GLAVNO DA SE VRTI!

Zima na valjcima ili trenažeru?

Bližimo se zimskim mjesecima, dani postaju sve hladniji a uvjeti za trening sve lošiji. To potiče mnoge triatlonce i bicikliste koji ga još nemaju da nabave neko pomagalo za trening u zatvorenom. Ako se dvoumite između trenažera i valjaka, možda će vam ove informacije olakšati izbor.

Trenažer

Trenažer je sprava koju pričvrstimo na zadnji kotač bicikla. Omogućava stabilnu vožnju na mjestu. Zadnji kotač je odignut od tla i prislonjen na valjak koji stvara otpor.

Trenažeri rade na nekoliko načina, a neki najčešće od njih su:

 

  • zračni trenažeri – koriste ventilator koji stvara otpor. Najveća prednost im je to što se sa povećanjem brzine povećava otpor što simulira vanjske uvjete. Mana im je to što su glasni i to što je maksimalni otpor dosta nizak,
  • magnetski trenažeri – koriste magnete koji se vrte kako bi stvarali otpor. Relativno su tihi.
  • trenažer s fluidom – koriste svojevrstan propeler koji se vrti u gustoj tekućini. Najtiši su od svih vrsta. Otpor se povećava s povećanjem brzine, zahvaljujući tome pružaju osjećaj sličan vožnji na cesti.
  • ‘virtual reality’ trenažeri – služe za simulaciju prave vožnje. To su zapravo trenažeri jednaki ostalim s popisa, samo što ovi nude mogućnost spajanja na računalo i vožnje u “igrici”. Ovi trenažeri omogućuju da i preko zimskih mjeseci ostanemo koncentrirani na vožnju i da nam misli ne odlutaju tijekom treninga na trenažeru. Ako se spojite na internet, možete voziti virtualne utrke protiv prijatelja ili nekih drugih ljudi diljem svijeta.

 

 

Valjci

Valjci su sprava koja ima istu zadaću kao i trenažer, ali ju obavljaju na drugačiji način. Za razliku od trenažera, valjci ne pričvršćuju bicikl u mirni položaj, a vozači moraju održavati ravnotežu na njima. Valjci se najćešće sastoje od tri valjka na kojim leže kotači bicikla. Stražnji kotač leži na dva valjka, a prednji na jednom koji je povezan remenom sa jednim od stražnjih valjaka, kako bi se vrtio i prednji kotač. Prednost valjaka je u tome što zahtijevaju stalnu koncentraciju na vožnju i poboljšavaju tehniku vožnje. Za one koji se prvi put susreću s valjcima, proizvode se i s konkavno udubljenim valjcima koji olakšavaju održavanje ravnoteže.

Što je bolje?

Zapravo nema boljeg, samo onaj koji vam više odgovara. Ako volite stabilnost kada se vozite, ili želite rediti nešto drugo tijekom vožnje (npr. čitati knjigu, časopis, gledati TV…), onda je za vas bolji trenažer. Trenažer je bolji u slučaju ozljede ramena ili ruke jer možete nastaviti trenirati. Trenažeri imaju veću mogućnost podešavanja.

S druge strane, prednost valjaka je to što vam ne mogu odlutati misli pa omogućava veću koncentraciju na trening i poboljšava ravnotežu na biciklu. Međutim, proizvođači su pokušali kompenzirati mane trenažera u odnosu na valjke i obratno. Na valjcima se bicikl može pričvrstiti u miran položaj uz pomoć stalka. Tvrtka Kinetic je trenažer približila valjcima modelom na kojem se bicikl naginje lijevo i desno.

No, najvažnije je da se kotači vrte i zimi i ljeti!

Autor: 3 sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz