VODIČ ZA APSOLUTNE POČETNIKE

Prvi put na trail utrci – što me tamo čeka

Želiš se okušati u trailu, a dosad ti je kao trkačka podloga znana samo ravnica i cesta? U “najdivljijem“ slučaju šljunak u parku i na nasipu? Želiš se prijaviti na utrku, ali muči te kako ćeš se snaći u tome jer ne znaš što te tamo čeka. Evo nekoliko savjeta, što je potrebno znati i imati za takvu utrku.

 

Ne podcjenjuj brdo i divljinu

Za početak, ne idi odmah grlom u jagode. Ne prijavljuj najtežu i najdulju utrku s najvećom dužinom, samo zato što je najpopularnija i najatraktivnija. Ne srljaj odmah na najteži teren poput otočkih škrapa ili surovog Velebita.

Radije biraj kraće utrke s manje uspona, po prilici na kontinentalnom odnosno tebi poznatom terenu. Ne želiš da ti se trail odmah u početku zamjeri ili, nedaj bože, da ti se štogod dogodi. Bit će prilika i za velike izazove!

 

Tenisice za trail kao zapovijed

Zaboravi na tenisice u kojima trčiš cestu. Neprimjerena obuća u divljini, može te koštati povrede, padova, a i vrlo neugodnih žuljeva. Na preglatkim potplatima možeš očekivati proklizavanje, a nizbrdice mogu biti vrlo neugodne ukoliko nemaš mnogo iskustva s njima.

U najmanju ruku, za početak mogu poslužiti tenisice za city trail odnosno neuređene (oko)gradske terene ili niske tenisice/gojzerice za planinarenje. U svakom slučaju, dobre ripne ključan su čimbenik na ovakvim utrkama. Također, pri kupnji tenisica za trail biraj broj ili bar 2/3 broja veće od tvoje uobičajene veličine. Što zbog činjenice da noga otekne, što zbog nabijanja stopala u prednji dio na nizbrdicama.

 

Trail nije samo trčanje i nabijanje tempa

Na trailu nije sramota hodati! Dapače! Čak i da ideš na trail u duljini deset kilometara, a upravo toliko džogiraš po kvartu u komadu – ne očekuj isto u brdu i na neravnim, nepopločenim stazama.

Nemoj ni pokušavati ići u istom tempu i ne zaletavaj se od starta jer ćeš vrlo brzo “izgorjeti“. Uspone je najbolje prehodati jer, kad se popneš, trebat će imati snage za trčati dalje.

 

Oči drži širom otvorene

Na stazi uvijek gledaj oko metar-dva pred noge. Neuređena podloga puna je raznih iznenađenja – od korijenja drveća koje strši iz zemlje, preko kamenja koje se čak može sakriti pod lišćem, do iznenadnih rupa i neravnina. Ipak, ne zabijaj glavu ni ravno pod noge jer u šumi se mogu naći prijetnje i u visini glave, poput raznog stršećeg i odlomljenog granja.

 

U brdu se kilometri broje u satima i litrama

Brdo, šuma i divljina općenito, mogu biti poprilično nepredvidivi – terenski, vremenski te po pitanju meteoroloških uvjeta. Zbog toga, u skladu s dužinom i najavama uvijek se opremi svim potrebnim.

Deset kilometara u šumi nećeš provesti jednako dugo kao deset kilometara u ravnici. Na toliko dugom treningu na cesti zasigurno ti ne treba voda, ali u brdo nemoj ni kretati bez nje. Posebice ukoliko su u pitanju visoke temperature.

 

Raspis je vrijedan izvor informacija

Vodi računa o raspisu i svemu što u njemu piše. Prouči profil staze te koliko te i kakvih uspona očekuje, pa na temelju toga planiraj kako ćeš rasporediti snagu. Prouči ima li na ruti, te gdje i koliko okrepa pa si planiraj u skladu s tim.

Ipak, ne oslanjaj se slijepo na to jer se na utrkama može dogoditi da do tvog dolaska, ponestane nečega na što računaš na okrepi. Također, može se čak dogoditi da organizatoru ne bude dostupan teren za opskrbu predviđenom okrepom, ili da je presušio izvor koji je on najavio kao okrepu. Isto tako, ukoliko organizator zahtjeva obveznu opremu, to nije bez razloga.

Dulji trailovi uglavnom se trče s namjenskim ruksakom i svom pripadajućom i potrebnom opremom. Ipak, za prvi trail biraj si što jednostavniju, pitomiju, opskrbljeniju utrku i bližu civilizaciji.

 

Uživanje u prirodi i dobrom društvu

Trail trčanje može biti izrazito zahtjevno, a najbolji u njemu shvaćaju ga vrlo ozbiljno i ulažu u njega, običnom smrtniku nezamislivu snagu. Ipak, ono što je svakom traileru zajedničko – i početniku i ultrašu – jest ljubav prema prirodi. Uz teren, okruženje je ono što čini najveću razliku između cestovnog i trail trčanja te je gotovo svatko tko je zakoračio u trail, učinio to iz istog razloga – zbog prirodnih ljepota i krajolika.

Upravo iz tog razloga, trail je ponešto i opušteniji. Ondje nikome nije nezamislivo zastati na koji trenutak i udahnuti svježi zrak, možda i zabilježiti predivan pogled s brda fotićem.

Na trailu sekunde nisu toliko bitne, važniji je doživljaj prirode i dobro društvo na stazi.

Predlaženo vam idealnu utrku za prvi trail: Lucky Trail Trakošćan!

Piše: Martina Maloča

Nema postova za prikaz