NIKO NIJE LUD DA SPAVA

Biciklom na more!

Ljeto je tu, htjeli mi to ili ne, a kriza je stisnula novčanike i onih imućnijih. Umjesto da planirate slobodne dane, apartman ili drugi smještaj i put s hrpetinom stvari, nama je palo na pamet nešto sasvim drugo: na more biciklom! Ako ste zimu i proljeće proveli u pokretu, smatrate da su cijene benzina bezobrazno visoke i A1 vam već izlazi na uši, možda je baš to pravo rješenje!

Koliko?

Vjerojatno su rijetki oni koji imaju neograničeno dugo toplo ljeto na raspolaganju. Na žalost, posao je taj koji diktira koliko ćemo se i gdje zaputiti. Utopijske priče o putovanjima oko svijeta, Europom i slično ostavimo za neko drugo vrijeme, ili još bolje u nekom putopisu koji ćemo strpati u ruksak. Onih tjedan – dva koji su šefovi milosrdno udijelili za odmor treba pomno isplanirati. Najvažnije je uskladiti vrijeme na raspolaganju sa željenom udaljenošću. Pritom treba imati na umu da se ipak radi o godišnjem odmoru s koje se nitko ne želi vratiti mrtav umoran (nemali broj puta smo čuli o odmoru od godišnjeg ?!).

Gdje?

Jadran je u ovo doba godine (kasni lipanj) najaktualnija destinacija i predmet maštanja svih kontinentalaca. No put biciklom može voditi bilo gdje. Na internetu postoji hrpa stranica o biciklističkim rutama susjednih zemalja (Slovenija, Austrija, Mađarska), no što se tiče Hrvatske, naravno da smo još uvijek vrlo šturi. Prije puta treba isplanirati točnu rutu, uskladiti dnevne kilometraže i provjeriti alternativne mogućnosti prijevoza (vlak, autobus) u slučaju nezgode ili lošeg vremena. Kad smo kod vremena, stranica www.yr.no daje vrlo precizne prognoze koje su na ovakvom putu od velikog značaja.

Kako?

Nakon što su vrijeme i ruta usklađeni, ipak je potrebno postaviti pitanje vlastitom tijelu: ”ne tražim li ipak malo previše?”. Ako je zima zbilja bila aktivna i redovita treninzima, ne bi trebalo biti problema. No ipak treba imati na umu da za 70 – 100 kilometara (preporučena dnevna udaljenost) vožnje po neravnom terenu treba biti u zavidnoj kondiciji, s mišlju da se već idući dan kreće na isto toliko. Nije loše obaviti kraće pripreme mjesec dana prije polaska: odvoziti nekoliko dužih tura, a ni treninzi snage nisu naodmet. Kako god bilo, na putu je potrebno osluškivati svoje tijelo i nikako ne ići preko vlastitih granica: ovaj put nije riječ o utrci, već o odmoru.

Uz odmor?

Hoćete li prenoćiti u hotelu, hostelu ili kampu, ovisi o financijskim sposobnostima i avanturističkom duhu. Svi znamo da Lika i Gorski kotar vrve ”zimmer frei” natpisima, a Jadran ne zaostaje; tako da ni u najgorem slučaju neće biti govora o spavanju na otvorenom. Osim ako je to cilj: tada prije puta treba pripremiti vreću za spavanje i vodonepropusni šator u slučaju lošeg vremena.

Pinkleci?

Što ponijeti? A što nikako ne zaboraviti? Kaciga, osobni dokumenti, voda, set prve pomoći i rezervna guma su na vrhu liste prioriteta. Slijede odgovarajuća odjeća u skladu s krajem u koji se putuje i vremenskom prognozom. Vremenska prognoza automatski u obaveznu opremu trpa kremu za sunčanje ili šuškavac/kabanicu. Ostatak opreme ovisi o samom planu putovanja, smještaju itd. Što se tiče samog transporta opreme, nije loše nabaviti bisage za bicikl i rasteretiti leđa; veliki ruksaci su nespretni i teški. Isto tako je poželjno prije puta obaviti nekoliko probnih vožnji sa svom težinom prtljage, pošto nije jednak osjećaj na praznom i natovarenom biciklu.

 

Informacija nikad dovoljno

Još jednom je važno napomenuti važnost planiranja kod ovakvog puta. Informacija nikad previše i svaki savjet može biti koristan. Živimo u doba gdje se sve potrebne informacije mogu naći klikom miša. Jedna od boljih stranica na ovu temu je http://bicycletouringpro.com/blog/ .

Posljednjih nekoliko godina Hrvatska se masovno počela baviti sportom. Škole trčanja, bicikliranja, triatlona niču na svakom koraku. No, još uvijek smo daleko od zapadnih sportskih standarda. Unatoč sve većem broju rekreativaca, veći dio populacije još nije otkrio čari kretanja i boravka u prirodi; štoviše, nejasan im je taj ”naš” način provođenja slobodnog vremena. Tako ćete vrlo vjerojatno na svom putu biciklom biti zamijenjeni za nekog Nijemca, naići na neobzirnost prvenstveno domaćih vozača ili pak povike u stilu ”Tko vas tjera?!”.

No bez obzira na to osmjeh na lice, kaciga na glavu i prije svega, OPREZ!

 

 

Autor: Majda Horvat

- Marketing -

Nema postova za prikaz