom krugu utrke bila je Lana Vodopija u vremenu 22:54 minute, Anđelka Kasum zauzima drugu poziciju s 26 sekundi zaostatka, a Matea Mataković Trivunčević (23:39) dolazi treća. Pet kilometara istrčalo je 155 muškaraca, a najboljem među njima Filipu Piškuliću za to je trebalo 19:07 minuta. Domagoj Buzjak gubi prvu poziciju za dvije sekunde, a Goran Đogolović s 10 sekundi zaostatka za prvim, staje na treće mjesto postolja.

Dugoprugašica Veronika Jurišić (43:17) pokazala se nenadmašnom i na kratkih 10 kilometara staze, te pobjeđuje u ženskoj konkurenciji, dok Dolores Osvaldić za drugu poziciju treba 49:06 minuta. Treća od 92 žene, Nataša Mihoci slijedi ju s 35 sekundi zaostatka. Danijel Peček (39:06) bio je najbrži muškarac, Matija Zadravec slijedi ga za nepunu minutu, dok Slovencu Simonu Maleku Kuzmiču do cilja treba 40:42 minuta, kako bi završio kao treći od 181-og muškarca.

REZULTATI

Foto: Dinko Bažulić, Promoart Studio

 

Baranja Night Trail

Dok se svekoliko pučanstvo spremalo za subotnji noćni izlazak, u baranjskom mjestu Popovac u 20:30 sati 70-ak avanturista startalo je na Baranja Night Trailu, po prvi put pod okriljem mraka. O Baranji uvijek imamo viziju kao o nepreglednoj plodnoj ravnici i vinorodnom kraju, no Baranjska planina skriva pravu malu prašumu s lijanama, a jedna od točaka bila je čak skrivena u napuštenom rudniku. Natjecatelji su na start prevezeni, prikladno seoskom okruženju, u traktorskim prikolicama, a tad su na milost i nemilost prepušteni neizvjesnosti koja ih čeka u mraku, svojim lampama i milijardama komaraca, na stazama Moonlight Trail i Stellar Trail.

Mjesečeva staza bila je kraća i iznosila 16 kilometara. Najbrže žene na njoj, prva Marijana Švajda i druga Dajana Gašo – Sokač za svaki su se slučaj držale zajedno te u cilj stigle u sekundu, za 1:58 sat. Treće mjesto postolja zauzela je, šest minuta sporija Manuela Tomljenović. Ništa manje mraka se nisu bojala ni prva dva muškarca, redom Ivan Cuca i Matko Bednjanec kojima je za zajednički ulazak u cilj trebao 1:34 sat. Treći Vedran Jesenović stiže nakon 1:42 sata na stazi.

Na dužoj stazi, 22 kilometra bila su posuta zvijezdama i obavijena komarcima, a ženska zvijezda na njoj bila je Dunja Straka nakon 2:25 sata u baranjskoj noći. Druga Ana Tomaić Bernat i treća Jasna Plemeniti, također su zajedno lutale mrakom te utrčale u cilj u vremenu 2:41 sata s nekoliko sekundi razlike. Najbrži muškarac Damir Kligl iz mraka je istrčao nakon 1:58 sata, drugi Antonio Dujmović slijedi ga s dvije minute razmaka, a tek nekoliko sekundi kasnije u cilju im se pridružuje i treći Vedran Rožić.

REZULTATI

 

Fužinarski polumaraton “Tri jezera“

Popularni Fužinarski polumaraton još nazvan i “Tri jezera“ pohodilo je 600-tinjak zaljubljenika u trčanje. Posebnost ovog polumaratona krije se u njegovom nazivu – naime, staza utrke veže upravo tri jezera Bajer, Lepenicu i Potkoš. Uz 21 kilometar, trčala se i utrka u dužini sedam kilometara te ona za najmlađe.

Ovogodišnji pobjednik je Mađar Laszlo Gregor s vremenom 1:11:54 sat. Drugi u cilj utrčava Kenijac Moses Kipruto Kibire (1:12:35), a treći njegov sunarodnjak Mark Kipchumba Rotich (1:13:59). Odmah za njima pristižu najuspješniji hrvatski trkači Goran Grdenić u vremenu 1:14:47 sat i Ivan Dračar (1:15:10), a kasnije i treći Hrvat Kristijan Rubenić (1:19:51). U ženskoj konkurenciji prvo i drugo mjesto zauzimaju kenijske trkačice Euliter Jepchirchir Tanui s 1:21:32 satom na stazi, te Jane Ngima Mbogo (1:22:11). Treća je Mađarica Tunde Szabo (1:22:36), a četvrta, ujedno i najbolja predstavnica Hrvatske i prošlogodišnja braniteljica naslova Barbara Belušić s vremenom 1:24:39 sat. Nakon nje u cilj stižu i Maja Urban (1:36:35) i Valentina Šćur (1:37:10), kao druga i treća među Hrvaticama.

U najbrojnijoj utrci na sedam kilometara, pobjednik je Mate Nižić (25:46 minuta) ispred Dine Vidmara (26:17), dok treće mjesto osvaja Petko Drakulić (26:58). U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Ivana Kinkela (32:42), druga je Lucija Kolovrat (33:05), a treća Vanja Pleše (33:11).

REZULTATI

 

Vrbovečki polumaraton

Vrbovečki polumaraton ima 26-godišnju tradiciju, a na središnjem vrbovečkom trgu startalo se i ove nedjelje – što na polumaratonsku dužinu, što na cener i petak, što na Atletske utrke djece od 60 do 600 metara.

Ovogodišnji pobjednik je Blaž Car Pavlic, Krešimir Balaško u cilj je utrčao kao drugi muškarac, dok Hrvoje Zebić zauzima treću poziciju u muškoj konkurenciji. Tunde Szabo iz Mađarske koja je dan ranije odnijela pobjedu u Fužinama, i u Vrbovcu je odnijela pobjedu i novčanu nagradu. Marija Vrajić bila je srebrna, a Mirela Mihajlović u ženskoj konkurenciji staje na treću stepenicu postolja.

 

Piše: Martina Maloča

Foto:
Baranja Night Trail, Paulo Dukić, Lario Tus,
Dinko Bažulić, Promoart Studio
Fužinarski polumaraton, Vrbovečki polumaraton/Radio Vrbovec

Nema postova za prikaz