SNIJEG, LED I NOĆ

Zimska baza u brdu kao najbolja priprema za trail koji napadaš iduće sezone

Oko treniranja traila odnosno brda u zimskim uvjetima nema posebnih mudrosti po pitanju nekog tempa, posebice po snijegu. Uz taj otpor, trening se manje-više svodi na planinarenje. Ipak, postoje neki savjeti kako bismo znali što očekivati u ovakvim uvjetima i kako se ponašati, kao i kako maksimalno iskoristiti date okolnosti.

 

Naše zimsko treniranje u brdu uglavnom čini zimsku bazu trail trkača. To je priprema za nadolazeću sezonu te, najčešće, neku utrku koja će nam biti podvig godine. U Hrvatskoj, taj izazov za većinu trail trkača predstavlja utrka 100 milja Istre u travnju, u počecima trkačke sezone.

 

Simuliraj uvjete utrke za koju se pripremaš

O tome da se treba toplo, ali slojevito i nepropusno obući već smo pisali. Isto tako, sad znaš i da se treba nešto konkretnije hraniti te jednako redovno, ali toplije piti. Što se ostalih uvjeta tiče – terenskih, meteoroloških, dužinskih, vremensko-dužinskih te doba dana – jasno, poželjno je simulirati uvjete koji će biti na utrci za koju se pripremaš. Međutim, to nije uvijek moguće u potpunosti realizirati, posebice ukoliko se ti pripremaš zimi, a utrka je u proljeće kad te mogu zateći i ekstremno zimski uvjeti, kao i užasno vruć dan.

Za primjer, na protekloj Istri sudionike je na vrhu Vojak, u noćnim satima zatekla snježna mećava. S druge strane, iduće jutro svanuo je vrlo topao dan, pogodan za trčanje u kratkim rukavima. Ipak, taj dan u kratkom su trčali samo oni na kraćim stazama koji su startali tek to jutro. Dok se “noćna ekipa“ nije uspjela oporaviti od hladnoće do dolaska u cilj.

Stoga, pogađaš, treba trenirati i na južini i suncu, i u magli, i na snijegu, i na vjetru, i danju i noću. Nikome ne bismo savjetovali da baš ide u kijamet, pljusak i munje i gromove jer cilj je, ipak, dočekati sezonu zdrav. Izbjegavaj baš trčanje po ledu koje je, čak, veći rizik na urbanom terenu odnosno asfaltiranim cestama jer ti, isto tako, ne treba pad i povreda koje se nećeš riješiti cijele zime.

Ako poledica traje danima, a ti ne možeš biti bez treninga baš tjedan dana, svakako biraj tenisice s prikladnim potplatima. Nadalje, održavaj kraće korake i sporiji tempo da ne bi došlo do proklizavanja, posebno ukoliko si prva osoba na snježno-zaleđenom terenu.

 

Snijeg kao otpor i trening vremenske dužine

Što se tiče snijega i offroada, ne možeš vidjeti što se krije pod snijegom, stoga su i tu veliki koraci zabranjeni. Ispod može biti mnogo suhih grana i kamenja na kojima ćeš vrlo lako pasti i povrijediti se.

Dubok snijeg stvara dodatni otpor s kojim se tvoje tijelo mora boriti, i tu ćeš gubiti dodatnu energiju, ali tako i trošiti kalorije i ojačati. Zato se ne trebaš opterećivati, ni truditi oko prevelike brzine u tim uvjetima jer ćeš se brzo potrošiti. Snijeg angažira tvoj core više od redovnog tempa, čineći čak i kratko trčanje vrijednim truda.

Također, za zimske uvjete u brdu ne zaboravi štapove. Kretanje po dubokom snijegu, kad su koraci teški i spori, umnogo je lakše uz njih.

U svakom slučaju, uzevši si zalogaj od 20-30 brdskih kilometara snježnih uvjeta, očekuj dug boravak u prirodi. Štoviše, ne planiraj si ništa drugo za taj dan. Možeš očekivati duugo i sporo kretanje i pȑćenje, te se pripremi za presvlačenje i glad.

Kako ti podloga i temperatura onemogućavaju neki konkretniji tempo, sporo kretanje i dug boravak na ovakvom terenu i u ovakvim uvjetima, nisu ništa manje produktivan trening za dužine. Kako smo već prije pisali, trening vremenske dužine jednako je esencijalan u tvojim treninzima za ultre. On te i psihički i fizički priprema na mučenje brojeno u satima.

 

Trening za oči i koncentraciju

S brdskim treninzima dužine zimi, zbog kraćeg dana, računaj na mogućnost da ćeš “zagrabiti“ u mrak. Tako da, ni slučajno ne kreći na trening bez čeone lampe i rezervnih baterija, bez obzira na to što u brdo krećeš ujutro. I nemoj se bojati da će te mrak zateći na stazi, odnosno ne izbjegavaj ga. Na ultrama ćeš se svakako morati suočiti s njim, tako da je od velike važnosti naučiti se kretati divljinom po mraku. U mraku sve izgleda drukčije, vidno polje ti je ograničeno i bitno je naviknuti oči na noćne uvjete.

Ipak, osim očiju, treba naviknuti i organizam i psihu na to da funkcioniraju noću, s maksimalnim isključivanjem mogućnosti krize. Stoga, nije dovoljno samo završiti u mraku tamo negdje od 17 do 21 sat, kad tvoj organizam još normalno i trezveno funkcionira. Pokušaj startati s cjelonoćnim treningom u kasnim večernjim satima, tako da dočekaš zoru na terenu.

Na taj ćeš način uvidjeti da malo više treba za pronaći markaciju i put te utvrditi gdje si, sa svojim uskim snopom svjetlosti – a da se ne uspaničiš. Shvatit ćeš da u mraku sve ide prilično sporije te da moraš mnogo pažljivije i koncentrirano paziti na svaki svoj korak – osim ako ne trčiš baš po “zapeglanom“ i blještavo označenom putu. A osjetit ćeš koliko i koncentraciju treba istrenirati uz suženo vidno polje te trčanje u doba kad tvoje tijelo vapi za snom.

 

Zimske trail utrke – idealan trening za sezonu

Iako je preko zime sezona utrka u zatišju, posebice trail, još uvijek se pokoja može pronaći. Izuzev trenutno aktualni kratkih blagdanskih cestovnih koje su tu da nas zabave i “razdrmaju“.

Nekoliko preostalih trek & trailova dragocjena su priprema za onu “the“ utrku s početkom sezone. Ima tu popriličnih izazova kroz zimske snježno-blatnjave uvjete, pa čak i cjelonoćnog trekinga kao savršene simulacije za tvoju ultru. Ne izbjegavaj te utrke zbog hladnoće, jer one su najbolji trening koje ćeš dobiti za predstojeću sezonu. A pred sam kraj zime, iskoristi ponudu utrka jer će one biti tvoj završni test spreme nakon odrađene zimske baze.

Piše i fotka: Martina Maloča

Nema postova za prikaz