HAKIRAJ SVOJ DAN

Male promjene koje će te učiniti boljim trkačem

Jednadžba je jednostavna: manje ozljeda = bolji trkački rezultati i više užitka u trčanju. Međutim, kada trebamo raditi na prevenciji ozljeda, mi trkači nismo baš dobri učenici i često zanemarujemo ono čemu nas svi uče.

 

 

Za nas kao da ne vrijedi ona „bolje spriječiti nego liječiti“. A doista bi trebala! Zato donosimo nekoliko savjeta koji se mogu vrlo lako ukomponirati u svakodnevicu i ne zahtijevaju puno vremena, a mogu učiniti zbilja velike pomake. Riječ je, naravno, o snazi i mobilnosti.

 

Ovo stvarno moraš probati

 

Dok pereš zube, kuhaš ili obavljaš bilo kakvu svakodnevnu radnju tijekom koje stojiš, probaj stajati na jednoj nozi. Balansiranje na jednoj nozi jača i stabilizira i nogu i trup i ovo je odličan način da radiš na tome.

Ako imaš uredski posao, nabavi tenisku ili golf lopticu i njome masiraj stopala. Stopalo je najvažniji dio tijela za jednog trkača, a zašto je tome tako možeš pročitati ovdje.

Isto tako, bilo bi jako dobro da se svakih pola sata do 45 minuta ustaneš i prošetaš po uredu. Ako možeš, svaki put kad se ustaneš od stola napravi nekoliko čučnjeva. Možda ne zvuči tako, ali ove se male promjene doista isplate!

Navečer, kad nakon svega legneš u krevet, umjesto nekoliko minuta tipkanja po mobitelu posveti tih nekoliko minuta istezanju i masiranju nekog dijela tijela. Ne mora to biti svaku večer cijelo tijelo – jednu večer neka to budu listovi, drugu kvadricepsi, treću trup i tako dalje. Mišići će ti biti zahvalni.

 

A i ovo bi bilo dobro

 

Osim uključivanja nekih stvari u svakodnevne radnje, dodatno ti preporučujemo vježbice za snagu i stabilnost, kao i rolanje mišića. To može spriječiti ozljede koje se često navuku ne zbog puno kilometara – već zbog nemara.

Postoji mnogo vježbi koje možeš izvoditi doma, a koje ne zahtijevaju nikakve rekvizite niti mnogo vremena. Neke osnovne vježbe opisane su ovdje, a uz njih još radi iskorake, čučnjeve na jednoj nozi ili sklekove.        

To je to – male promjene za velike pomake! 😉

 

Pogledaj i ove vježbe:

 

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz