CAPE TOWN, 27. ožujka 2014.

Kraj za hrvatski tim, početak raspleta na vrhu

Crijevna bakterija uništila je san biciklistima tima Biker-Protea Jaska o najboljem hrvatskom rezultatu na etapnom brdskobiciklističkom maratonu Cape Epic u Južnoafričkoj Republici.

Tomislav Katelenić jutros nije mogao startati na najkraćoj do sada, 88 kilometarskoj, 4. etapi jedanaestog izdanja najprestižnije timske MTB utrke na svijetu. Višemjesečne pripreme i velika želja hrvatskog dvojca o najboljem plasmanu na Cape Epicu do sada tako su ostale neispunjene. Bakterija koja napada probavni trakt česti je problem za europske vozače na Cape Epicu i Katelenić nije ni prvi ni posljednji biciklist koji je zbog tog razloga morao odustati od nastupa. Jednako shrvan od žalosti kao i Tomislav je njegov partner Luka Šopić, kojemu je ovo drugi put da neće završiti utrku zbog odustanka partnera. Prije dvije godine također zbog zdrastvenih problema utrku nije mogao završiti njegov tadašnji partner, Švicarac Sylvain Ecoffey. Luka je odvozio etapu van konkurencije u tzv. kategoriji individualaca, a koju čine „nesretnici“ kojima su partneri odustali zbog ozljeda ili bolesti.

Nakon današnje etape nazire se i mogući rasplet u borbi za ukupni naslov. Kao prvo, u konkurenciji više nije niti do sada drugoplasirani u ukupnom poretku tim Bulls. Nijemac Karl Platt naime pao je u 3. etapi i pritom se ozljedio. Iako se Platt pojavio na startu ove etape sa svojim partnerom, Švicarcem Ursom Huberom, ozljeda je ipak bila preteška i morao je odustati.

Do prve etapne pobjede u vremenu od 3h46’04,9” došao je švicarsko-južnoafrički tim SCOTT-Odlo MTB Racing. Europski i svjetski juniorski prvak, Nino Schurter s domaćim je biciklistom Philipom Buysom bio za 1,26 minute brži od tima Centurion-Vaude. Nijemcima Markusu Kaufmannu i Jochenu Kaessu ovo je drugo postolje, ali sve šanse za dobar rezultat u ukupnom poretku su izgubili u 2. etapi kada su zbog kvara za vodećima zaostali gotovo dva sata. Pametnom i kontroliranom vožnjom kao treći su kroz cilj prošli Nijemac Robert Mennen i Čeh Kristian Hynek, koji su sada sve bliže ukupnoj pobjedi. Njihov Topeak-Ergon Racing tim sada je na prvom mjestu ukupnog poretka s gotovo 12 minuta prednosti nad drugoplasiranim Meerendal Songo Specialized. Švicarsko-češki tim s četverostrukim pobjednikom Cape Epica, Christophom Sauserom i njegovim partnerom Františekom Rabonom smatrali su glavnim favoritom za ukupnu pobjedu. Četvrtu su etapu završili tek na 6. mjestu s 3’48” zaostatka za pobjednicima. Nastave li Mennen i Hynek tako dobro kontrolirati utrku, Sauser će u preostale tri etape teško ostvariti cilj i postati prvi biciklist s pet pobjeda na Cape Epicu.

U ženskoj konkurenciji Švicarki Ariane Kleinhans i Dankinji Anniki Langvad (tim RECM 2) uspjelo je drugom etapnom pobjedom i trećom ukupno (pobijedile su i u prologu) nadoknaditi veliki zaostatak od gotovo 25 minuta iz prve etape i u ukupnom poretku prestići švicarsko-engleski time Meerendal. Kleinhans i Langvad 4. su etapu završile u vremenu 4:13.08,4 što je bilo za više od 12,5 minuta brže od najvećih im suparnica, Esther Suss i Sally Bigham.

U kategoriji mješovitih timova redoslijed na postolju nakon etape isti je kao i u ukupnom poretku. Tim Synergy s Yannickom Lincolnom i Aurelie Halbwachs iz Mauricijusa čini se nezaustavljiv. U današnjoj su etapi s vremenom 4:32.09,2 bili za 19 minuta brži od drugoplasiranog tima Trek Israel (Gal Tsachor i Idit Shub). Kako u ukupnom poretku pred njima imaju prednost od sat i pol, samo ozljeda ili bolest mogu spriječiti Synergy u osvajanju Cape Epica.

Peta se etapa vraća stokilometarskim duljinama. Između starta u Greytonu i cilja u Elginu vozače čeka 110 dugih kilometara i ukupno 2900m uspona. Najveći će izazov timovima biti petkilometarski uspon na vrh Rusty Gate s prosječnim nagibom od 10%. Nažalost, sve to bez hrvatskog tima.

 

Rezultati 4. etape:
Kategorija muških timova
1. SCOTT-Odlo MTB Racing (Nino Schurter /ŠVI/, Philip Buys /JAR/)         3:46.04,9
2. Centurion-Vaude (Markus Kaufman /NJEM/, Jochen Kaess /NJEM/)        3:47.31,7
3. Topeak-Ergon Racing (Robert Mennen /NJEM/, Kristian Hynek /ČEŠ/)     3:47.46,6

Biker-Protea Jaska (Tomislav Katalenić, Luka Šopić) nisu startali

Kategorija ženskih timova
1. RECM 2 (Ariane Kleinhans /ŠVI/, Annika Langvad /DAN/)           4:13.08,4
2. Meerendal (Esther Suss /ŠVI/, Sally Bigham /ENG/)           4:25.42,0
3. Cape Brewing Company (Jennie Stenerhag /ŠVE/, Theresa Ralph /JAR/)    4:36.52,5

Kategorija mješovitih timova
1. Synergy (Yannick Lincoln /MAU/, Aurelie Halbwachs /MAU/)       4:32.09,2
2. Trek Israel (Gal Tsachor /IZR/, Idit Shub /IZR/)      4:51.16,2
3. Asrin Cycling (Nizaam Essa /JAR/, Christina Kollman /AUT/)         5:03.18,7

Ukupni redoslijed:
Kategorija muških timova
1. Topeak-Ergon Racing (Robert Mennen /NJEM/, Kristian Hynek /ČEŠ/)     18:44.28,4
2. Meerendal Songo Specialized (Christoph Sauser /ŠVI/, František Rabon /ČEŠ/)    18:56.15,9
3. Bulls 2 (Tim Boehme /NJEM/, Simon Stiebjahn /NJEM/)    18:58.14,9

Biker-Protea Jaska (Tomislav Katalenić, Luka Šopić)nisu završili

Kategorija ženskih timova
1. RECM 2 (Ariane Kleinhans /ŠVI/, Annika Langvad /DAN/)           21:39.50,2
2. Meerendal (Esther Suss /ŠVI/, Sally Bigham /ENG/)           21:41.01,3
3. Cape Brewing Company (Jennie Stenerhag /ŠVE/, Theresa Ralph /JAR/)    22:43.34,9

Kategorija mješovitih timova
1. Synergy (Yannick Lincoln /MAU/, Aurelie Halbwachs /MAU/)       22:34.46,4
3. Trek Israel (Gal Tsachor /IZR/, Idit Shub /IZR/)      24:05.19,9
3. Asrin Cycling (Nizaam Essa /JAR/, Christina Kollman /AUT/)         24:52.11,7

 

 

 

Autor: Daniel Lacko / foto: Denis Peroš

Nema postova za prikaz