52 PUTA GODIŠNJE?

Koliko se često utrkivati

Lijepo vrijeme, dobra medalja, novi gradovi, vikend s ekipom, popravljanje osobnog rekorda… Mnogo je stvari koje te mogu privući na utrke. I onda se u nekom trenutku uhvatiš u situaciji da se svaki vikend utrkuješ. Je li to ok i kada treba stati?

 

 

Svi imalo iskusniji trkači znaju da se kroz godinu izmjenjuju različite faze treniranja: bazni periodi, periodi utrkivanja i periodi odmora. Periodi utrkivanja se na ovim našim prostorima poklapaju s ranim proljećem i jeseni, jer su tada vremenski uvjeti za utrkivanje najpovoljniji. Upravo tada su svi vikendi krcati utrkama i često bismo voljeli ići na sve.

 

Planiraj

Najbolja je taktika već na početku godine isplanirati okvirni raspored utrka, odnosno barem onih utrka na kojima je cilj popravljanje osobnog rekorda, i onda trenirati tako da formu izgradite baš za te utrke. Pametno je u godini imati samo dvije ciljane utrke – jednu na proljeće i jednu na jesen.

a primjer, pripremaš li maraton ili polumaraton, treniraj tako da vrhunac forme dođe u vrijeme te utrke. U pripremama za tu utrku onda možeš trčati kraće utrke i popraviti rezultate na njima. To je vrlo dobra taktika jer, osim PB-ova na tim udaljenostima, tako si možeš odrediti tempo glavne ciljane utrke. Takvih pripremnih utrka opet ne bi trebalo biti puno, već svega nekoliko.

Razlog je taj što nakon svake jake utrke tijelo treba odmor i oporavak, a stalnim utrkivanjem u kratkom periodu ne stigne se oporaviti. Kada se tijelo ne stigne oporaviti, ono je laka meta ozljedama. Osim mogućih ozljeda, možeš se dovesti do pregaranja na onoj utrci na kojoj ti je cilj bio osobni rekord. Složit ćemo se – bolje jedna dobra utrka, nego deset polovično dobrih.

 

 

Uživaj

Ako te utrke privlače zbog, recimo, novih gradova ili dobrih medalja ili samo jer su ti te utrke jako drage, možeš sudjelovati tako da u sklopu utrke odradiš trening – na primjer, na utrci od deset kilometara odradiš tempo trening prije polumaratona. Tada se treba znati kontrolirati i ne dopustiti da te previše povuče euforija utrke.

Drugi lijep način jest pejsanje prijatelja – pomozi nekome sporijem da ostvari svoj najbolji rezultat, uživaj u utrci i u saznanju da je netko uspio uz tvoju pomoć.

 

Odmaraj

Na kraju, vrlo je bitno nakon perioda jakog utrkivanja uzeti pauzu. Ovaj tekst govori o pauzi nakon jesenskih utrka, a isti se princip primjenjuje, naravno, na sve periode utrkivanja. Imaj na umu – profesionalni trkači trče malo utrka na rezultat i nakon svake takve uzmu pauzu – očito je to pravi pristup!

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz