TRKAČKI ASKET

Savjeti o trčanju najbržeg maratonca na svijetu, Eliuda Kipchogea

Kao što svi vjerojatno znaju, Eliud Kipchoge je 35-godišnji Kenijac koji je istrčao najbrži maraton u povijesti, 1:59:40 h. On je i svjetski rekorder na službenoj utrci, u Berlinu je 2018. godine trčao 2:01:39. No to nije sve – Kipchoge iza sebe ima 11 maratonskih pobjeda na 12 utrka na kojima je nastupio, mnogo pobjeda na kraćim utrkama, a 2016. slavio je na maratonu Olimpijskih igara.

 

Prije nego je ušao u dugoprugaške vode, bavio se atletikom na stazi. Bio je svjetski juniorski prvak na 5.000 metara, višestruki osvajač olimpijskih medalja na 3.000 m i 5.000 m, kao i medalja na svjetskim prvenstvima. Na cestovno trčanje prebacio se u velikom stilu, istrčavši svoj prvi polumaraton za 59:25. Pobijedio je na maratonima u Hamburgu, Berlinu i čak četiri puta u Londonu. Pročitajte što su tajne njegova uspjeha i što savjetuje svim trkačima!

 

BARCELONA - FEB, 17: The World champion 5000 m in Paris 2003, ElVodite dnevnik trčanja

Eliud kaže da već jako dugo vodi dnevnik trčanja u kojemu bilježi treninge i kako se osjećao za vrijeme treninga ili utrka. Prije svog drugog nastupa na Londonskom maratonu pročitao si je kako mu je bilo na prvome i to mu je puno pomoglo. Čuva sve dnevnike trčanja još od 2003. godine.

 

Ne zaboravite trčati iz gušta

Najbrži čovjek na svijetu je u trčanju otkad je bio školarac. Tada je trčao iz gušta i nije znao da će od toga stvoriti karijeru, a i danas voli taj osjećaj. Kaže da je bitno da vam srce i um vode tijelo i da trčanje treba biti zabavno.

 

Okružite se dobrim trkačkim partnerima

Naravno da ne možemo svi trenirati s najbržom ekipom na svijetu, no važno je oko sebe imati ljude koji će vas pogurati kad vam je teško i uz koje ćete bolje odraditi pripreme. A i zabavnije je nego kada si sam, barem tako kaže Kipchoge.

 

Ne trčite uvijek istim tempom

Iako se duge pruge temelje na jednakom tempu cijelo vrijeme, Kipchoge savjetuje trčati vrlo raznoliko. Na primjer, najdraži mu je trening 13 x 3 minute, a voli raditi i trčanja na tempu utrke za pet kilometara. Tjedno trči oko 200 kilometara i u tome napravi puno treninga na različitim brzinama i intenzitetima. Uz to savjetuje i dosta treninga na uzbrdicama.

 

Udvostručite treninge

Jako dobra tehnika za navikavanje tijela na brži oporavak je razdvajanje treninga na jutarnji i popodnevni. Eliud trči oko 6 sati ujutro i oko 16 sati poslijepodne, čime tjera srce, pluća i mišiće da se oporave u kraćem vremenu, što onda omogućava više jakih treninga i dužina koje vode uspješnijim trkama.

Kontrolirajte se

Satovi i aplikacije za trčanje jako su dobar alat za kontroliranje na treninzima i utrkama. Na treninzima je bitno paziti na tempo kako biste iz vježbe izvukli maksimum i kako se ne biste pretrenirali, a na utrkama treba motriti ide li se prebrzo na početku što bi moglo rezultirati pucanjem, ili presporo što znači i sporije vrijeme na kraju.

 

Odmarajte i dobro jedite

Kipchoge ide na spavanje već oko 21 h uvečer i uvijek se nastoji dobro odmoriti. Dobar san omogućava tijelu da se bolje oporavlja i da s više energije odrađuje treninge. Isto tako, važno je dobro se hraniti kombinirajući proteine i cjelovite ugljikohidrate, a Eliud voli i dobre biljne čajeve. Večer prije utrke jede rižu ili tjesteninu, a tijekom utrke uzima izotonični napitak i gelove s kofeinom.

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: bigstockphoto.com

Nema postova za prikaz