KAJ? KAJKAVIJANA!

Kajkavijana 2013. – report

Sad kad su se doživljaji napokon slegli, a neki u međuvremenu opet sjeli na bicikl, da prozborimo dvije-tri mudre o ovogodišnjoj Kajkavijani. Već i ptice na grani znaju da teorija katkad nema veze s praksom. Dobar primjer za to je i ova utrka.

Kajkavijana je po definiciji organizatora (Brdsko-biciklistički klub ”ASI”) ”najteži brdsko-biciklistički maraton u ovom dijelu Europe”. No svatko tko se okušao u njoj zna da je mnogo više od tog šturog opisa: to je utrka sa samim sobom, vremenom, orijentacijskim sposobnostima i na kraju krajeva za one najupornije, s ostalim natjecateljima.

Ovogodišnje izdanje utrke ponudilo je tri težinske kategorije i održano je doslovno u subotu, 15. lipnja. Doslovno iz razloga što je Kajkavijana startala u ponoć, s limitom ulaska u cilj za 24 sata. Glavni stožer organizatora, start i cilj bili su na Stančićevom trgu u Varaždinu, a sve okupljene je tokom cijelog dana neumorno zabavljao DJ Yapa. Ukupno je nastupilo je 133 natjecatelja, od čega čak 6 hrabrih žena. U slučaju ove utrke, čestitke svim odvažnim sudionicima namjerno stavljam u sredinu teksta za one koji preskaču posljednjih nekoliko odlomaka.


Kajkavijana

Na startu Kajkavijane (neki kažu “Velika Kajkavijana, ali ovo je glavna utrka i organizator je zove “Kajkavijana”), pojavilo se 36 natjecatelja. Glasine o do sada najtežem izdanju potvrđene su već u raspisu: unutar 24 sata trebalo je savladati 260 kilometara i 5570 metara visinske razlike. Kome ne ide s brojkama, mojoj ekipi se pri samom spomenu dva uspona na Ivanščicu već digla kosa na glavi, a pridodamo li tome još Ravnu goru, Sljeme, Strahinjščicu i ostale ”finese” koje je organizator pripremio ove godine, sve postaje jasnije. Unatoč tome i paklenom danu (sunce je pošteno pržilo već u ranih 7), 27 natjecatelja stiglo je do cilja.

Pobjedu je odnio Ivica Stepan iz BK Ciklus, stigavši u cilj dok su neki još nadebelo tumarali bespućima blatnog Sljemena: za samo 14 sati 39 minuta i 9 sekundi. Niti puni sat nakon njega, u cilj stiže Hrvoje Džanko iz BK Muraavantura (15:28:10), a treće mjesto podijelili su Slaven Pikija (BBK ASI Varaždin) i Vilim Mezga (BK Muraavantura) s vremenom 16:03:28. I dok su se dečki već uspjeli oprati, najesti, naspavati i podijeliti nagrade, u cilj je stigla i jedina natjecateljica Majda Horvat u vremenu 23 sata i 17 minuta.

Mala Kajkavijana

Popularna Mala Kajkavijana za one koji vole normalno hodati i funkcionirati nakon odvožene utrke okupila je 46 natjecatelja, od kojih se 41 našao u cilju. Što se tiče zahtjevnosti ova varijanta bi se mogla svrstati u rečenicu s pridjevom ”normalnog”: riječ je o 2500 metara visinske razlike koju treba savladati u 135 kilometara dugoj ruti unutar vremenskog limita od 16 sati. Kontrolne točke su skraćena Kajkavijana, pa je i ovdje bilo penjanja po ”brežuljcima” Hrvatskog Zagorja.

Pobjedničko postolje zauzeli su Zoran Bregović iz BK Maraton na prvom mjestu (7:23:50), Dragan Mihalec iz BK Čakovec na drugom mjestu (8:02:44), te Matija Meštrić i Martin Trubelja (obojica iz BK Maraton) na trećem mjestu (8:02:46). Od hrabrih djevojaka bolja je bila Jasna Šprem iz BBK ASI Varaždin (12:08:12) ispred Ines Kokor (12:15:00).


Moj prvi Kaj maraton

Novost ovogodišnje Kajkavijane je ”Moj prvi Kaj maraton” koji je najkraća i najmanje zahtjevna od tri ponuđene kategorije, namijenjena početnicima, mlađima i svima onima koji se žele okušati u ovakvoj vrsti natjecanja. Sve veća popularnost ovog sporta vidi se na samom startu: 51 sudionik od čega njih 47 završava utrku.

Pobjednička trojka u cilj stiže gotovo istovremeno: Dario Juran iz BK Ludbreg (3:51:41) ispred Matije Borlinića iz BK Lastavica (3:51:43) i Damjana Mikeca iz BK Maraton (3:51:50). Ni ovdje djevojke nisu posustale: Maja Šeremet stigla je u cilj za 6 sati i 12 minuta, ispred Arijane Baranašić (BK Corner Boys) s vremenom 6:21:00.

Svi natjecatelji još jednom zaslužuju čestitke za odvažnost i čeličnu volju (vrijeme je zbilja bilo nemilosrdno): bravo! A do iduće godine i Kajkavijane, brdo pod bicikl!

Sve rezultate možete pronaći na stranici BBK ASI Varaždin.

Autor: Majda Horvat /foto: BBK ASI

Nema postova za prikaz