ŠTO NIJE ZAPISANI, NIJE SE NI DOGODILO

Vodiš li dnevnik trčanja?

Kad sam tek ušla u svijet trčanja, nisam puno razmišljala o različitim treninzima, brzini, kilometrima ili prehrani, a kamoli o vođenju dnevnika treninga. No, kako to obično biva, trčanje je za mene s vremenom dobivalo na sve većem značenju (vjerojatno je to i logičan slijed događanja, čovjek ili odustane od trčanja ili mu posvećuje sve više pažnje kako vrijeme odmiče).

 

Moja starija sestra je imala veliki utjecaj na moj odnos prema atletici, a kako je ona predano zapisivala svoje treninge, tako sam i ja slijedila tu naviku. Kad se danas osvrnem na taj period i prolistam svoj stari dnevnik, drago mi je što sam zabilježila te prve treninge iako su bili puno drugačiji, pravi početnički mogli bismo reći. No, osim sentimentalnih vrijednosti, vođenje dnevnika treninga odličan je alat koji ti može koristiti u optimizaciji treninga i praćenju napretka.

 

Što je dnevnik trčanja­?

Ako odlučiš bilježiti svoje treninge, postoji više načina za to, ovisno o tome preferiraš li više papir ili ekran. Naime, većina modernih sportskih satova ima mogućnost povezivanja s računalom, a ono dalje analizira tvoj trening – brzinu, udaljenost, teren, otkucaje srca, promjene nagiba i brojne druge parametre, ovisno o funkcijama sata i o tvojim interesima. Također, na računalu se može pohraniti neograničen broj treninga koje možeš pregledavati godinama nakon što je neki od njih odrađen.

Druga opcija koja uključuje računalo je zapisivanje treninga u obliku teksta ili tablice, što zahtjeva i malo više angažmana s tvoje strane. Postoje i različiti online dnevnici napravljeni posebno za trkače, na tebi je samo da nađeš ono što ti najviše odgovara.

Ako ipak više voliš prenositi svoje misli na papir, jednostavna bilježnica ili rokovnik odlično će poslužiti u kreiranju tvog dnevnika.

DSC_1593

Bilješke

Vrsta i izgled dnevnika stvar su izbora, ali su i manje bitni od sadržaja. Neke osnovne informacije koje bi trebale biti navedene za pojedini trening su trajanje treninga, udaljenost i tempo trčanja.

Prema tome, vođenje ovakvog jednostavnog dnevnika ne oduzima puno vremena, a jedna bilježnica može biti dovoljna za višegodišnje bilješke. Neki će trkači/ice poželjeti tome dodati i nešto više detalja, na primjer kojom su rutom trčali, u koje doba dana su radili trening, kakvo je bilo vrijeme, koje su tenisice koristili, kako su se osjećali na treningu, jesu li imali društvo itd. Ako tome dodaš i mali osobni osvrt na pojedine treninge, nešto što je zamišljeno kao jednostavno i pomalo suhoparno zapisivanje brojeva može se pretvoriti u sasvim zanimljivo štivo u kojem ćeš uživati i za nekoliko godina.

 

Napredak

Praćenje osobnog napretka u trčanju jedna je od osnovnih funkcija dnevnika trčanja. Ponekad će ti dnevnik ukazati i na neke negativne efekte treninga – ozljede, pretreniranost ili gubitak motivacije. Takve situacije dobar su poticaj da se osvrneš na protekle treninge i, uz malo iskustva, uočiš greške koje su mogle dovesti do pretreniranosti ili ozljede.

S druge strane, analizom bilješki možeš saznati kakvim pristupom treningu postižeš najbolje rezultate. Osim treninga, nemoj zaboraviti na utrke koje mogu biti jako dobar pokazatelj poboljšanja tvojim trkačkih sposobnosti.

Na tjednoj ili mjesečnoj bazi možeš zbrojiti pretrčane kilometre u odabranom periodu, ali ne zaboravi, iako je broj kilometara važan i motivirajući parameter, ne mora uvijek biti pokazatelj kvalitete treninga.

 

Motivacija

Osim bilježenja odrađenih treninga, dnevnik ti može poslužiti i za određivanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, kao što je plan utrka na kojima želiš nastupiti ili osobni rekord kojeg želiš poboljšati. Poseban je osjećaj kada s vremenskim odmakom vidiš koliko si stvari postigao/la, a kada se uloženi napor isplati (u bilo kojem smislu), takvo saznanje daje ti veliku motivaciju za daljnji rad na sebi.

Autor: Anda Tomaš / 3sporta.com

 

Nema postova za prikaz