[TRENING TJEDNA] Stotke na 90 posto

Legendarni trener atletike i umirovljeni trkač Alberto Salazar govori da dugoprugaši trebaju prvo naučiti trčati kao sprinteri – takav je stil trčanja najekonomičniji i sprinteri općenito imaju najbolju tehniku trčanja. Zato danas predstavljamo jedan trening kakav ne radimo često – stotke.

 

Ekonomičnost trčanja je važna zato što ona direktno utječe na potrošnju energije. Bolja ekonomičnost znači da uz manji napor imamo bolju izvedbu. Znamo da iscrpljivanje zaliha energije objašnjava zamor tijekom dugih trčanja pa slijedi da trkač s većom ekonomičnošću može trčati dulje bez zamora – i zato nam je ovaj trening koristan.

Kadenca, duljina koraka, ritam, rad ruku… Sve to utječe na ekonomičnost, a ovim treningom radimo upravo na tome. Radi se ovako:

  • Zagrijavanje: 4 – 5 kilometara laganog trčanja
  • Trening: radimo 15 puta po 100 metara na 90 posto. Na ovako kratkim dionicama teško je govoriti o paceu – trčite tako da vam bude teško i da idete brzo, ali da imate snage za odraditi svih 15 ponavljanja. Pauza između stotki je 2:30 min od kojih je pola hodanje i pola lagani jogging
  • Rastrčavanje: 4 – 5 kilometara laganog trčanja
  • Ukupna duljina: oko 11 kilometara, ovisno o zagrijavanju i rastrčavanju

 

Bitno je odraditi dugo zagrijavanje i rastrčavanje iz dva razloga: prvi je taj što je trening sam po sebi kratak, a drugi je taj što nam tijelo nije naviklo na anaerobni rad (ovo je takav trening) pa ga treba dobro pripremiti.

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz