POVIJESNI USPJEH MLADE SPLIĆANKE

Karla Šitić na Olimpijskim igrama u Londonu!

Dvadesetogodišnja Splićanka Karla Šitić upisala je svoje ime u povijest hrvatskog daljinskog plivanja izborivši na kvalifikacijskoj utrci u portugalskom Setubalu, kao prvi hrvatski maratonac ikada, nastup na Olimpijskim igrama u Londonu u disciplini 10 km.

U teškoj utrci i temperaturi oceana od svega 17 stupnjeva, Karla je u konkurenciji 41 plivačice
iz 25 zemalja s rezultatom 1:44:45.5 osvojila izvrsno 10. mjesto i kao osma izborila put u London (ako su dvije plivačice iz iste države, lošije plasirana otpada). Uspjeh je tim veći kada se zna da pravo nastupa na OI ima svega dvadest i pet najboljih svjetskih maratonki. Bez plasmana su ostale mnoge zvijezde svjetskog daljinskog plivanja, između ostalih i Linsy Heister, europska i svjetska prvakinja iz 2010. i aktualna rekorderka Faros maratona.

Prvo mjesto u Setubalu osvojila je Amerikanka Haley Anderson s vremenom 1:44.30.6 ispred Eve Risztov iz Mađarske (1:44:32.0).
 
– “Poznavajući Karline kvalitete kao i neupitnu stručnost tate Slavena nikada nisam ni sumnjao
da se neće kvalificirati za London, iako je u jednoj utrci i ledenom Atlanskom oceanu bio moguć
i drugačiji rezultat. Ali ja sam vječiti optimist i nisam želio ni pomišljati na negativan ishod. Čestitam i zahvaljujem svima koji su tome doprinjeli , a posebno obitelji Šitić. Posebno sam ponosan da danas daljinsko plivanje od svih hrvatskih vodenih sportova, izuzev vaterpola, ima sudionika na OI u Londonu. Sav trud uložen u osnivanje Saveza vrijedio je samo
zbog ovog uspjeha.” – rekao je presretni izbornik i predsjednik Saveza Vicko Šoljan.

Autor: Janez Maroević / Hrvatski savez daljinskog plivanja

- Marketing -

Nema postova za prikaz