DOBRO ZA ZDRAVLJE

Pauza od treninga – ponekad potrebna i korisna

Mnogima se pomisao o prekidu treninga ili nekog drugog oblika vježbanja čini potpuno neprihvatljivom, osobito ako ste u fazi kad se osjećate sjajno i na vrhuncu energije i kondicije. Ipak, pospremanje vaših omiljenih rekvizita za vježbanje na nekoliko dana može učiniti za vas puno više nego što se na prvi pogled čini.

 

Stres i obaveze

Obožavate vježbati, no sve vam je teže uklopiti vašu omiljenu tjelesnu aktivnost u svakodnevne obaveze? Dan ponekad jednostavno prekratko traje i toliko je toga što morate obaviti da vam svaka dodatna aktivnost zapravo stvara stres, makar i na nesvjesnoj bazi. Mnogima dobro dođe kao ispušni ventil, no ponekad može stvoriti pritisak i dojam da nešto morate napraviti i odjednom više neće donositi toliko zadovoljstva.

Ukoliko ste redoviti u svojim treninzima, uzmite nekoliko dana odmora i posvetite se drugim stvarima u životu, a treningu se opet vratite svježi i željni akcije više nego ikad.

 

Naspavajte se

Zastanite na trenutak i prisjetite se kad ste se onako pošteno naspavali. Ne možete se sjetiti, ali znate da niste propustili nijedan trening zadnjih mjesec dana?  Vrijeme je da preokrenete situaciju u korist sna.

Tijelu je prijeko potreban kvalitetan san i u dovoljnoj količini kako bi uspješno odradilo svakodnevne uobičajene obaveze, ali i za regeneraciju nakon treninga. Bez odmora nema napretka, pa će i sav trud oko vježbanja s vremenom postati uzaludan. Propustite li trening, nećete nazadovati, no, propustite li san, sav vaš trud je bio uzaludan, a time dovodite u pitanje i aktivnosti koje tek slijede.

Bez forsiranja

Ponekad je teško držati se preporučenog rasporeda i plana vježbanja, bilo da se radi o izrazito jakoj motivaciji, višku adrenalina ili samo lošem danu, nakon kojega morate istresti svu gomilu loše energije koja se prethodno nakupila, pa kad treba ići lagano, u modu ste na najjače-i tako danima. Neposredno nakon vježbanja osjećaj je, dakako, odličan, no nakon nekog vremena, nakon što popusti sav taj adrenalin, ostaje još veća iscrpljenost.

Pauzom od nekoliko dana omogućit ćete tijelu da se odmori na prirodan način, a mozak će jedva čekati da se ponovno vratite svojim treninzima. Priuštite si s vremena na vrijeme onaj osjećaj žudnje za sportom. Poput pravoga ovisnika.

 

Razmazite se

Sport je sjajna stvar za rješavanje od psihičkog stresa. Međutim, dok mozak uživa, mišići se osjećaju drugačije. Fizički stres može biti jednako poguban za tjelesno zdravlje kao i psihički, a umorni mišići akumuliraju obje vrste. S vremena na vrijeme uzmite nekoliko dana odmora i posvetite se opuštanju. Masirajte se, priredite si opuštajuću kupku, isprobajte tehnike joge, meditirajte… Mogućnosti je bezbroj.

 

Kad mozak kaže dosta

Mnogo je segmenata u vježbanju, pogotovo ako se radi o intervalnom tipu treninga, koji, zbog svoje zahtjevnosti, izrazito crpe psihu. Mentalna kondicija je nešto što se kontinuirano vježba i nadograđuje, no, isto tako je potrebno, nakon određenog perioda, odmoriti mozak i dopustiti mu, baš poput mišića, da se opusti, procesuira naučeno i ojača veze s ostatkom tijela, kako bi ponovan povratak vježbanju bio svjež i opušten.

Riješite se bolova

Ovisno o aktivnostima kojima se bavite (ili ne bavite), svatko je barem jednom doživio neku vrstu bolova, bilo da su povezani direktno s vježbanjem, poput npr. bolova u koljenima i drugim zglobovima ili višesatnim sjedenjem pred kompjutorom. Ako je bol povremena i podnošljiva, rijetki će obratiti pozornost na to ili prestati s aktivnostima kojima se trenutno bave. No, takva bol može biti uvod u nešto ozbiljnije, a kako ne bi prerasla u nešto dugotrajnije ili čak ozljedu, preporučljivo je uzeti nekoliko dana odmora i obratiti se liječniku. Možda se na kraju ispostavi da ste neku vježbu radili na pogrešan način, pa će nam pauza od nekoliko dana dati dovoljno prostora da se bolje informirate i poradite na tehnici.

 

Izađite iz rutine

Prije nekoliko mjeseci ste pronašli odličnu vježbu koja vam je pomogla učvrstiti tijelo, izgubiti nekoliko kilograma i poboljšati kondiciju, no, u zadnje vrijeme kao da stojite na mjestu, a možda ste čak i vratili nešto izgubljenih grama. To je zato što se tijelo nakon nekog vremena navikne na određen intenzitet aktivnosti i potrebno ga je s vremena na vrijeme šokirati, kako bi se metabolizam, uljuljan u rutinu, probudio i krenuo u nekom drugom smjeru. Napravite pauzu i osmislite nov način treninga.

Kreirajte potpuno nov raspored aktivnosti, ako je potrebno, promijenite i prehranu, kako biste organizmu donijeli osvježenje i nove izazove.

Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

Nema postova za prikaz